Najave 22. prosinca 2021.

Sirana Vedrine otvorila trgovinu u Samoboru

1/10
Josip Todorić, Milana Mileusnić, Ana Todorić, Dominik Zeko foto: Mario Poje
gastro postao gastro.24sata.hr

Ličku siranu Vedrine uspješno vode dva bračna para koji su ušli u zahtjevan posao stočarstva iz ljubavi prema Lici. Godišnje prerađuju oko 180.000 kg mlijeka, imaju više od trideset proizvoda na tržištu, otvorili su šesto prodajno mjesto, a imaju i novitet!

Otvorena trgovina u Samoboru

Milana Mileusnić, glavna sirarica u obiteljskoj sirani Vedrine, kaže da su uvijek dobro radili na samoborskoj gradskoj tržnici, a kada se otvorila mogućnost otvaranja vlastite trgovine na središnjem gradskom trgu, odmah do legendarnog kafića Tin, objeručke su je prihvatili.

 | Author: Mario Poje foto: Mario Poje

Prema njezinim riječima, fokus sirane Vedrine u novom prodajnom mjestu, uz cijeli niz vlastitih proizvoda od neobranog punomasnog mlijeka - više vrsta čvrstih jogurta, voćnih jogurta, kisel'ne, base, škripavca, kuvanih sireva s raznim začinima te extra punomasnog mlijeka s ličkih pašnjaka, gdje se ono zove varenika, na policama male ali šarmantno uređene trgovine kupci mogu pronaći i proizvode drugih proizvođača. Primjerice, izdvojili bismo tjesteninu Udruge osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ pod brendom KopriVITA, autohtoni samoborski bermet Philipecz, ZEST džemove, više vrsta kruha pekare Korica te kukuruzni kruh Marijana Telišmana pod nazivom Koružnjak.

Premijerno predstavljeno više vrsta maslaca

Novost iz sirane Vedrine, koja ima šest prodajnih mjesta na nizu gradskih tržnica od Zagreba do Zadra, više je vrsta maslaca – natur i slani, koji će se uskoro moći kupiti u njihovim trgovinama te maslac s češnjakom i maslac s vlascem, koji će u prodaji biti tek na proljeće iduće godine.

Dominik Zeko, vlasnik obiteljske farme, kao pravi domaćin pozdravio je sve nazočne, koji su se okupili u velikom broju, kako bi poželjeli uspješan rad nove trgovine koja već radi punom parom u centru Samobora.

Sve je pratila mozaična glazba Ante Gele i Brune Oberan u pravom božićnom duhu i delicije obiteljske sirane Vedrine iz malog ličkog sela Brezik, koja se nalazi

ispod najvećeg vrha na Velebitu, onoga Vaganskog, gdje je od prije pet godina smještena i velika farma od 130 grla (70 muznih krava plus pomladak) britanske pasmine Jersey, a koje su najsličnije ličkoj buši.

 | Author: Mario Poje foto: Mario Poje

Više informacija o sirani Vedrine

Obiteljska sirana Vedrine iz Like pod Vaganskim vrhom, nalazi se u Medaku kraj Gospića, gdje imaju farmu od oko 130 grla (70 muznih krava plus pomladak) i proizvode svoje mlijeko koje prerađuju u niz najkvalitetnijih mliječnih proizvoda od varenike, kako se mlijeko tradicionalno naziva u Lici.

Sirana Vedrine prerađuje isključivo svoje mlijeko, ne otkupljuje ga jer kažu, u Hrvatskoj nitko nema mlijeko s ovakvim sastojcima, što im je polazna točka cijele prerade.

Posebni su i po tome što njihove krave pasmine Jersey daju ekstra punomasno mlijeko, koje trenutno ima mliječnu mast 6,49%. Krave hrane bez kukuruzne silaže koje su veći dio godine na ispaši, što je rijetkost u mljekarstvu. Kroz taj prirodan način prehrane krava, velike masnoće i njihov način prerade (ne obiru mlijeko!) proizvodi imaju posebnu aromu i punomasno tijelo.

Proizvode sir škripavac, kisel'nu, basu, kuvane sireve, svježi sir i vrhnje, razne vrste jogurta - tekuće, čvrste i voćne, a uskoro će u prodaji imati - natur i slani maslac.

 | Author: Mario Poje foto: Mario Poje

Sirana Vedrine je pokazala u kratkom roku da može spojiti kvalitetnu proizvodnju i prodaju na domaćem tržištu, što je dobar vjetar u leđa. Sirana Vedrine ima vlastita prodajna mjesta na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Jarun, Utrine, od sada i trgovinu u Samoboru, a proizvodi do kućnog praga mogu se naručiti i prijavom u njihovu aplikaciju ovdje.