Bijeli grozd je nagrada za najbolji vinski podrum s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T. Prodaja na vlastitom pragu postaje prioritet vinara, vinski podrumi postaju sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.
Opći ciljevi projekta su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu.
Ove godine, za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je 503 eno-gastro znalaca i putnika, a rezultati su podijeljeni na 4 regije: Dalmaciju, Istru i Kvarner, Bregovitu Hrvatsku te Slavoniju i Podunavlje. U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodovima, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.
Dobitnici priznanja su:
Bregovita Hrvatska
- Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
- Vuglec breg, Škarićevo
- Šember, Donji Pavlovčani
Dalmacija
- Bibich, Plastovo
- Korta Katarina, Orebić
- Saint Hills, Zagruda
Istra i Kvarner
- Kozlović, Momjan
- Trapan, Šišan
- Matošević, Krunčići
Slavonija i Podunavlje
- Belje, Kneževi Vinogradi
- Krauthaker, Kutjevo
- Iločki podrum, Ilok
Najbolji u Hrvatskoj
- Kozlović, Momjan
- Bolfan Vinski Vrh, Hraščina
- Bibich, Plastovo
- Belje, Kneževi Vinogradi
- Trapan, Šišan
Dobar Start
Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.
Priznanje Dobar Start za 2015. godinu dobila je vinarija Medea (Agroprodukt) iz Pule.
Posebna priznanja
- Boris Ivančić, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture; u svojem je radu u više od više od 20 godine približio mnoga vina široj publici
- Karin Mimica, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju eno-gastro turizma; za njen rad s klubom Gastronaut koji je od iznimne važnosti za hrvatsku eno-gastro scenu
- Vitomir Andrić, posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u promicanju vinske kulture; njegov rad se ne može svesti u jednu rečenicu, ali dovoljno je reći: jedan od doajena hrvatskog vinskog novinarstva.