Veronika Medved, autorica Instagram profila @icukarisol ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna hrana". U sklopu našeg natjecanja odlučila je pripremiti mesnu štrucu s jajima uz pire od krumpira i graška. Pogledajte video, a detaljni recept i sastojke potražite u nastavku članka.
Sastojci za mesnu štrucu
- 1 kg miješanog mljevenog mesa (50% junetina, 50% svinjetina)
- 5 tvrdo kuhanih jaja
- 1 veći luk ili 2 manja
- 3 češnja češnjaka
- par listova svježeg peršina
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica za smjesu + par žlica za posipanje kalupa
- 1 žemlja + 150 ml mlijeka
- žličica soli
- 1 žličica Vegeta mješavine začina
- malo više od pola žličice Vegeta Maestro crnog papra u zrnu
- 1 žličica Vegeta Maestro slatke mljevene paprike
- malo Vegeta Maestro ljute mljevene paprike
- maslac
Sastojci za pire
- 500 g oguljenog krumpira
- 260 g ocijeđenog Podravka graška iz konzerve
- jedna žličica soli
- papar
- muškatni oraščić
- 200 ml toplog mlijeka
- 50 g maslaca
Sastojci za salatu
- mix zelenih salata
- sol
- bučino ulje
- aceto balsamico
Priprema mesne štruce
Skuhati jaja i oguliti ih. Žemlju narezati na sitne komadiće i preliti sa 150 ml mlijeka. Luk, češnjak, peršin i jaje usitniti u sjeckalici ili blenderu. Smjesu dodati mesu. Dodati krušne mrvice i začine i miješanjem sjediniti smjesu kako bi se svi sastojci povezali. Žemlju dobro ocijediti i dodati smjesi od mesa. Sjediniti sve miješajući.
U posudu za pečenje staviti ulje i zagrijavati u pećnici na 180 stupnjeva dok ne oblikujemo štrucu. Kalup obilno premazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Staviti polovinu smjese u kalup, napraviti u sredini udubljenje za jaja, poslagati jaja i pokriti ih ostatkom smjese. Dobro utisnuti meso kako ne bi ostale nepopunjene rupe.
Pripremljenu štrucu preokrenuti na lim u kojem se zagrijalo ulje i preliti cijelu štrucu uljem. Peći 20 minuta poklopljeno, otklopiti i preliti sve s masnoćom i sokovima od pečenja. Nastaviti peći otklopljeno 25 minuta. Pećnicu pojačati na 200 stupnjeva i peći još 15 minuta. Ukupno se rolada peče jedan sat. Ostaviti desetak minuta prije posluživanja da odmori i ne rezati skroz vruće. Rezati oštrim nožem na deblje šnite kako bi se jaje lijepo vidjelo.
Priprema pirea od graška i krumpira
Krumpire oguliti i narezati na sitnije komade. Staviti ih u hladnu vodu, posoliti i skuhati. Mlijeko zagrijati. Grašak procijediti i ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu zajedno s maslacem sobne temperature i polovicom toplog mlijeka. Krumpire ocijediti i gnječilicom usitniti. Dodati sol, papar i muškatni oraščić. Dodati mlijeko i sjediniti sve sastojke miješajući. Sjediniti oba pirea. Začinite još salatu i poslužite sve na blagdanski stol.
Dobar tek!