Najave 01. lipnja 2018.

Sveti Ivan Zelina: Najbolja etiketa kontinentalne Hrvatske!

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Ispred redakcije Gastro.hr-a pozivamo vas na veliku vinsku izložbu koja se održava u Svetom Ivanu Zelini!

Šampion 50. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske po izboru žirija na čelu s gospodinom Željkom Suhadolnikom i predstavnicim gastro.hr-a u istom, jest Traminac izborne berbe prosušenih bobica, OPG-a Đurinski!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish
Za jubilarnu Izložbu vina kontinentalne Hrvatske pristiglo je ukupno 369 uzoraka vina. Najbolje ocijenjena vina, dobitnici nagrada su:
• Nagrada "Ljerka Habuzin" – za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina: OPG PUHELEK PUREK STJEPAN, sorta: Kraljevina, godina berbe: 2017.
• Nagrada "Milan Pažić“ – za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino iz berbe: VINARIJA KOPJAR, sorta: GRAŠEVINA, godina berbe: 2017.
• Nagrada "Pero Krznarić" – za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprovrela šećera, izuzev predikatnih vina: VINA KALAZIĆ, KRONOS D.O.O, sorta: TRAMINAC, godina berbe: 2015.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno predikatno vino: OPG ĐURINSKI, sorta: TRAMINAC – izborna berba prosušenih bobica, godina berbe: 2015.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno crno vino: VINARIJA MICAK, sorta: CABERNET SAUVIGNON, godina berbe: 2012.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino: OPG ŽELJKO KOS, sorta: PJENUŠAC ANITA, godina berbe: 2014.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno voćno vino: OPG ŽABIĆ MATIJA, sorta: HASKAP SIBIRSKA BOROVNICA, godina berbe: 2017.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno suho bijelo mirno vino podregije Sjeverozapadne Hrvatske: VINARIJA KOPJAR, sorta: GRAŠEVINA, godina berbe: 2017.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno bijelo mirno vino s ostatkom neprovrela šećera podregije Sjeverozapadne Hrvatske: OPG JOSIP RAJAKOVIĆ, sorta: TRAMINAC, godina berbe: 2017.
• Nagrada za najbolje ocijenjeno crno vino podregije Sjeverozapadne Hrvatske: VINARIJA MICAK, sorta: CABERNET SAUVIGNON, godina berbe: 2012.
• Nagrada “DRAGUTIN STRAŽIMIR” za najbolje ocijenjen vizualni identitet boce: VINARIJA TRDENIĆ D.O.O., za vino ŠKRLET, godina berbe 2015.
• Najbolje ocijenjeno vino - Šampion 50. izložbe vina kontinentalne Hrvatske: OPG ĐURINSKI, sorta: TRAMINAC – izborna berba prosušenih bobica, godina berbe: 2015.
 

Uz ove, dodijeljeno je 11 velikih zlatnih, 109 zlatnih, 156 srebrnih, 66 brončanih medalja i 7 priznanja. Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo od 21 degustatora, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske pod vodstvom prof.dr.sc. Anom Jeromel.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

„Dobiveni rezultati ocjenjivanja potvrdili su sad već naglašeni pozitivan trend poboljšanja kakvoće vina Sjeverozapadne Hrvatske, koja su odnijela nagrade u kategorijama od pjenušca preko mirnih suhih bijelih vina sve do predikatnih i voćnih vina izuzev one za najbolje ocijenjeno suho mirno bijelo vino s ostatkom šećera gdje se je nametnuo Traminac iz vinogorja Baranja, koji se ujedno okitio i velikom zlatnom medaljom. Ovo jubilarno ocjenjivanje vina pamtit će se i po vinu od Sibirske borovnice koje je izmamilo osmijeh na licu svih degustatora, a taj osmijeh pretočen je za ovu kategoriju do sada nedostižnih 90 bodova. Veseli i činjenica da je na ovaj veliki broj uzoraka svega njih 20 odbačeno, a samo 7 ih je dobilo priznanje,“ - kazala je Ana Jeromel.

