Native sadržaj 14. svibnja 2024.

Princes krafne s jagodama - klasik s okusom proljeća

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Lipanj nam donosi toliko raznog voća da ga jednostavno moramo iskoristiti za pripremu najfinijih kolača!

Princes krofne omiljen je proljetni desert, a još je bolji u kombinaciji s voćem i najboljim METRO Chef namirnicama što će ti svakako pokazati ovaj odličan recept Vedrana Boškovića, autora bloga "Začinjeno s ljubavlju". Kako Vedran kaže, princes krofne spajaju slastičarsku kremu i jagode u laganom choux tijestu te dodaje: "Vjerujte mi da ćete prateći ovaj recept vidjeti koliko je ovo zapravo jednostavno za napraviti, a količina oduševljenja koje će nastupiti s prvim zalogajem je samo razlog više da ubrzo ponovite ovaj divan kolač. Jagode slobodno zamijenite nekih drugim voćem, ali ga nikako nemojte izostaviti jer će dati takvu količinu svježine da princes krofne više nećete promatrati istim očima".

Sastojci za tijesto za princes krafne:

  • 80 ml vode
  • 90 ml mlijeka METRO Chef
  • 130 g neslanog maslaca
  • 2 g soli
  • 140 g glatkog brašna
  • 4 velika jaja METRO Chef na sobnoj temperaturi

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za slastičarsku kremu:

  • 500 mL mlijeka METRO Chef
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka METRO Chef
  • 50 g gustina
  • 30 g maslaca
  • 1 mahuna vanilije

Dodatno:

  • 200 g vrhnja za šlag
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 100 g jagoda METRO Chef

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Počnite pripremu recepta s izradom slastičarske kreme kako bi se ona u potpunosti ohladila. U lonac dodajte mlijeko i sjemenke iz jedne mahune vanilije. Zagrijte do vrenja.
  2. Dok se mlijeko grije sjedinite žumanjke i šećer te im dodajte gustin koji je potrebno također dobro umutiti. Kada je mlijeko zakuhalo dodajte malo mlijeka u smjesu žumanjaka, šećera i gustina kako bi se temperirala i kako se žumanjci ne bi zgrudali.
  3. Sad smjesu ulijte u mlijeko i kuhajte 2-3 minute do teksture pudinga. Maknite s vatre, umiksajte maslac te pokrijte prozirnom folijom kako se bi stvorila korica s gornje strane dok se krema hladi.
  4. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  5. U lonac dodajte mlijeko, vodu, maslac i sol i promiješajte. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri te pustite da prokuha. Kad prokuha, maknite s vatre te dodajte brašno koje treba brzo umiješati.
  6. Nakon što je umiješano brašno, lagano kuhajte tijesto na srednje niskoj temperaturi uz stalno miješanje. Nakon otprilike 2 minute prebacite tijesto u zdjelu za miksanje. Ostavite da se ohladi nekoliko minuta prije dodavanja jaja.
  7. Polako dodajte jedno po jedno jaje te ga umiješajte mikserom na niskoj brzini. Obavezno dobro izmiksajte svako jaje prije nego što dodate sljedeće. Miješajte dok smjesa ne postane gusta i glatka. Prebacite tijesto u vrećicu s velikim okruglim vrhom.
  8. Pripremite lim za pečenje s papirom za pečenje i oblikujte hrpice širine oko 3 cm. Vlažnim prstom spustite sve vrhove kako ne bi zagorjeli kod pečenja. 
  9. Pošpricajte tijesto vodom pomoću raspršivača kako biste stvorili vlažno okruženje. (Nije obavezno, ali meni se pokazalo kao dobar trik za savršene pečene princes krafnice)
  10. Pecite 20 minuta a zatim smanjite temperaturu na 170°C i pecite još 10-15 minuta dok ne porumene. Izvadite ih iz pećnice i prebacite na rešetku te ih pustite da se potpuno ohlade prije rezanja.
  11. Kad se krema ohladila izmiksajte  ju kako bi bila glatka. Vrhnje za šlag također izmiksajte u zasebnoj posudi te ga špatulom umiješajte u kremu. Po želji ostavite malo vrhnja za dodatni sloj u princes krafnama.
  12. Jagode narežite na sitne kockice ili na ploškice.
  13. U dno prerezane princes krafne stavite prvo slastičarsku kremu, zatim malo vrhnja za šlag te jagode. Poklopite gornjim dijelom tijesta te lagano pospite šećerom u prahu i poslužite.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković  | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.