Ako tražite inspiraciju za prefine obroke na ljetovanju ili možda duh ljetovanja želite stvoriti doma, Gastrolovac Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju", savjetuje neka to bude ova super fina tjestenina s repovima škampa. Nema tu toliko puno posla, a ni sastojaka, ali rezultat će biti sjajan! Naravno da cijelo jelo može završiti i prije burrate, ali ona će cijeli tanjur dići na jednu višu razinu i napraviti će onaj wow efekt kojeg svi volimo. Za pripremu je Vedran koristio svježe domaće škampe iz METRO ribarnice te uvijek najbolje METRO Chef namirnice.
Sastojci:
- 400 g crne tjestenine
- 500g repova škampi (pola očišćeni pola u ljusci)
- 2 žlice maslinovog ulja METRO Chef
- 2 žlice maslaca
- 2 režnja češnjaka
- 250 g cherry rajčica METRO Chef
- 1 žlica meda
- Limunov sok i korica jednog limuna
- 1/2 žličice pahuljica čilija
- 2 žlice peršin lista METRO Chef
- Papar METRO Chef
- Sol
- 2 manje burrate METRO Chef
- Parmezan
Priprema:
- Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Sačuvajte 1 šalicu vode za tjesteninu prije nego što je ocijedite. Ocijedite i ostavite sa strane.
- U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte škampe, začinite solju i crnim paprom. Dodajte maslac i pirjajte 1-2 minute sa svake strane pa prebacite na tanjur.
- U istu tavu stavite rajčice. Začinite solju i pahuljicama čilija. Kuhajte dok rajčice ne omekane, nekih 5-6 minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga prodinstajte.
- Smanjite vatru na nisku, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine, med, limunov sok i koricu limuna. Posolite i popaprite. Pustite da zavrije i kuhajte 5-7 minuta ili dok se umak malo ne zgusne.
- Dodajte kuhanu tjesteninu i škampe. Dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte još vode za tjesteninu da umak bude kremastiji.
- Servirajte tjesteninu u tanjure i poslužite uz burratu i naribani parmezan!