Najave Vodič kroz hrvatsku gastronomiju 04. ožujka 2020.

Saznaj tko su najbolji chefovi i koji su najbolji restorani u 2020.

1/13
Nagrađeni chefovi foto: Gault&Millau
gastro postao gastro.24sata.hr
Jučer su u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela dodijeljeni trofeji najboljim chefovima i restoranima te je predstavljeno novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020.

U Esplanade Zagreb Hotelu jučer je održana gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia.

Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan broj hrvatskih chefova, vrhunskih profesionalaca i zaljubljenika u gastronomiju, a vrhunac večeri bila je dodjela prestižnih kulinarskih trofeja kojima Gault&Millau Croatia nagrađuje najbolje chefove u čijem je radu prepoznat moto  vodiča - „Luksuz je u kvaliteti, ne u cijeni“.

 • Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020  je Danijel Đekić chef restorana Monte iz Rovinja. 
   | Author: Gault&Millau Tjitske i Danijel Đekić foto: Gault&Millau
 • Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora bila u Splitu i Robert Benzia iz restorana Ganeum u Lovranu, osvojili su trofej Veliki chef sutrašnjice 2020. 
   | Author: Gault&Millau Sandra i Dane i Tahirović i Vilijana Belas iz PBZ foto: Gault&Millau
 • Trofej Chef tradicijske kuhinje 2020 osvojili su Silvija Horak iz restorana Terbotz u Štrigovi i Tvrtko Šakota chef  restorana Nav u Zagrebu. 
  Tvrtko Šakota i Silvija Horak | Author: Gault&Millau Tvrtko Šakota i Silvija Horak foto: Gault&Millau
 • Trofej mladi talent godine 2020 osvojili su Floriana Ružić iz restorana San Rocco u Brtonigli i Matija Jagić iz Brokenships bistroa u Zagrebu. 
   | Author: Gault&Millau Floriana Ružić foto: Gault&Millau
 • Buffet Kamenice iz Dubrovnika nagrađen je trofejem Najbolji POP 2020
 • Ove je godine dodijeljen i novi trofej Šef sale 2020 kojeg je osvojio Dragutin Majsak iz restorana Vinodol u Zagrebu. 
 • Posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva osvojila je jedna od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva, Dragica Lukin iz slastičarnice Villa Soši u Umagu.  
 • Najboljim restoranima proglašeni su 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Laganini iz Palmižane, te šibenski Pelegrini.

 | Author: Gault&Millau Hrvoje Zirojevic - Laganini, Danijel i Djiske Djekic - Monte, Rudi Stefan - Pelegrini, Zoran Simunic - Aurelia i Dino Brekalo - Lexus foto: Gault&Millau

Predstavljeno novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020

Osim dodjeljenih trofeja, predstavljeno je bilo i novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020. Posebnost Gault&Millau vodiča leži u slavlju različitosti – u njemu svoje mjesto pronalaze raznovrsni restorani i profesionalci različite dobi i stilova, a ono što dijele su inovativnost, poštivanje tradicije svoga kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću.

Gault&Millau Croatia 2020 gastronomski vodič najopsežniji  je do sada, a u njemu su predstavljena 202 restorana, 82 POP restorana, 101 vino i 20 hotela. Direktorica Gault&Millau Croatia, Ingrid Badurina Danielsson ovaj je vodič opisala kao snažan, postojan i napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdane informacije o restoranima. Također je naglasila njegovu važnost u Hrvatskoj i svijetu: „Gault&Millau, jedan je od dva najprestižnija međunarodna gastronomska vodiča te predstavlja hrvatsku gastronomsku scenu na svjetskoj pozornici, a Hrvatsku kao poželjnu food&wine destinaciju“.

 | Author: Gault&Millau Atmosfera GM foto: Gault&Millau

Noć kulinarskih scara održana je u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela, a četveroručnu gala večeru pripremile su vrhunske chefice Ana Grgić, chefica Esplanadeinog restorana Zinfandel's i nositeljica titule Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2018 i Francuskinja Coline Faulquier, chefica i vlasnica restorana Signature u Marseilleu, i nositeljica titule Mladi talent Gault&Millau France 2017.

Nagrađene chefove i restorane pozdravila je i Marianne Lecerf, glavna međunarodna  koordinatorica za Gault&Millau, a projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica. Čestitke dobitnicima uputila je Darija Tödtling, predstavnica Hrvatske turističke zajednice. 

Prije same dodijele trofeja najboljim chefovima i restoranima polaznicima Akademije Raise the Bar uručene su bile njihove diplome.

 | Author: Gault&Millau Polaznici akademije Raise the Bar foto: Gault&Millau

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. U ime Ministarstva turizma gostima se obratio državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Frano Matušić, koji je tom prilikom istaknuo važnost gastronomije kao jednog od vodećih sadržaja turističkog iskustva na kojem se gradi cjelokupni brend Hrvatske.

 | Author: Mislav Mesek Chefice Ana Grgić i Coline Foulquier s timom foto: Mislav Mesek

Hrvatska turistička zajednice bila je posebni partner projekta, realiziranog uz veliku pomoć partnera Gault&Millau Hrvatska: Premium Visa, PBZ card, Debic, Kotanyi, Hrvatska pošta, Aurelia, Lexus,  Kraš Bajadera, Romerquelle, Raise the Bar i Mutti. Partneri događanja bili su i: Esplanade Zagreb Hotel, Centaurus, Karlić tartufi, MIVA galerija vina, DUKE group, Krauthaker, Tomić, Degrassi, Štampar i Feravino. 

Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za 2020. godinu bit će u prodaji na lokacijama Tiska, te u poslovnicama Hrvatske pošte, a namijenjen je svim ljubiteljima kvalitetne hrane, i restoranima koji pružaju vrhunska kvalitetu i uslugu. Gault&Millau gastronomski vodič je dostupan i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljni opisi svih restorana uvrštenih u vodič Gault&Millau Croatia 2020. 

Više informacija na: https://hr.gaultmillau.com/

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.