Najave 13. travnja 2018.

U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić i slasnih slavonskih delicija

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekoć dom, a danas divno sjećanje, Slavonski Brod čuva posebnu povezanost s našom najvećom književnicom Ivanom Brlić-Mažuranić. Tako će se i ove godine ovaj grad pretvoriti u najljepšu bajku za velik broj djece iz svih dijelova Hrvatske, a što ovaj festival donosi odraslima, pročitajte u nastavku.

Ivana Brlić-Mažuranić nakon udaje preselila je u Slavonski Brod i upravo tamo stvorila veći dio svojih priča u kojima mali i veliki nisu prestali uživati od njihovog nastanka. Upravo zato, grad Slavonski Brod svake godine organizira manifestaciju U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić te okuplja stotine znatiželjnih klinki i klinaca koji uz šarolik program imaju prilike doživjeti grad, ali i samo književnicu na jedan drugačiji, još zanimljiviji način.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Manifestacija će tako biti ispunjena brojnim zabavnim sadržajima za male i velike poput susreta s kostimiranim likovima iz Svijeta bajki, pričaonica i kreativnih radionica, a bit će tu i scenskih nastupa te brojnih projekcija.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

U Turističkoj zajednici nisu zaboravili niti na znatiželjne roditelje. Dok će djecu zabavljati likovi iz svijeta bajki, odrasli će moći uživati u prezentaciji članova klastera Slavonska košarica, projekta u organizaciji Grada Slavonskog Broda, Razvojne agencije i Turističke zajednice Slavonskog Broda koji okuplja čak 134 proizvođača hrane, pića i rukotvorina te predstavnika javnog sektora s područja cijele regije Slavonije

Posebno bismo istaknuli Iliriju promet, malog proizvođača slastica, koji će se također naći u ulozi jednog od izlagača na manifestaciji, ali i u suradnji s Turističkom zajednicom Slavonskog Broda dodijeliti tri poklon paketa slastica iz asortimana obrta

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

Također, predlažemo da detaljan program „Svijeta bajki“ pogledate na Facebook stranici Turističke zajednice grada Slavonskog Broda, a želite li osvojiti poklon paket, sve što trebate jest zaputiti se na Facebook stranicu Slavonska košarica i iskušati svoju sreću.

Dok čekamo početak ove sjajne manifestacije, gospodin Nuri Ziberi, vlasnik obrta Ilirija promet, s nama je podijelio dva recepta za slatke zalogaje po kojima je i sam poznat. Mi već razmišljamo o pripremi, a vi?


Karamelizirani šećer sa sezamom:

Sastojci:

  • šećer
  • sezam
  • med

Priprema: 
Ovo je vrsta slatkiša koja se dobiva na bazi prženja bez kapi vode. Šećer se prži i kada poprimi određenu boju i aromu, dodaje se sezam. Može se raditi i s orasima, lješnjacima, bademima i slično.

Šećerne lizalice:

Sastojci:

  • šećer
  • voda
  • arome za slastice

Priprema:
Ovi slatkiši se dobivaju kuhanjem šećera s malo vode. Kada se dobro ispeče i voda iskuha, što se više smjesa razvlači, postaje kvalitetnija za lizanje i jelo. Ona se po potrebi može modelirati u razne forme. Slatkiš je dugotrajan, minimalno trajanje je godinu dana, premda na deklaracijama proizvoda stoji rok upotrebe do godinu dana.

 

 | Author: Promo foto: Promo

 

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.