Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska turistička zajednica kroz projekt Majstori zavičajne kuhinje nastavljaju s predstavljanjem kulinarskih obrtnika koji čuvaju tradiciju kroz recepte svojih krajeva. Donosimo okuse priobalne Hrvatske – od Istre do juga Dalmacije, uključujući otoke i planine nad morem.
Predstavljamo vam sedam recepata iz priobalja! Svaki video nosi priču o krajoliku, mirisu soli, aromatičnom bilju i rukama koje stvaraju čuda na tanjuru. Pogledajte video recepte i sudjelujte u odabiru najboljeg majstora! Svatko tko glasa za omiljenog Majstora zavičajne kuhinje ulazi u nagradni natječaj te ima priliku osvojiti konzumaciju hrane u pobjedničkom restoranu svoje regije! Upoznajmo ih.
U Zadru svoje gastro čarolije radi Robert Pinto, vlasnik restorana Mediterraneo i predstavnik Obrtničke komore Zadarske županije. Njegov brudet od sipe s artičokama i zapečenom palentom utjelovljuje mediteransku jednostavnost, ali i dubinu okusa – spoj mora i zemlje u savršenom balansu.
Ante Radić, chef restorana Antonijo iz Rogoznice, predstavlja Obrtničku komoru Šibensko-kninske županije s raskošnim jastogom na buzaru, posluženim uz orzo. Ova kombinacija prožeta je tradicijom ribarskih obitelji, ali i elegancijom suvremene dalmatinske kuhinje.
U konobi Mala iz Supetra na Braču, Dino Šeparović, predstavlja Obrtničku komoru Splitsko-dalmatinske županije. Njegovi škampi na buzaru i školjke prizivaju tople ljetne večeri uz more, mameći svojim bogatim, ali jednostavnim okusima koji osvježavaju i očaravaju. Ovo jelo donosi pravu mediteransku atmosferu i predstavlja nezaobilazno gastronomsko iskustvo za svakog ljubitelja svježe morske hrane i autentičnih dalmatinskih okusa.
U Pločama, na jugu Dalmacije, Mirela Petrušić iz restorana Monaco priprema brudet na način Dubrovačko-neretvanskog kraja, predstavljajući tamošnju obrtničku komoru. U ovom jelu riba nije samo sastojak – ona je priča, nasljeđe i emocija koja se kuha polako, u bogatom umaku punom sunca i juga.
Na otoku Krku, u Njivicama, Dražen Lesica iz restorana Rivica, predstavnik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, priprema šurlice sa škampima i šparogama – tanjur koji spaja lokalnu tjesteninu i sezonske darove prirode. U ovom jelu osjeti se i otok, i šuma, ali i znanje i iskustvo koje se prenose generacijama.
Istra je poznata po vrhunskim vinima i suhomesnatim delicijama, a Gracijano Jurman iz konobe Bukaleta u Vodnjanu, predstavnik Obrtničke komore Istarske županije, donosi autentično hladno predjelo. U glavnoj ulozi je ovčji sir odležan u teranu i tradicionalno sušeno meso, pripremljeno bez dima onako kako se to oduvijek radi u Istri.
Iz Gospića u Lici dolazi rustikalni lički ručak – zelje i meso, pripremljeni u kuhinji restorana Maki, pod vodstvom Ivice Hećimovića. Predstavnik je Obrtničke komore Ličko-senjske županije, čije gastronomsko nasljeđe pripada i planini i primorju. Ovo jelo je istinski odraz jednostavnih, ali moćnih ličkih specijaliteta kojima se uvijek rado vraćamo.
Svoj glas omiljenom kandidatu možete dati OVDJE ili u anketi u nastavku.