Najpopularnija slatka jela od skute su cheesecake te ruske palačinke sa sirom, poznate i kao syrniki. Skuta se u slatkim receptima obično pomiješa s mlijekom ili vrhnjem, jajima i šećerom te se potom peče.

Skutu vrlo jednostavno možete napraviti i sami kod kuće. Potrebne su vam dvije šalice punomasnog mlijeka i pola šalice mlaćenice. U loncu od nehrđajućeg čelika na srednje jakoj vatri kuhajte mlijeko da zavre. Sklonite ga s vatre i ohladite. Potom umiješajte mlaćenicu. Smjesu premjestite u staklenu, keramičku ili plastičnu posudu pa preko noći ostavite na sobnoj temperaturi da se zgusne. Kad dobijete teksturu sličnu jogurtu, smjesu pažljivo prebacite na tkaninu i stavite u zdjelu. Ostavite u hladnjaku tijekom noći kako bi se sirutka odvojila od sira.
Sir vratite u staklenu, keramičku ili plastičnu posudu. Poklopite je i u hladnjaku čuvajte najviše četiri dana.