Native sadržaj 04. srpnja 2024.

Chef Gollenz otkriva svoju tajnu pripreme najfinijih zalogaja s okusom Jadrana

Chef Michael Gollenz

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran Alfred Keller ponosno nosi prestižnu Michelin zvjezdicu zahvaljujući slavnom chefu Michaelu Gollenzu koji će ti pokazati kako naše domaće, lokalne namirnice pretvoriti u pravu deliciju!

Nakon što je obišla sve prirodne ljepote otoka Lošinja, naša novinarka Karla Lemaić zaputila se saznati tajnu najfinijih zalogaja s okusom Jadrana. Iako se možda čini da ona leži samo u međunarodnim priznanjima i stručnosti samog kuhara, ono što čini najfinija jela je poštovanje svake namirnice, od njezinog sastava do načina gdje je i kako uzgojena. Lokalne namirnice koje prate sezonu, uzgojene od vrijednih ruku poljoprivrednika, ratara ili ulovljene od strane ribara kojima more život znači ključ su najboljih gastronomskih užitaka, a upravo se tom filozofijom vodi Michael Gollenz, chef u cijenjenom restoranu Alfred Keller u Boutique hotelu Alhambra

 | Author: Chef Michael Gollenz

Razgovarali smo s chefom Gollenzom koji inspiraciju za svoja jela pronalazi u bogatoj lokalnoj ponudi otoka Lošinja i Cresa, kao i začinskom bilju koje se na ovim otocima može pronaći na svakom koraku. Kao ključ uspjeha restorana Alfred Keller, chef Gollenz ističe blisku suradnju s lokalnim poljoprivrednicima. Zaintrigirani njegovim riječima, razgovarali smo upravo s njima kako bismo saznali više o samom putu od uzgoja namirnice do stola restorana koji nosi Michelin zvjezdicu. 

 | Author: Dean Velčić, vlasnik OPG-a Velčić

Mirisne rajčice, tikvice, patlidžani, krastavci, sočne lubenice i dinje - sve se to može pronaći na poljima Deana Velčića, vlasnika OPG-a Velčić. Iste te domaće namirnice završit će na meniju restorana Alfred Keller unutar samo 24 sata, a kako kaže gospodin Dean, gotovo da nema povrća i voća koje ne uspijeva na plodnoj zemlji otoka Lošinja. Okus ovih svježih namirnica neusporediv je s onima iz uvoza, a isto možemo reći za domaće maslinovo ulje. 

 | Author:

Iskusno lice koje stoji iza ekstra djevičanskog maslinovog ulja koje se nalazi u jelima s potpisom chefa Gollenz je Mateo Ferarić, upravitelj Poljoprivredne zadruge Cres. Zadruga uz stado od dvije tisuće ovaca posjeduje i moderni pogon za preradu maslina koji može preraditi čak dvije tone maslina u samo sat vremena i tako osigurati da je sav okus iz ploda pretočen u ulje. Osim samog načina prerade, gospodin Mateo ističe da jedinstven okus i sastav ulja zadržavaju odabirom samo domaćih, autohtonih vrsta maslina malih maslinara čiji trud stvara ulje nazvano Mosaico. Među ovim stoljetnim maslinama ovce iz stada se neometano kreću, održavajući vegetaciju pod kontrolom i stvarajući savršenu simbiozu. 

 | Author:

Karla se u kuhinju restorana Alfred Keller vratila s ovim svježim i lokalnim namirnica, a kako ih je chef Gollenz iskoristio, svakako pogledaj u videu u nastavku. 

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.