Požurite u ponedjeljak na kioske jer 24sata poklanja najfiniju božićnu kuharicu na preko 40 stranica čistog užitka. Brojni recepti slatkih i slanih delicija inspirirat će i najneodlučnije. U kuharici ćete pronaći delicije za posni ručak, božićni užitak i neodoljive deserte. Ukoliko ne znate što biste uživali za božićni ručak, ideja za spremanje savršene purice definitivno ne manjka. Torte, kolači i nezaobilazna božićna pečenka oduševit će sve za vašim blagdanskim stolom.
Kuharica izlazi u ponedjeljak 14. prosinca uz 24sata, a u nastavku pročitajte recept za božićne kolače
Sastojci:
- 200 g pšeničnog brašna
- 100 g mljevenih badema
- 100 g šećera
- 2 kapi arome kiselog badema
- 125 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 30 g listića badema
- 6 žlica šećera
- 100 g džema od marelica
- 100 g džema od višanja
- šećer u prahu
Priprema:
- Izmiješajte brašno, mljevene bademe i šećer, dodajte smjesi aromu, maslac u listićima i jaje.
- Sastojke izmiješajte u glatko tijesto, prekrijte i stavite u hladnjak na pola sata. Na pobrašnjenoj površini oblikujte tijesto u 3 mm debelu plohu. Izdubite kalupima oko 60 oblika (30 oblika s otvorom u sredini).
- Preostalo tijesto ponovno prognječite pa izdubite još oblika. Na obložen lim za pečenje rasporedite kekse i premažite ih mješavinom žumanjka i vode.
- Po jednu trećinu keksa ukrasite dodatno listićima badema, krupnim šećerom i sjemenkama pinija.
- Pecite kolačiće 12 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva C. Zasebno zagrijte džem od višanja i marelica u lončićima. Pečene kekse koji su bez otvora premažite džemom pa preklopite keksima s otvorom, malo pritisnite, pospite šećerom u prahu i ostavite neko vrijeme da se ohlade.