Ljubljana je grad koji se doživljava polako, korak po korak, okus po okus. Ona nije destinacija za one koji jure od atrakcije do atrakcije, nego za one koji vole zastati, osjetiti, kušati. I upravo zato je savršena za vikend bijeg gurmana, onih koji vjeruju da se grad najbolje upoznaje kroz njegovu hranu.
Subotnje jutro u Ljubljani započinje na glavnoj tržnici. Smještena pod elegantnim Plečnikovim arkadama, tržnica je živo srce grada. Ovdje se kupuje, kuša i razgovara. Prodavači nude domaći sir, pršut iz Krasa, med iz okolnih brežuljaka, kruh s kiselim tijestom i svježe bilje koje miriše na ljeto. Ako poželite nešto odmah pojesti, tu su štandovi s toplim buhtlama, svježim sirom i ajdovim žgancima, a za vrhunske štrukle svratite u štrukljarnicu Moji Štruklji Slovenije.
Nakon što se energija vrati, vrijedi se popeti do Ljubljanskog dvorca. S tvrđave se pruža panoramski pogled na grad, a unutar zidina krije se i jedan od najposebnijih restorana, Strelec. Smješten u tornju, restoran spaja povijesni ambijent s modernom gastronomijom. Chef Igor Jagodić priprema sezonske menije inspirirane lokalnim sastojcima; divljač, domaći sir, fermentirano povrće i bilje s obližnjih livada. Jelo poput dimljenog soma s emulzijom od peršina ili janjećeg filea s kremom od pastrnjaka i grožđem istovremeno su elegantna i iskreno domaća.
Poslijepodne je vrijeme za šetnju uz rijeku i lagano otkrivanje novih okusa. Ako ste raspoloženi za neobavezno kušanje više manjih jela, Georgie Bistro je savršen izbor. Njihova inovativna autorska kuhinja nastaje pod vodstvom chefa Gregora Jelnikara koristeći samo najsvježije i najkvalitetnije sastojke. Stvaraju ukusna i inovativna jela od sezonskih i domaćih namirnica, a njihovu kvalitetu prepoznao je i Michellin, pa tako ponosno nose njihovu preporuku.
U Ljubljani se ponosno njeguje i tradicija slastica. U popodnevnim satima, kada tempo grada uspori, najbolje je svratiti u neku od mnogih kavarni i slastičarni. Posebno se ističe Cacao slastičarnica koja je sama po sebi male institucija. Cheesecake s borovnicama, čokoladni mousse s likerom od lješnjaka ili jednostavni kolač od maka i jabuka podsjetit će vas da je sreća često u najjednostavnijim okusima.
Ako volite istraživati vina, preporučuje se svratiti u Movia Wine Bar ili Vinoteku Movia, gdje možete kušati najbolja prirodna vina Slovenije. Pjenušci iz Brda, jantarna vina iz Vipave i elegantni pinot noir iz Štajerske savršeno zaokružuju svaki obrok.
U Ljubljani se jede polako, s poštovanjem i užitkom. Obrok ovdje nije samo jelo, nego trenutak povezanosti, razgovora i uživanja. Zato nije važno jeste li u elegantnom restoranu ili malom bistrou uz rijeku, bitno je samo da sjednete, naručite čašu vina i pustite da vas okusi vode.
Diners Club kartica savršeno se uklapa u takvo iskustvo. Uz nju su rezervacije, plaćanja i spontana gastronomska otkrića jednostavna, pa se možete prepustiti trenutku i uživati – u hrani, ljudima i osjećaju da ste na pravom mjestu.
Diners Club kartica izvrstan je suputnik jer svako putovanje čini jednostavnijim i ugodnijim. Plaćajte karticom u Ljubljani, u restoranima, suvenirnicama i trgovinama te sakupljajte dvostruke nagradne eure kojima možete umanjiti svoje mjesečne troškove kad god poželite.
Do 31. prosinca 2025. svaki put kad platite Diners Club karticom u Sloveniji ili Austriji, u trgovinama ili online, osvajate duplo više nagradnih eura u D Club nagradnom programu i/ili duplo više nagradnih milja na Miles & More računu.
Odaberite svoju Diners Club karticu jer se svaki potrošeni euro vraća duplo.
Slovenija je uvijek dobra ideja, a uz Diners Club karticu, putovanje će vam se dodatno isplatiti.