Native sadržaj Blagdanske delicije s Gorenjem 31. prosinca 2024.

3 odlična napitka za zimski party

foto: Darko Debić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kako proslaviti svaku posebnu priliku uz još posebnije napitke otkrit će ti omiljeni gastro bloger Darko Debić!

Topli zimski napitci savršen su način za stvaranje ugodne atmosfere tijekom hladnih mjeseci. Ovi napitci ne samo da nas griju, već često sadrže začine i okuse koji nas podsjećaju na blagdansko vrijeme.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Za pripremu napitaka Gorenje kuhalo za vodu i Gorenje uređaj za cijeđenje agruma mogu biti vrlo korisni. Kuhalo za vodu omogućava brzo i sigurno zagrijavanje vode, dok uređaj za cijeđenje agruma u trenu ocijedi sok iz citrusa, što doprinosi svježini i okusu napitaka. Ovisno o napitku, ova dva uređaja mogu ubrzati pripremu i poboljšati vaš užitak u zimskim šalicama sreće.

Hot Toddy s ginom i narančom

Hot Toddy je zimski napitak, savršen za opuštanje ili čak za ublažavanje simptoma prehlade. Kombinira alkohol, najčešće viski, med, sok agruma i začine. Donosimo vam varijantu s ginom i sokom naranče.

Sastojci:

  • 50 ml gina
  • 1 žličica meda
  • Sok nranče
  • Topla voda
  • Klinčići ubodeni u koricu naranče
  • Štapić cimeta
  • Kardamom
  • Melisa za dekoraciju

Priprema:

  1. Ocijedite naranču u uređaju za agrume.
  2. U čašu stavite , med i sok od naranče.
  3. Vodu ugrijte u kuhalu za vodu.
  4. Prelijte sok naranče i med s toplom vodom (oko 150-200 ml, ovisno o željenoj jačini). Dobro promiješajte.
  5. Dodajte začine i gin.
  6. Ukrasite i poslužite toplo.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Butter rum

Butter rum je zimski napitak koji kombinira bogate i tople okuse. Sa začinima, rumom i maslacem ovaj napitak pruža osjećaj udobnosti i blagdanske atmosfere. Možete ga prilagoditi dodajući začine po izboru, vrhnje, pa čak i kavu, ovisno o tome što volite. Ako planirate uživati u njemu s prijateljima i obitelji, možete lako pripremiti veću količinu.

Sastojci:

  • 50 ml tamnog ruma
  • 1 žličica maslaca sobne temperature
  • 1 – 2 žličice smeđeg šećera
  • 1/4 čajna žličica vanilin šećera ili 1/2 čajne žličice vanilin ekstrakta
  • 1/4 čajna žličica mljevenog cimeta
  • 1/8 čajne žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 200 - 240 ml vruće vode iz kuhala
  • Dekoracija po želji

Priprema:

  1. U šalicu stavite maslac, smeđi šećer, vanilin šećer (ili vanilin ekstrakt), mljeveni cimet i muškatni oraščić..
  2. Promiješajte sve sastojke dok smjesa ne postane homogena.
  3. U smjesu od maslaca i začina dodajte 50 ml ruma (tamni rum daje bogatiji okus, ali možete koristiti i bijeli rum).
  4. Dobro promiješajte dok se rum potpuno ne poveže sa smjesom.
  5. Vodu ugrijte u kuhalu za vodu.
  6. Ulijte vruću vodu u šalicu s maslacem, rumom i začinima. Dobro promiješajte dok se svi sastojci ne spoje i napitak postane glatka, gotovo kremasta tekućina.
  7. Po želji ukrasite i odmah uživajte.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Čaj od hibiskusa s limetom i votkom

Čaj od hibiskusa s medom, sokom limete i votkom je vrlo ukusan, balansira između kiselkaste i slatke note te nudi savršen spoj osvježavajuće citrusnosti i bogatog cvjetnog okusa hibiskusa.

Sastojci:

  • 2 čajne žličice suhog hibiskusovog cvijeta (ili 1 vrećica čaja od hibiskusa)
  • 240 ml kipuće vode
  • 1-2 žličice meda (ovisno o željenoj slatkoći)
  • Sok od pola limete (ili više, po ukusu)
  • 50 ml votke
  • Ukras po želji

Priprema:

  1. Ocijedite limetu u uređaju za agrume.
  2. Ugrijte vodu u kuhalu za vodu.
  3. U čašu stavite sok limete i hibiskusov cvijet  ili vrećicu čaja.
  4. Prelijte kipućom vodom i ostavite da odstoji 5-7 minuta.
  5. Kada je čaj gotov, izvadite hibiskusov cvijet ili vrećicu čaja. Dodajte med i dobro promiješajte.
  6. Ulijte 50 ml votke u čaj.
  7. Dekorirajte po želji i poslužite toplo.

 | Author: Darko Debić foto: Darko Debić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.