Native sadržaj Gastro zvijezda 2024. 30. prosinca 2024.

Mesna štruca s jajima uz pire od krumpira i graška

foto: Privatna arhiva

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Čim nam netko spomene mesnu štrucu s jajima, odmah se vratimo u djetinjstvo, u kuhinje naših baka. Upravo je ovaj tradicionalan recept odlučila pripremiti naša natjecateljica Veronika Medved. Kao prilog je odabrala pire jer kaže da je krumpir namirnica bez koje ne može u kuhinji.

Veronika Medved, autorica Instagram profila @icukarisol ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna hrana". U sklopu našeg natjecanja odlučila je pripremiti mesnu štrucu s jajima uz pire od krumpira i graška. Pogledajte video, a detaljni recept i sastojke potražite u nastavku članka.

 

Sastojci za mesnu štrucu

Sastojci za pire

  • 500 g oguljenog krumpira
  • 260 g ocijeđenog Podravka graška iz konzerve
  • jedna žličica soli
  • papar
  • muškatni oraščić
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 50 g maslaca

Sastojci za salatu

  • mix zelenih salata
  • sol
  • bučino ulje
  • aceto balsamico

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

 

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Priprema mesne štruce

Skuhati jaja i oguliti ih. Žemlju narezati na sitne komadiće i preliti sa 150 ml mlijeka. Luk, češnjak, peršin i jaje usitniti u sjeckalici ili blenderu. Smjesu dodati mesu. Dodati krušne mrvice i začine i miješanjem sjediniti smjesu kako bi se svi sastojci povezali. Žemlju dobro ocijediti i dodati smjesi od mesa. Sjediniti sve miješajući.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

U posudu za pečenje staviti ulje i zagrijavati u pećnici na 180 stupnjeva dok ne oblikujemo štrucu. Kalup obilno premazati maslacem i posuti krušnim mrvicama. Staviti polovinu smjese u kalup, napraviti u sredini udubljenje za jaja, poslagati jaja i pokriti ih ostatkom smjese. Dobro utisnuti meso kako ne bi ostale nepopunjene rupe.

Pripremljenu štrucu preokrenuti na lim u kojem se zagrijalo ulje i preliti cijelu štrucu uljem. Peći 20 minuta poklopljeno, otklopiti i preliti sve s masnoćom i sokovima od pečenja. Nastaviti peći otklopljeno 25 minuta. Pećnicu pojačati na 200 stupnjeva i peći još 15 minuta. Ukupno se rolada peče jedan sat. Ostaviti desetak minuta prije posluživanja da odmori i ne rezati skroz vruće. Rezati oštrim nožem na deblje šnite kako bi se jaje lijepo vidjelo.

Priprema pirea od graška i krumpira

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Krumpire oguliti i narezati na sitnije komade. Staviti ih u hladnu vodu, posoliti i skuhati. Mlijeko zagrijati. Grašak procijediti i ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu zajedno s maslacem sobne temperature i polovicom toplog mlijeka. Krumpire ocijediti i gnječilicom usitniti. Dodati sol, papar i muškatni oraščić. Dodati mlijeko i sjediniti sve sastojke miješajući.  Sjediniti oba pirea. Začinite još salatu i poslužite sve na blagdanski stol.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva  | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.