11. prosinca 2015.

Najslađi poklon ispod bora: Božićna kuharica

bozic
foto: 24sata
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo vam najbolje recepte za slana i slatka blagdanska jela na 40 stranica čistog užitka.

Požurite u ponedjeljak na kioske jer 24sata poklanja najfiniju božićnu kuharicu na preko 40 stranica čistog užitka. Brojni recepti slatkih i slanih delicija inspirirat će i najneodlučnije. U kuharici ćete pronaći delicije za posni ručak, božićni užitak i neodoljive deserte. Ukoliko ne znate što biste uživali za božićni ručak, ideja za spremanje savršene purice definitivno ne manjka. Torte, kolači i nezaobilazna božićna pečenka oduševit će sve za vašim blagdanskim stolom. 

Kuharica izlazi u ponedjeljak 14. prosinca uz 24sata, a u nastavku pročitajte recept za božićne kolače

Sastojci:

  • 200 g pšeničnog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • 100 g šećera
  • 2 kapi arome kiselog badema
  • 125 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 30 g listića badema
  • 6 žlica šećera
  • 100 g džema od marelica
  • 100 g džema od višanja
  • šećer u prahu

Priprema:

  1. Izmiješajte brašno, mljevene bademe i šećer, dodajte smjesi aromu, maslac u listićima i jaje.
  2. Sastojke izmiješajte u glatko tijesto, prekrijte i stavite u hladnjak na pola sata. Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u 3 mm debelu plohu. Izdubite kalupima oko 60 oblika (30 oblika s otvorom u sredini).
  3. Preostalo tijesto ponovno prognječite pa izdubite još oblika. Na obložen lim za pečenje rasporedite kekse i premažite ih mješavinom žumanjka i vode.
  4. Po jednu trećinu keksa ukrasite dodatno listićima badema, krupnim šećerom i sjemenkama pinija.
  5. Pecite kolačiće 12 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva C. Zasebno zagrijte džem od višanja i marelica u lončićima. Pečene kekse koji su bez otvora premažite džemom pa preklopite keksima s otvorom, malo pritisnite, pospite šećerom u prahu i ostavite neko vrijeme da se ohlade.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.