Najave 13. ožujka 2018.

Naučite baš sve o kulturi ispijanja kave uz Illy majstore

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Aromatični topli, crni napitak koji je promjenio društvene navike na Mediteranu dobio je svoj dan. „Kako pripremiti vrhunski caffè“ naziv je radionice pod vodstvom predstavnika Illy akademija koja će polaznike pobliće upoznati s umjetnošću pripreme kave.

Naravno, kada spomenemo aromatični topli napitak i tome nadodamo da je crne boje, znamo da se radi o njezinom kraljevstvu - kavi. Prema povijesnim zapisima, kava se najprije pojavljuje u Europi na jugu kontinenta, a 1570. godine mletački je trgovci dovoze u Veneciju, gdje se potom svi poslovi u gradu sklapaju upravo uz šalicu kave.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Stoljećima, ljudi uživaju u okusima i mirisima kave, koja je za neke ljude postala čak i kult. Ali znamo li odakle dolaze dobre arome, okusi i svojstva? Dug je put koji zrno kave mora proći od svojeg udaljenog tropskog polja do našeg nepca. Upravo zbog toga, bitno je razumijevanje svojstva ove pomalo opsesivne biljke bez koje ne možemo započeti svoju svakodnevnu rutinu.

Kako u većini slučajeva, kava bude poslužena od strane konobara, barmena ili vlasnika ugostiteljskog objekta, bitno je njegovo poznavanje kave koju nudi svojim gostima odnosno kupcima. Kultura ispijanja kave postala je normalna u svakom mjestašcu u Istri te upravo zbog toga nameće se važnost poznavanja svih svojstava kave te kakve užitke ona može pružiti ako je pripremljena na pravilan način.

Po prvi puta u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, održat će se dvodnevna radionica za ugostiteljske djelatnike, konobare i barmene, na temu „Kako pripremiti vrhunski cafè“, koju će voditi predstavnici Illy akademije. Tečajevi koje vode predstavnici Illy akademije osmišljeni su u suradnji s Universita del caffe di Trieste i sudionicima World Barista Championshipa. Radionica pruža teorijska i praktična znanja iz svijeta kave, upravo iz razloga kako bi polaznici svojim gostima mogli pružiti proizvod vrhunske kvalitete. Prezentirat će se put kave od biljke do šalice, uključujući povijest, navike, filozofiju i botaniku o kavi kako bi polaznici - barmeni i konobari, postali vrhunski sommelieri kave.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Na prvom danu radionice, obradit će se načini pripreme espressa, cappuccina, osnovnih koktela od kave, osnove održavanja aparata i mlinaca za kavu te pravila za ekstrakciju, prepoznavanje i ocjenjivanje savršenog espressa. Polaznici će u sklopu ove dvodnevne radionice, na drugi dan održavanja, posjetiti tvornicu kave Illy u Trstu, gdje će se moći iz prve ruke upoznati s proizvodnjom kave.

Osim gore navedene radionice za konobare i barmene, tijekom mjeseca ožujka i travnja održavat će se edukacijsko - kuharske radionice s raznolikim aktualnim temama u gastronomiji. Ovogodišnji proljetni ciklus radionica je otvoren radionicom Davida Skoke te se nastavlja s raznovrsnim temama i kuharima predavačima kao što su Emanuele Scarello, Danijel Đekić, Robert Perić, Marijo Čepek, Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović te Mate Janković.

Mogućnosti prijave na sve radionice su još otvorene te se sve informacije u svezi termina i prijave na radionice mogu pronaći na službenoj web stranici i Facebook stranici AZRRI - Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. ili na kontakt broj 052 351 596. Također, zbog velike zainteresiranosti polaznika, za određene radionice otvoreni su dodatni termini.
 

 | Author: Promo foto: Promo

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.