Najave 02. veljače 2017.

Uskoro nas očekuje vinska fešta u Rijeci

vino1.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerova palača) održana je konferencija za novinare / predstavljanje Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2017. koji će se održati 22. i 23. veljače.

ŠTO je Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2017?

Međunarodni festivalski projekt eno – gastro festival WineRi je mjesto susreta vinara s, u prvom redu ugostiteljima, restoraterima, trgovcima, hotelijerima i svima koji participiraju u turizmu, te posjetitelja iz Primorsko – goranske i okolnih županija i turista, na kojem se na obostrano zadovoljstvo predstavlja ponuda hrvatskih, u sklopu aktivnosti Hrvatske gospodarske komore Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, i međunarodnih autohtonih proizvoda. Ideja je došla nakon što se pokazala potreba u široj javnosti i na tržištu za organizacijom ovakvog projekta koji će približiti zainteresirane strane. Ovaj bi festivalski projekt mogli nazvati i „Dionizov festival u srcu Rijeke“.

Vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

TKO izlaže na Međunarodnom eno – gastro festival WineRi 2017?

Proizvođači vina i likera / rakija iz Hrvatske i regije, te proizvođači delicija poput pršuta i suhomesnatih proizvoda, sira i proizvoda od mlijeka, proizvođači ulja i čokolade. Izuzev navedenih proizvođača izlažu i udruge i udruženja koji okupljaju proizvođače.

Primorsko – goransku županiju predstavlja 15 izlagača – Vinska kuća Pavlomir, PZ – Vrbnik, Kuća vina Ivan Katunar, Hotel Vinotel Gospoja, Estate winery Katunar, Udruga Jarbola, LikeRi Justinić, Udruga Žlahtina, Kotač Lokve, Mesnice Šafar, Buretić Bregi kobasice, Vinarstvo Šipun Vrbnik, Ebba's Cuisine, Bilo jidro Crikvenice, Curo d.o.o.

KADA se održava Međunarodni eno – gastro festival WineRi 2017?

Srijedu 22. i četvrtak 23. veljače 2017. Od 10:00 do 13:00 sati se održavaju stručna predavanje vezana uz tematiku festivala. U 13:00 sati festival se otvara za ugostitelje koji do 15:00 sati imaju B2B susrete s proizvođačima. U 15:00 sati se festival otvara za sve posjetitelje i otvoren je do 19:00 sati. U sklopu održavanja festivala, točnije od 13:00 do 18:00 će se održati zanimljive tematske radionice za sve zainteresirane (do popunjenja mjesta).

U samom srcu Grada Rijeke u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka (Guvernerovoj palači) održava se sam festival i radionice, u Visokoj poslovnoj školi PAR održavaju se predavanja, after WTF (Wine Tasteing Festival) party u klubu „Bačva“ i Wine & Coffee baru „kod Zajca“, te predfestivalska večera s degustacijama vina u restoranu Kostrenka.

KOJE su teme predavanja i radionica Međunarodnog eno – gastro festivala WineRi 2017?

PREDAVANJA: Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije pripremio je temu „Zaštićeni proizvodi Primorsko - goranske županije“ koju će predstaviti savjetnik za poljoprivredu Mladen Brajan. O „Jarbola - preživjela sorta“ će govoriti predsjednik Udruge Jarbola Franko Ružić, vlasnik OPG Ružić koji proizvodi Jarbolu iz Matulja. Visoka poslovna škola PAR pripremila je pravu poslasticu „Wine tourism“ o kojem će govoriti Sandra Di Marcantonio iz Belgije. Gđa Antonijela Bonačić iz Odjela za upravljanje kvalitetom pri Hrvatskoj gospodarskoj komori izlagati će o važnosti stjecanja komorskih znakova „Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta“. „Mjerljivi kriteriji hrvatskog vinogradarstva i vinarstva u svjetskim okvirima“ tema je o kojoj će govoriti dr.sc. Ivana Vladimira Petric, iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo. Tema nezaobilazna za sve ugostitelje i restoratere, ali i za sve posjetitelje željne novog znanja je „Slaganje vinske karte“ o kojoj će govoriti sommelier Damir Zrno.

crno vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

RADIONICE: Čak dvije radionice pripremila je Vinarija Krauthaker koja će svim zainteresiranima predstaviti ponudu za 2017. godinu uz degustacije, a vjerujemo da će vlasnik vinarije i autoritet u vinarstvu Hrvatske Vlado Krauthaker svojim dolaskom uveličati cijelo događanje. Udruga Graševina Croatica uz vodstvo jednog od najpoznatijih hrvatskih sommeliera Marija Meštrovića predstavit će u vidu radionice „Crvena vina Slavonije i Podunavlja“, dok će Udruga Žlahtina uz stručno vodstvo tajnika udruge Miroslava Palinkaša predstaviti Pjenušce Primorsko – goranske županije i vina odležana u moru. Radionica „Knjige i vino se vole“ predstavit će novu knjigu spisateljice Ivane Grabar uz degustaciju vina Pilato i stručno vodstvo Sanje Markušić. Svi koji žele saznati nešto više o dekantiranju i ozračavanju vina mogu sudjelovati na radionici sommeliera Damira Zrne koji će dekantirati vina, predstaviti dekantere i vinariju Iuris.

KAKO doći ili sudjelovati na Međunarodnom eno – gastro festivalu WineRi 2017?

Sudjelovati mogu svi zainteresirani proizvođači navedenih proizvoda do popunjenja izlagačkih pozicija. Ugostitelji, restorateri, hotelijeri, posjetitelji mogu doći na predavanja i radionice do popunjenja mjesta (rezervacije na marketing@aha.hr), te na samom ulazu u festival kupiti ulaznice za festival.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.