Hrvatska obrtnička komora u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom predstavlja projekt Majstori zavičajne kuhinje, inicijativu koja kroz okuse i mirise našeg kraja slavi bogatstvo hrvatske gastronomije, znanje i vještinu domaćih obrtnika, ali i ljepotu raznolikih regija Lijepe naše. U fokusu su obrtnici kuhari, vlasnici restorana i slastičarnica, koji njeguju tradiciju i hranom prenose priče svog zavičaja.
Ovdje možete upoznati predstavnike kontinentalne Hrvatske – sedam jela, sedam priča o hrani, ljudima i krajoliku. Svaki kandidat pripremio je svoj recept u obliku video zapisa koji možete pogledati i glasati za svog favorita putem ankete! Svatko tko glasa za omiljenog Majstora zavičajne kuhinje ulazi u nagradni natječaj i ima priliku osvojiti konzumaciju hrane u pobjedničkom restoranu svoje regije! Upoznajmo ih.
Iz Vukovara dolazi Ivan Pravdić, predstavnik Obrtničke komore Vukovarsko-srijemske županije i vlasnik restorana Nada. U njegovoj interpretaciji tradicionalna slavonska kuhinja dobiva modernu inačicu tako da ćete moći vidjeti kako se pripremaju fileti smuđa u hrskavom pohu, uz povrće s roštilja. U ovom kraju priprema riječne ribe je sastavni dio lokalnog identiteta, a Ivan je to uspješno pretočio u posebno gastro iskustvo.
Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije ponosno predstavlja Jasnu Vukelić iz restorana Lord u Virovitici. Njezin lungić sa suhim šljivama i umakom od naranče spaja domaće i otmjeno. Riječ je o jelu koje odiše karakterom podravskog kraja, ali i kulinarskom elegancijom.
Iz Požege nam dolazi tradicionalni klasik – sarma, i to u izvedbi Mateja Odvorčića, kuhara restorana Stari fenjeri, koji predstavlja Obrtničku komoru Požeško-slavonske županije. Sarma se ovdje ne shvaća olako – od domaćeg mesa, kupusa iz kace i dugog kuhanja nastaje tanjur pun topline, mirisa i uspomena.
Svoje umijeće pokazuje i Ivana Vučemilović iz restorana Bricko u Našicama, predstavnica Obrtničke komore Osječko-baranjske županije. Ona priprema čobanac, jelo koje se ne kuha, već stvara. Više vrsta mesa, snažni začini i kuhanje na otvorenom čine ovaj kotlić mirisnim i neodoljivim baranjskim evergreenom.
Iz Slavonskog Broda dolazi slatka nota – šape, koje priprema Gordana Ferić iz slastičarne Išler, kao predstavnica Obrtničke komore Brodsko-posavske županije. Ovi prhki kolačići od masti i oraha vraćaju u djetinjstvo, a njihov rustikalni oblik i okus vraćaju u neka jednostavnija vremena.
Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije u natjecanje šalje Danijelu Crnjak Andri iz restorana Kod bake u mjestu Kapelica. Njezin gljivarski gulaš priča je o šumi, prirodi i strpljenju. Vrganji, lisičarke i sunčanice udruženi s domaćom slaninom i vinom stvaraju bogati obrok koji krijepi dušu.
Svoj glas omiljenom kandidatu možete dati OVDJE ili u anketi u nastavku.