Potpuno drugačiji doživljaj, novo gurmansko iskustvo, gosti koji biraju restorane i smještaj u obiteljskim i malim hotelima! Tako izgleda novi ciklus radionica kojeg je u sklopu projekta održive gastronomije i novog brenda Gourmet Authentic organizirala Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela za svoje članove.
S ciljem povratka korijenima i lokalnoj gastronomiji, vlasnici obiteljskih i malih hotela žele autentična hrvatska jela u ugostiteljskim objektima uz primjenu suvremenih standarda održive gastronomije.
Stoga je prva u nizu radionica održana u hotelu Ostrea i restoranu Kapetanova kuća u Malom Stonu u vlasništvu obitelji Kralj. Poznata chefica Lidija Kralj, koju smo svojedobno obožavali gledati u na TV-u, autoritet je na hrvatskoj kulinarskoj sceni, njeguje pelješku gurmansku tradiciju uz primjenu standarda održive gastronomije i zero waste pristupa.
Legendarna chefica Lidija Kralj
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Autentična jela, kamenice, organska farma
Vođenje hotela i restorana je obiteljski posao u kojem sudjeluju svi članovi obitelji Kralj, od šogora Željka, njegovog sina Paula i Lidijine kćeri Nikoline te Nikolininog supruga Josipa. Pa su Ostrea i Kapetanova kuća pravi primjeri malog obiteljskog poduzetništva.
Uz organsku farmu na kojoj uzgajaju voće i povrće za hotel i restoran, obitelj Kralj nudi i vrhunske kamenice, zaštitni znak Stona uz doživljaj degustacije na uzgajalištu. Malostonski zaljev poznat je po uzgoju kamenica na tradicionalan način, a ljubitelji ove delicije će vam reći kako boljih na svijetu nema, upravo zbog prirodnih uvjeta njihovog uzgoja.
Kamenice su se našle i na degustacijskom meniju kreativne radionice i to kao sastojak fine krem juhe, a od crnog rižota i brudeta od sipe, Jakobovih kapica do kozica s prilogom od blitve i hladnog sendviča od tune – more je bilo glavna tema radionice u Malom Stonu. Od slastica tu je bila nezaobilazna stonska torta i kolač od smokve i naranče.
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Obiteljski hoteli njeguju lokalnu kulinarsku tradiciju
"Po principu najuspješnijih primjera dobre prakse radionice se održavaju u hotelima, članovima udruge, prvenstveno poznatim po nesvakidašnjem gurmanskom doživljaju i vrhunskoj kuhinji temeljenoj na lokalnim proizvodima i lokalnim specijalitetima.
Tajna uspješne kuhinje je u autentičnim doživljajima, vrhunskim namirnicama koje odražavaju podneblje i dobrom chefu koji će to znati prezentirati na tanjuru.
Sve to imaju obiteljski i mali hoteli, među kojima je veliki dio onih koji su uspješno poslovanje izgradili upravo na dugogodišnjoj restoranskoj tradiciji“, ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, koja je prije dvije godine kreirala Gourmet Authentic, novi brend za svoje članove.
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Gourmet Authentic u Kapetanovoj kući u Malom Stonu
Ekskluzivna oznaka kao jamac kvalitete
Da bi se dobila ova ekskluzivna oznaka vlasnici obiteljskih i malih hotela trebaju zadovoljiti stroge kriterije održive gastronomije kojoj je fokus na lokalnim namirnicama visoke kvalitete, pa su prošli nekoliko stupnjeva edukacija.
Najprije je više od 60 kuhara iz 40-ak obiteljskih i malih hotela sudjelovalo na zahtjevnim radionicama koje je vodio poznati chef i stručnjak Rudolf Štefan, a od ove godine članovi imaju prigodu učiti od svojih kolega, eminentnih stručnjaka i chefova poput Lidije Kralj.
Članove udruge očekuju nove radionice u obiteljskim i malim hotelima na području Istre i Kvarnera, središnje Hrvatske i Slavonije na kojima će imati ponovo prigode razmijeniti bogata kulinarstva iskustva.
Edukacije o održivoj gastronomiji i brendiranju Gourmet Authentic ponude obiteljskih i malih hotela organiziraju se uz podršku Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.