Native sadržaj 16. lipnja 2024.

NEODOLJIVO FINA Crna tjestenina sa škampima

foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto nam je napokon stiglo, a s njim i morske delicije. Kroz kolovoz ćemo uz Gastrolovce i METRO Chef namirnice uživati u omiljenoj kombinaciji morskih plodova i tjestenine.

Ako tražite inspiraciju za prefine obroke na ljetovanju ili možda duh ljetovanja želite stvoriti doma, Gastrolovac Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju", savjetuje neka to bude ova super fina tjestenina s repovima škampa. Nema tu toliko puno posla, a ni sastojaka, ali rezultat će biti sjajan! Naravno da cijelo jelo može završiti i prije burrate, ali ona će cijeli tanjur dići na jednu višu razinu i napraviti će onaj wow efekt kojeg svi volimo. Za pripremu je Vedran koristio svježe domaće škampe iz METRO ribarnice te uvijek najbolje METRO Chef namirnice.

Sastojci:

  • 400 g crne tjestenine
  • 500g repova škampi (pola očišćeni pola u ljusci)
  • 2 žlice maslinovog ulja METRO Chef
  • 2 žlice maslaca
  • 2 režnja češnjaka 
  • 250 g cherry rajčica METRO Chef
  • 1 žlica meda
  • Limunov sok i korica jednog limuna
  • 1/2 žličice pahuljica čilija
  • 2 žlice peršin lista METRO Chef
  • Papar METRO Chef
  • Sol
  • 2 manje burrate METRO Chef
  • Parmezan

 | Author: VEDRAN BOŠKOVIĆ foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ

Priprema:

  1. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Sačuvajte 1 šalicu vode za tjesteninu prije nego što je ocijedite. Ocijedite i ostavite sa strane.
  2. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte škampe, začinite solju i crnim paprom. Dodajte maslac i pirjajte 1-2 minute sa svake strane pa prebacite na tanjur.
  3. U istu tavu stavite rajčice. Začinite solju i pahuljicama čilija. Kuhajte dok rajčice ne omekane, nekih 5-6 minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak i kratko ga prodinstajte.
  4. Smanjite vatru na nisku, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine, med, limunov sok i koricu limuna. Posolite i popaprite. Pustite da zavrije i kuhajte 5-7 minuta ili dok se umak malo ne zgusne.
  5. Dodajte kuhanu tjesteninu i škampe. Dobro promiješajte. Ako je potrebno, dodajte još vode za tjesteninu da umak bude kremastiji.
  6. Servirajte tjesteninu u tanjure i poslužite uz burratu i naribani parmezan!

 | Author: VEDRAN BOŠKOVIĆ foto: VEDRAN BOŠKOVIĆ

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.