U zagrebačkom hotelu Esplanade održano je prošli tjedan promenadno kušanje vina od autohtone sorte plavec žuti, na kojem je sudjelovalo 12 vinara iz Hrvatske i Slovenije.
Održan je i masterclass kojeg su vodili poznata britanska vinska stručnjakinja Caroline Gilby, vlasnica prestižne titule Master of Wine, i Saša Špiranec iz agencije Vinart, organizator brojnih sjajnih vinskih događanja poput Vinart Grand Tastinga i Vinskog grada, te vinski sudac na Decanterovu natjecanju.
RumeniŽuti
Caroline Gilby
Hrvatski i slovenski vinari sve više cijene plavec žuti
Manifestacija je održana u svrhu skretanja pažnje na sortu plavec žuti, u sklopu projekta RumeniŽuti, sufinanciranog sredstvima Europske unije, koji se provodi u okviru programa Interreg Slovenija–Hrvatska. Sudjelovale su slovenske i hrvatske vinarije Istenič, Klet Krško, Mihelin, Jelenič, Pinterič, Berkovič, Sagmeister, Dular, Tomac, Jagunić, Coletti i Šember.
Sorta plavec žuti (na slovenskom rumeni plavec) stara je i ugrožena autohtona sorta vinove loze koja se tradicionalno uzgaja na području jugoistočne Slovenije i zapadnog dijela regije Bregovita Hrvatska, a posebno su mu naklonjeni vinari s Plešivice.
Plavec žuti gotovo je nestao iz vinograda, no posljednjih godina ponovno privlači sve veću pozornost vinara, ponajprije zbog klimatskih promjena (riječ je o vinu nižih alkohola, a izraženih kiselina, što se sve više traži).
Za izvrsne pjenušce, ali i monosortna vina
Sorta plavec žuti pokazuje iznimni potencijal za proizvodnju pjenušaca, i kušala sam neke ozbiljne pjenušce, monosortne i kao blend s drugim sortama. No bilo je i zaista dobih mirnih vina (ponovno i monosortnih i blendova) - od svježih, preko odležanih pa sve do orange varijanti.
Na Masterclassu koji su vodili Caroline Gilby i Saša Špiranec kušali smo 12 vina, kroz koja je uspješno pokazano kako plavec žuti (na slovenskom rumeni plavec) izvrsna sorta za pjenušce, ali i neka zanimljiva mirna vina. Kušali smo sljedeća vina:
- Jelenič, rumeni plavec, 2023.
- Coletti, Il grande vecchio 2023/2024. - izvrsno vino od starih sorti (plavec žuti 25%, kraljevina 25%, šipelj 25% i štajerska belina 25%), iz dvije berbe, koje donosi savršen balans svježine i kompleksnosti
- Šember, pjenušac od 100% plaveca žutog, brut natur, 2022.
- Klet Krško, Turn premium, 2020., extra brut (kraljevina, chardonnay i rumeni plavec 20%)
- Mihelin, Vincent brut, 2020. (90% chardonnay, 10% plavec žuti)
- Sagmaister, Michael, 2020., brut natur (100% rumeni plavec)
- Šember, Pavel, 2023. (10% plavec žuti, ostalo chardonnay)
- Tomac, Diplomat, 2023. (30% plavec žuti, 70"% chardonnay)
- Jagunić, Three stars brut 2022. (chardonnay 40%, stare sorte Plešivice 40%, rizling 10%, plavec žuti 10%)
- Istenič, Cuvée natura, brut, 2020. (80% chardonnay, 20% rumeni plavec)
- Pinterič, Chander Legend, brut natur, 2016. (20% crni pinot, 20% chardonnay, 60% rumeni plavec)
- Istenič, Passion, 2009. (100% rumeni plavec)
Masterclass posvećen sprti plavec žuti
Saša Špiranec
Poticatelj manifestacije i jedan od vinara koji je sudjelovao u predstavljanju, Miha Istenič, iz obiteljske vinarije Istenič poznate po ponajboljim slovenskim pjenušcima, istaknuo je kako su uspjeli u onome što su planirali a to je - predstaviti sortu koja je odavno prisutna na području dvije države, Hrvatske i Slovenije i ukazati na njezin potencijal.