Native sadržaj 05. prosinca 2025.

Dašak Azije: Brancin u azijskoj glazuri s rižinim rezancima i brokulom

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom
foto: Josip Regovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kasandra Draganić i Darko Debić našli su se u još jednom Gastro duelu kako bi pokazali kako napraviti ukusna i brza jela s jadranskim brancinom. Vodimo vas na putovanje od istoka do zapada, uz dva zanimljiva riblja jela!

Darko Debić, food bloger i autor IG profila Samo jedan griz za ovaj je riblji gastro duel odabrao jelo koje je brzo gotovo, tako da je prigodno za svaki dan, ali i kada želiš impresionirati svoje goste bogatim okusima dalekog istoka. Pripremao je filete brancina u azijskoj glazuri!

Lagani, mirisni i nježno začinjeni recepti s filetom brancina savršeno spajaju dvije kuhinje koje obožavamo – mediteransku i azijsku. Dok Jadran daje jednu od najcjenjenijih bijelih riba na svijetu, Azija donosi bogatstvo tehnika i začina koji i najjednostavnije jelo pretvaraju u aromatičnu avanturu. Upravo zato su jela od fileta brancina „na azijski“ idealan izbor za sve koji žele nešto zdravo, profinjeno i drugačije.

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Odabir domaćeg, jadranskog brancina posebno je važan jer njegova kvaliteta dolazi iz čistog mora i prirodnije prehrane. Takva riba ima čvrstu, elastičnu strukturu mesa te nježan, ali karakterističan okus koji se sjajno slaže s azijskim aromama kao što su soja, đumbir, sezam i chili. Kada se koriste kvalitetni fileti, začini ne preuzimaju glavnu riječ, već samo naglašavaju ono što riba već nudi.

Priprema ovog recepta je jednostavna i brza, ali rezultat je jelo koje će s lakoćom zasjati na svakom stolu – elegantno, egzotično, drugačije i jako, jako fino. Darko je odabrao Fisherija premium filet jadranskog brancina, kojeg samo treba odmrznuti i spreman je za pripremu pa se nije morao mučiti sa čišćenjem ribe što je dodatno ubrzalo cijeli proces pripreme.

Filet brancina u azijskoj glazuri : Sastojci za 4 osobe

  • 4 Fisherija premium fileta jadranskog brancina (s kožom)
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica meda ili javorovog sirupa
  • 1/2 žlice smeđeg šećera
  • 2 limete
  • 2 žlice umaka od kamenica
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 mali komad đumbira (2–3 cm), nariban
  • 1crveni svježi čili (po želji)
  • 250 g rižinih rezanaca
  • 1 brokula, narezana na cvjetiće
  • 1 žlica sjemenki sezama za posipanje
  • 2 mlada luka za serviranje

Priprema ribe u pećnici

  1. Zagrij pećnicu na 200 °C (gornje + donje grijanje). 
  2. Pomiješaj soja umak, med, smeđi šećer, sok pola limete, umak od kamenica, sezamovo ulje, češnjak, đumbir i čili u zdjelici. 
  3. Obloži pleh papirom za pečenje i posloži filete brancina kožom prema dolje. Prelij filete pripremljenom marinadom i pazi da budu dobro premazani.
  4. Oko fileta položi ploške limete. Peci 12 - 15 minuta, dok riba ne postane mekana i marinada se ne reducira u ljepljivi sloj.

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema rižinih rezanaca

  • Rižine rezance skuhaj prema uputama s pakiranja, potom ih ocijedi. Promiješaj ih s malo sezamovog ulja.

Priprema brokule 

  • Ubaci cvjetiće brokule u kipuću slanu vodu i kuhaj 3–4 minute. Ocijedi brokulu i po želji je prelij s malo soka limete ili sezamovog ulja.

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Posluživanje

  • Pospi filete brancina sezamom i svježe narezanim mladim lukom.
  • Posluži odmah uz kuhane rižine rezance i brokulu.

Dobar tek!

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

24SATA: Zagreb: Proces pripreme dva jela s brancinom | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.