Pokrovitelji ovogodišnje jubilarne 50. izložbe, vina koju grad Sveti Ivan Zelina organizira u suradnji s Hrvatskom poljoprivredno-šumarskom savjetodavnom službom, su Ured predsjednice Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske, a supokrovitelj Zagrebačka županija.

„U Svetom Ivanu Zelini se kontinuirano već 50 godina održavaju izložbe vina, počevši od 1969. kada je organizirana najprije izložba zelinskih vina pa sve do danas kada izložba nosi naziv Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Izložba je rasla iz godine u godinu, a s njome i vinari, što se očituje u sve većem broju uzoraka te sve većoj kvaliteti vina. To potvrđuju zaslužene zlatne, srebrne i brončane medalje“ – izjavio je Hrvoje Košćec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline.

Svečano otvorenje jubilarne 50. Izložbe vina bit će 1. lipnja u 19:30 sati, a jučer je upriličeno otkrivanje biste Dragutina Stražimira, prosvjetitelja i preteče suvremenog vinogradarstva te otvorena izložba „Vino – kaplja života“ u Muzeju Sveti Ivan Zelina.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uz natjecateljski i izlagački dio, ovogodišnji program je obogaćen radionicama i stručnim predavanjima, izložbama, gastro i glazbenim programom. Događanja će započeti u petak stručnim predavanjima i radionicama. Ivana Puhelek s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će vinsku radionicu pod nazivom „Zelinski mjehurići“. Nakon nje slijedi panel rasprava na temu „Vinska omotnica – Nacionalni program pomoći sektoru vina 2014-2018. i 2019-2023.“ te otvorenje likovne izložbe „Zelinski vinoreli“. Centralni događaj večeri je ceremonija otvorenja Izložbe i dodjele nagrada najbolje ocijenjenim vinima. Posjetitelje će zabavljati popularni tamburaški sastav Gospodari tambura. Subota je također bogata različitim događanjima. U 10 sati počinje program pod nazivom Dani otvorenih kleti članova Udruge vinara i vinogradara „Brina“ u Kalinju i Vrtačama. U 18 sati nastupaju domaće gastro zvijezde Ružica Šoštar i Barica Bistrički koje su nastupile u šou „Tri, dva, jedan – kuhaj!“ RTL televizije. Zabava uz druženje sa zelinskim kuharicama je zagarantirana. Dolazak u Sveti Ivan Zelinu najavila je i posebna gošća: Mateja Domitrović Sabo, članica žirija, a kasnije će posjetitelji moći uživati u koncertu mlade glazbenice Mije Dimšić.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

50. Izložba vina kontinentalne Hrvatske završava koncertom domaćeg tamburaškog sastava „Begini“. Valja još i naglasiti kako se sva događanja održavaju u gradskoj sportskoj dvorani, u centru Svetog Ivana Zeline. Ulaz na 50. Izložbu vina kontinentalne Hrvatske je besplatan, dok je cijena čaše s kojom je moguće neograničeno degustirati vina prijavljena na ocjenjivanje 70 kuna, a moći će se kupiti na ulazu u dvoranu. Posjetiteljima će tijekom dana biti na raspolaganju i drugi brojni sadržaji, poput besplatnih degustacija vina brojnih izlagača iz Hrvatske i inozemstva, sajma hrane, izlagačkih prostora i dr.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821. - 1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi „Vinogradar“ učinio mnogo na vinogradarskoj ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je, postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe. O važnosti ove izložbe govori i podatak da su stručni ocjenjivački sudovi dosad ocijenili preko deset tisuća uzoraka vina. Ovako veliki interes dodatno ističe grad Sveti Ivan Zelinu kao jedan od najznačajnijih hrvatskih gradova u razvoju vinske kulture i tradicije.

I zato, ne propustite izložbu, kao ni kapljicu i zalogaje ovog prekrasnog kraja. Nas je oduševilo Vinotočje-Kušaona vina Hrupec - Zelina vas čeka, vidimo se uskoro!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.