Najave 04. kolovoza 2025.

Na Gramperijadi 2025. pojedeno 600 kg krumpira!

Prilog
15 MIN
25 MIN
4
JEDNOSTAVNO
gramperijada 2025.
Gramperijada 2025.
foto: Sebastijan Skoko
U Kašteliru je održana 21. Gramperijada, slasna fešta koja slavni skromnu, a tako svestranu namirnicu - krumpir. Evo kako je bilo, a užicali smo i odličan recept...

Tradicionalna Gramperijada, 21. po redu, održana je u Kašteliru u Istri u opuštenoj atmosferi i ponovno je okupila brojne posjetitelje, a Kaštelir je i ove godine dokazao da je ljeto savršeno vrijeme za slavlje lokalnih okusa, zajedništva i dobre zabave.

Razlog zbog kojeg su mnogi tog dana došli u Kaštelir bio je - krumpir, skromna, a tako svestrana i slasna namirnica koja je othranila generacije. U Kašteliru krumpir tradicionalno zovu - gramper, a otuda i naziv ove slasne fešte.

gramperijada 2025. | Author: Sebastijan Skoko Gramper je nastupio i na pozornici foto: Sebastijan Skoko

Broštulani gramper s orihi - slasni hit večeri

Glavni hit večeri bio je broštulani gramper s orihi, zaštićeno jelo manifestacije koje je pripremao chef Gianpaolo Sardot, za koji recept donosimo u nastavu, dok su djeca i ljubitelji street food klasika uživali u spiralnim krumpirićima i svježem pomfritu.

Ovogodišnja fešta bila je rekordna po količini poslužene hrane – tijekom večeri pripremljeno je i pojedeno 600 kilograma krumpira, a sve što se skuhalo, ispeklo i poslužilo – nestalo je do zadnjeg zalogaja. Porcije su se dijelile besplatno uz prigodnu donaciju, a prikupljena sredstva darivat će se Osnovnoj školi Joža Šuran iz Kaštelira za kuharske radionice i osmišljavanje jela od krumpira.

gramperijada 2025. | Author: Sebastijan Skoko Broštulani gramper s orihi​ foto: Sebastijan Skoko

Ne gasi ekran dok kuham

Broštulani gramper s orihi
15 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krumpir
  • Maslac
  • Maslinovo ulje
  • Orasi
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Kadulja
  • Timijan
  • Ružmarin
Postupak
  1. Krumpir (gramper) oprati i cijeli staviti kuhati na paru ili u vodu. Kuhani krumpir ohladiti i izrezati na kriške. Na tavi zagrijati maslinovo ulje i dodati pola količine maslaca. 


  2. Krupno nasjeckane orahe (orihe) dodati u tavu (pršuru) i kratko vrijeme popržiti zajedno s nekoliko listova začinskog bilja.


  3. Dodati krumpir i zapeći sa svih strana. Pred kraj dodati preostali maslac i usitnjeno začinsko bilje. Posoliti i popapriti prema ukusu.


  4. Pripremljeni gramper posložiti na pijat zajedno s orihima, preliti s preostalim umakom iz pršure i ukrasiti začinskim biljem.


Natjecanja, dobra zabava i novi suveniri s temom krumpira

Manifestacija nije bila samo gastro doživljaj. Na pozornici su atmosferu do usijanja doveli The Night Express Band i DJ Johnny B, a zabava je potrajala do kasno u noć. Posebnu pažnju izazvala je već legendarna Gramperolimpijada – natjecanje za djecu koje je okupilo 48 mališana, odnosno 16 ekipa, te natjecanje za odrasle u guljenju i jedenju krumpira, koje svake godine među publikom iznjedri nove heroje.

Kako je bilo na Gramperijadi pogledaj u našoj foto galeriji:

1/19

Posebnu čar manifestaciji donio je Gramperko, službena maskota fešte, koji je oduševio najmlađe posjetitelje i spremno pozirao za fotografije. Ove je godine Gramperijada dodatno podignula razinu brendiranja manifestacije. Posjetitelji su mogli ponijeti kući nove suvenire – Gramperko figurice, privjeske, platnene vrećice i pregače koje slave lokalnu priču i pretvaraju uspomenu na događaj u trajni podsjetnik.

U provedbi ovogodišnje Gramperijade aktivno su sudjelovale lokalne udruge i volonteri: Udruga umirovljenika, NK Kaštelir-Labinci, MRK 28. April – Kaštelir-Labinci, Udruga Mladi za sve, DVD Grom Kaštelir-Labinci te Poljoprivredna udruga Vitis, uz organizatore Turističku zajednicu Općine Kaštelir-Labinci i Općinu Kaštelir-Labinci. Manifestacija je sufinancirana sredstvima Istarske županije upravni odjel za turizam.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.