Hrvatska skriva kulinarske dragulje koji spajaju kontinentalne, središnje i priobalne okuse, tradiciju i posebne gastronomske doživljaje. Ovogodišnje natjecanje u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske turističke zajednice pokazalo je svu raznolikost i bogatstvo domaće gastronomije. Konkurencija je bila iznimno jaka, a sva predstavljena jela oduševila su i publiku i stručni žiri. Ipak, tri su restorana uspjela osvojiti srca za nijansu više, ponijevši titule najboljih u svojim kategorijama.
Kontinentalna Hrvatska: Osječko-baranjska županija
Svoje umijeće pokazala je Ivana Vučemilović iz restorana Bricks u Našicama, predstavnica Obrtničke komore Osječko-baranjske županije. Ona je pripremila čobanac, jelo koje se ne kuha, već stvara. Više vrsta mesa, snažni začini i kuhanje na otvorenom učinili su ovaj kotlić mirisnim i neodoljivim baranjskim evergreenom.
Priobalje: Šibensko-kninska županija
Ante Radić, chef restorana Antonijo iz Rogoznice, predstavljao je Obrtničku komoru Šibensko-kninske županije raskošnim jastogom na buzaru, posluženim uz orzo. Ova kombinacija prožeta je tradicijom ribarskih obitelji, ali i elegancijom suvremene dalmatinske kuhinje, osvojivši publiku i žiri.
Središnja Hrvatska: Sisačko-moslavačka županija
Melita Žanić, vlasnica obrta Dioniz iz Kutine, predstavljala je Obrtničku komoru Sisačko-moslavačke županije s jelom jelena u pikantnom umaku i dizanim knedlama na pari. Divljač zauzima posebno mjesto u kulinarstvu, a njezin bogat, slojevit okus pružio je doživljaj koji nadilazi svakodnevnu kuhinju. Iskusno pripremljena, postala je posebno gastronomsko iskustvo koje ističe okuse prirode kojima se često želimo vraćati.
Tri pobjednika, tri regije i tri priče, sve zajedno potvrđuju da Hrvatska gastronomija ima snažnu scenu koja spaja tradiciju i suvremene trendove. Publika je imala priliku ocijeniti i glasovati, a pobjednici su pokazali da lokalni okusi i majstorstvo obrtnika i chefova čine hrvatsku kuhinju jedinstvenom i nezaboravnom.