Dunav i autentična gastronomija spajaju se u Vukovaru krajem lipnja, donoseći pravu poslasticu za sva osjetila. U sklopu Dunav Festa 2025. održat će se posebni program "Gastrobrendiranje – 100% FIŠ", u sjajnoj suradnji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) i Turističke zajednice grada Vukovara. Od 26. do 28. lipnja na vukovarskoj dunavskoj šetnici slijede dani mirisa, okusa i natjecanja posvećenih fiš paprikašu, istinskom kralju slavonske i podunavske kuhinje, kazano je na predstavljanju manifestacije u Zagrebu.
Središnji događaj je natjecanje u pripremi fiš paprikaša. ŠKMER je zadužen za organizaciju i suce, a dolaze čak i međunarodni kulinarski stručnjaci. Ma što god bili – profesionalni chef, ugostitelj, učenik, član udruge ili jednostavno ljubitelj kuhanja na otvorenom – vrata su svakom širom otvorena!
Alma Radoš, Marina Sekulić, Ana Pinjuh i Sandra Rončević
Što je najvažnije za dobar fiš?
"Fiš paprikaš je jelo prepoznato u sredini jer je riječna riba oduvijek bila dijelom identiteta Vukovaraca, Zbog toga je upravo ovo jelo izabrano kao dio projekta gastrobrendiranja Vukovara. Na ovom festivalu slavimo život, Dunav i dobru hranu. Bit će sadržaja za sve, stare i mlade; stoga krenite svi put istoka,“ kazala je u Zagrebu Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.
"Za fiš je najvažnija kvalitetna riba, a poznato je da je dunavska najbolja, i to prije svega šaran, ali i som i štuka. Nezaobilazna je isključivo domaća mljevena paprika te luk koji je temelj svakog dobrog fiša. Uz to, potrebne su rajčice, bijelo vino i dobar tek“, naglasila je food blogerica Sandra Rončević.
Degustacija vrhunskog fiša
Vina vinarije Papak odlična su pratnja uz fiš
Slasna atrakcija - rezanac dug 18,8 metara
"Široki rezanci dugi kao Dunav" - nova je gastro atrakcija festivala inspirirana tradicionalnim prilogom uz fiš paprikaš, koju potpisuje Vukovarsko pivo. Riječ je o izradi širokog rezanca, dugačkog simboličnih 18,8 metara, u čast 188 kilometara kolika je duljina Dunava u Hrvatskoj. Tjesteninu će pred publikom pripremati članovi Udruge kuhara Vukovarsko-srijemske županije.
Uz dobar fiš savršeno paše Vukovarsko pivo
Vukovarska fišijada
Vukovarska fišijada nema ništa protiv šarana na rašljama
Cilj je održiva destinacija
100% FIŠ nije samo jednokratno zbivanje već nastavak dugogodišnje, plodonosne suradnje ŠKMER-a i TZ Vukovara, koja objedinjuje edukaciju, promociju i natjecanja. Događaj će imati i ekološku dimenziju.
"Naš je cilj održiva destinacija te očuvanje okoliša i resursa. Cilj nam je i smanjiti bacanje hrane, stoga organiziramo radionicu na kojoj će chef Mario Mandarić na inovativan način pokazati kako iskoristiti cijelog šarana", izjavila je Ana Pinjuh iz TZ-a Vukovarsko-srijemske županije koja odnedavno ima prestižni srebrni certifikat Green Destinations.
Projekt 100% Fiš i Dunav Fest 2025. obećavaju nezaboravan doživljaj s jasnim ciljem: razviti lokalnu gastronomsku scenu i staviti Vukovar na vrh hrvatske i regionalne gourmet ponude.