14. travnja 2016.

Povratak tradicionalnom: Napravite domaću skutu

skuta
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Skuta je svježi sir kremaste teksture. Koristi se za pripremu slatkih i slanih jela. Kao dodatak sendvičima i salatama skuta će zamijeniti svježi kravlji sir ili mozzarellu.

Najpopularnija slatka jela od skute su cheesecake te ruske palačinke sa sirom, poznate i kao syrniki. Skuta se u slatkim receptima obično pomiješa s mlijekom ili vrhnjem, jajima i šećerom te se potom peče. 

Skuta s jagodama, medom i pistacijama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Skutu vrlo jednostavno možete napraviti i sami kod kuće. Potrebne su vam dvije šalice punomasnog mlijeka i pola šalice mlaćenice. U loncu od nehrđajućeg čelika na srednje jakoj vatri kuhajte mlijeko da zavre. Sklonite ga s vatre i ohladite. Potom umiješajte mlaćenicu. Smjesu premjestite u staklenu, keramičku ili plastičnu posudu pa preko noći ostavite na sobnoj temperaturi da se zgusne. Kad dobijete teksturu sličnu jogurtu, smjesu pažljivo prebacite na tkaninu i stavite u zdjelu. Ostavite u hladnjaku tijekom noći kako bi se sirutka odvojila od sira. 

Sir vratite u staklenu, keramičku ili plastičnu posudu. Poklopite je i u hladnjaku čuvajte najviše četiri dana.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.