Najave 06. travnja 2023.

Poznati chefovi petkom će kuhati na Dolcu i Pazaru!

PLACE market
Organizatori PLACE marketa Sarah Josipović i Jan Jerič foto: Franko Kelam
gastro postao gastro.24sata.hr
PLACE market, projekt koji oživljava hrvatske tržnice, za početak kreće u dva najveća grada - Zagrebu i Splitu, a plan je da od iduće godine "zauzmu" i tržnice u Puli, Osijeku, Rijeci, Varaždinu, Zadru i Šibeniku

Svi znamo što su noćni street food marketi, dobro su poznati svim putnicima koji su putovali kroz Aziju, nekada kriju nevjerojatne gastronomske dragulje koji su uspjeli naći svoj put do Michelinovih vodiča, nekada donose tradicionalne specijalitete, nekada specijalna jela koja se mogu probati samo na tom mjestu, ali gotovo uvijek donose nevjerojatno gastro iskustvo. Tu su i jednodnevna gourmet događanja na tržnicama koja susjedne države već godinama imaju, a novi projekt PLACE market kombinacija je svega toga pomalo.

 | Author: Franko Kelam PLACE market foto: Franko Kelam

Ideja projekta je svaki petak nakon radnog vremena oživjeti tržnicu tako da na nju i njene klupe izađu neki od najpoznatijih lokalnih i nacionalnih chefova i ugostitelja i za posjetitelje na licu mjesta pripreme specijalitete ili po kojima su poznati ili koje su posebno osmislili za ovu manifestaciju. Svi oni koji su posjetili Odprtu kuhnu u nekom od gradova u susjednoj Sloveniji gdje se održava znaju o čemu je otprilike riječ.

Ove će se godine PLACE market odvijati svaki petak u Splitu na Starom Pazaru od 14. travnja do kraja svibnja, a onda od 2. lipnja seli u Zagreb na tržnicu Dolac. U Zagrebu će se održavati sve do 14 srpnja kada nastupa zaslužena pauza. Ideja je da se sve nastavi jesenskim izdanjem tijekom nekoliko petaka u rujna u Zagrebu i u listopadu u Splitu.

 | Author: Franko Kelam PLACE market foto: Franko Kelam

"Tržnica kao srce, odnosno 'trbuh' svakog grada mjesto je na koje kao turisti odlazimo upoznati lokalnu kulturu, lokalne ljude, lokalne običaje, lokalnu i tradicionalnu hranu, lokalnu ponudu, lokalni život. Nadamo se da će naš projekt postati upravo to - za brojne turiste - ogledalo grada u kojem se odvija, a za nas domaće - mjesto okupljanja, druženja, zabave i dobre klope.

Svi znamo da nakon što se zatvore, malo iza podneva, tržnice postaju prazne otužne plohe na kojima nema života. PLACE Market je projekt koji to želi promijeniti, koji želi donijeti život na tržnicu poslije radnog vremena. Na ovom projektu radili smo 7 godina i, iako to zvuči pomalo dramatično, ovo zbilja nije bilo lako ostvariti.

Ništa ne bi bilo moguće bez susretljivosti naših institucija, dobre volje i puno rada", rekla je o PLACE Marketu njegova direktorica i organizatorica Sarah Josipović koju svi dobro poznajemo kao uspješnu organizatoricu Food Film Festivala i sličnih gastrotainment događanja.

 | Author: Franko Kelam Sarah Josipović i direktorica Tržnica Zagreb Božena Cvitanović foto: Franko Kelam

Projekt je ostvaren u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, Tržnicama Zagreb, Parkovima i nasadima Split, uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Splita te partnera poput Cockte i Jamnice.

Na Splitskom pazaru kuhat će tako Hrvoje Zirojević iz restorana Dvor, ekipa restorana Artičok, Bokeria u suradnji s slastičarkom Ivanom Čuljak, Kinoteka na čelu sa chefom Juricom Jantolekom, Mazzgoon, ZOI, Šug na čelu s chefom Dujom Kanajetom, Uje, Galerija...,  dok će u Zagrebu kuhati restorani Baltazar i Baltazar 2 sa chefovima Matijom Bregešom i Markom Jantolekom, restoran Tač i chefica Vesna Miletić, Bistro Apetit by Marin Rendić, chef Mario Mihelj iz El Tora i Mareda, Broom 44 chefa Igora Gudca, Lari i Penati, Ficlek, Beg's Plant Based Streetfood, Cicchetti, konoba Mašklin i Lata, slastičarnica Amelie

 | Author: Franko Kelam PLACE market foto: Franko Kelam Svi oni pripremat će jedno ili dva jela u kojima će posjetitelji moći uživati po fer cijenama. Za dobru atmosferu pobrinut će se i DJ-evi, a ponekad će nastupati i ulični bendovi koji će uz ponudu na šankovima dodatno začiniti ova druženja petkom u popodnevnom terminu. U planu su i zanimljive edukativne radionice, zatim edukativno-informativne aktivnosti poput prezentacije "Klimatske kuharice" i upoznavanja posjetitelja s utjecajem gastro aktivnosti na klimatske promjene, ali i pop up štandovi OPG-ova i suradnje s hrvatskim produkt dizajnerima. 

 | Author: Franko Kelam PLACE market foto: Franko Kelam

"Nadamo se da će se iduće godine moći održavati oba festivala u isto vrijeme, samo na različite dane u tjednu. U planu nam je i pokretanje ove priče u drugim gradovima kao što su Pula, Osijek, Rijeka, Varaždin, Zadar i Šibenik, možda i gostovanja jednom tjedno. Ali polako, tek krećemo i nadamo se da će sve biti kako smo zacrtali već ove godine...

Želja nam je stvoriti mjesto gdje će svakog petka biti najbolja ekipa, gdje znate da ćete sresti drage ljude, gdje ćete se osjećati ugodno jer nije u pitanju neko pretenciozno događanje. I što je najvažnije, ovo će biti mjesto gdje znate da ćete se dobro najesti", zaključila je Sarah Josipović.

 | Author: Franko Kelam PLACE market foto: Franko Kelam

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.