Darko Debić, food bloger i autor IG profila Samo jedan griz za ovaj je riblji gastro duel odabrao jelo koje je brzo gotovo, tako da je prigodno za svaki dan, ali i kada želiš impresionirati svoje goste bogatim okusima dalekog istoka. Pripremao je filete brancina u azijskoj glazuri!
Lagani, mirisni i nježno začinjeni recepti s filetom brancina savršeno spajaju dvije kuhinje koje obožavamo – mediteransku i azijsku. Dok Jadran daje jednu od najcjenjenijih bijelih riba na svijetu, Azija donosi bogatstvo tehnika i začina koji i najjednostavnije jelo pretvaraju u aromatičnu avanturu. Upravo zato su jela od fileta brancina „na azijski“ idealan izbor za sve koji žele nešto zdravo, profinjeno i drugačije.
Odabir domaćeg, jadranskog brancina posebno je važan jer njegova kvaliteta dolazi iz čistog mora i prirodnije prehrane. Takva riba ima čvrstu, elastičnu strukturu mesa te nježan, ali karakterističan okus koji se sjajno slaže s azijskim aromama kao što su soja, đumbir, sezam i chili. Kada se koriste kvalitetni fileti, začini ne preuzimaju glavnu riječ, već samo naglašavaju ono što riba već nudi.
Priprema ovog recepta je jednostavna i brza, ali rezultat je jelo koje će s lakoćom zasjati na svakom stolu – elegantno, egzotično, drugačije i jako, jako fino. Darko je odabrao Fisherija premium filet jadranskog brancina, kojeg samo treba odmrznuti i spreman je za pripremu pa se nije morao mučiti sa čišćenjem ribe što je dodatno ubrzalo cijeli proces pripreme.
Filet brancina u azijskoj glazuri : Sastojci za 4 osobe
- 4 Fisherija premium fileta jadranskog brancina (s kožom)
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica meda ili javorovog sirupa
- 1/2 žlice smeđeg šećera
- 2 limete
- 2 žlice umaka od kamenica
- 1 žličica sezamovog ulja
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 1 mali komad đumbira (2–3 cm), nariban
- 1crveni svježi čili (po želji)
- 250 g rižinih rezanaca
- 1 brokula, narezana na cvjetiće
- 1 žlica sjemenki sezama za posipanje
- 2 mlada luka za serviranje
Priprema ribe u pećnici
- Zagrij pećnicu na 200 °C (gornje + donje grijanje).
- Pomiješaj soja umak, med, smeđi šećer, sok pola limete, umak od kamenica, sezamovo ulje, češnjak, đumbir i čili u zdjelici.
- Obloži pleh papirom za pečenje i posloži filete brancina kožom prema dolje. Prelij filete pripremljenom marinadom i pazi da budu dobro premazani.
- Oko fileta položi ploške limete. Peci 12 - 15 minuta, dok riba ne postane mekana i marinada se ne reducira u ljepljivi sloj.
Priprema rižinih rezanaca
- Rižine rezance skuhaj prema uputama s pakiranja, potom ih ocijedi. Promiješaj ih s malo sezamovog ulja.
Priprema brokule
- Ubaci cvjetiće brokule u kipuću slanu vodu i kuhaj 3–4 minute. Ocijedi brokulu i po želji je prelij s malo soka limete ili sezamovog ulja.
Posluživanje
- Pospi filete brancina sezamom i svježe narezanim mladim lukom.
- Posluži odmah uz kuhane rižine rezance i brokulu.
Dobar tek!