Native sadržaj 23. prosinca 2025.

Cimet rolice s karameliziranim jabukama desert su koji miriše na zagrljaj i tople uspomene

foto: Ana Srdoč i njezin desert, foto: Pixsell/Josip Regović

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
U vremenu u kojem se gastro trendovi mijenjaju brže nego što se ispeče tanak biskvit, slastičarka i novinarka Ana Srdoč - online poznata kao Tirkizna_ana - izdvojila se elegancijom, tradicijom i istinskom ljubavlju prema klasičnim desertima, zbog čega je danas jedna od najprepoznatljivijih autorica domaćih slastica i finalistkinja Gastro zvijezde 2025 u kategoriji Slastice.

U svijetu slastica u kojem neki moderni recepti neprestano postaju viralni, Ana Srdoč stoji kao tih, ali čvrst podsjetnik da su kremšnite, orahnjače i pažljivo mijeseni biskviti vrijednosti koje nikad ne izlaze iz mode. Rođena Dubrovkinja koja danas živi u Opatiji, po struci je diplomirana novinarka, no slastičarski poziv uvijek je bio glasniji. Tijekom pandemije, u trenucima kada su mnogi tražili načine kako uljepšati dane, Ana je krenula graditi svoj mali, prepoznatljiv svijet posvećen ljepoti, tradiciji i finoći okusa.

U njezinim se slasticama spajaju emocija, sezonalnost i estetika, i to je ono što publika obožava: ponekad najjednostavniji kolač izazove najveće reakcije, a ponekad njezine profinjene, kompleksnije kompozicije oduševe i goste restorana s kojima surađuje. No ono što je Ani najvažnije nisu brojke ni viralnost, već poruke pratitelja koji joj šalju fotografije svojih izvedbi, dok ponosno pokazuju koliko ih je nadahnula.

Njezina filozofija jasna je i čvrsta: tradicija se mora čuvati, okusi trebaju biti čisti, a slastica uspijeva samo ako su glavni sastojci ljubav i strpljenje. Iako joj je tradicija nerijetko draža od trendova, ovoga se puta odlučila pripremiti slasticu koja polagano postaje novi klasik - Cimet rolice s karmeliziranim jabukama.

Ako ti je cimet među najdražim okusima, isprobaj ih prvom prilikom, a za Anu i njezinu tirkizna_ana priču možeš glasati ovdje.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Cimet rolice s karmeliziranim jabukama

Sastojci

Tijesto

  • Dolcela muffins cimet (u brašno umiješati suhi kvasac)
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 50 g omekšalog maslaca
  • 100–120 ml mlakog mlijeka

Karamelizirane jabuke

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Krema od sira

Karamela

  • 100 g šećera
  • 40 g maslaca
  • 60 ml mliječnog vrhnja za šlag
  • 1/2 žličice soli

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema

1. Zamijesi mekano, glatko tijesto od svih sastojaka. Prekrij ga folijom i ostavi da se diže 1 sat.

2. Jabuke oguli, očisti od koštica i nareži na male kockice. U manjem lončiću zagrij jabuke sa smeđim šećerom i Dolcela bourbon vanilija šećerom. Kuhaj na srednjoj vatri dok ne omekšaju, zatim prebaci u zdjelu i ohladi.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

3. U lončiću otopi šećer na srednjoj vatri. Kad se potpuno otopi, dodaj maslac i brzo promiješaj pjenjačom. Na kraju umiješaj vrhnje za šlag i sol. Sjedini, makni s vatre i pusti da se ohladi.

4. Uzdignuto tijesto premjesti na pobrašnjenu podlogu, razvaljaj u pravokutnik i premaži malo rastopljenog maslaca. Pospi šećerom s cimetom iz Dolcela muffins cimet mješavine te ravnomjerno rasporedi karamelizirane jabuke. Zarolaj u roladu i uz pomoć konca reži rolice.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

5. Manji pleh premaži maslacem i posloži rolice s blagim razmakom. Prekrij folijom i pusti da se dižu još 15 minuta.

6. Pećnicu zagrij na 180 °C. Peci rolice 25 minuta.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

7. Pečene rolice ohladi. Mascarpone izmiksaj s Dolcela vanilin šećerom u prahu, stavi u slastičarsku vrećicu i ukrasi rolice. Prelij ohlađenom karamelom.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025. | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.