Anamarija Habuš, autorica Instagram profila @mrvicesastola ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna kuhinja". U sklopu našeg natjecanja odlučila je pripremiti blagdanski ručak na tradicionalan način. U videu možete pogledati njen recept korak po korak i pokušati ga možda i sami pripremiti za blagdane, a opis recepta nađite ispod videa.
Sastojci za meso:
- 1,5 kg carskog mesa u komadu (bez kosti cca 3-4 cm debljine)
- Vegeta morska sol sitna
- Vegeta češnjak u granulama
- Vegeta Maestro dimljena paprika
- ulje
- Vegeta Maestro crni papar
Sastojci za francusku salatu:
- 1 Podravka grašak (cca 400g)
- 2 jaja
- 2 veća krumpira
- 2 svježe mrkve
- 1 Podravka teglica kiselih krastavaca
- 2 vrećice majoneze
- 1 kiselo vrhnje
- 1 Granny Smith jabuka
- 1 žlica senfa
Priprema
Mesu odstranite kosti i hrskavice ili zamolite mesara da to učini umjesto vas. Po unutarnjoj strani gdje nema kože, dobro ga začinite soli, paprom, češnjakom u granulama i dimljenom crvenom paprikom. Začine utrljajte u meso zajedno s malo ulja.
Meso čvrsto zarolajte rolajući okomito na mjesto na kojem su bila rebra. Povežite roladu kuhinjskim koncem. Na jednom kraju zavežite čvor, konac povucite otprilike 1.5 cm, podvucite ga ispod mesa i ispod konca te ponovite postupak do kraja rolade i tamo zavežite čvor. Roladu prebacite u nauljeni pleh za pečenje.
Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Stavite meso u dobro zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 30 min. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 1.5h povremeno okrećući meso. Pred kraj pojačajte temperaturu kako bi dobili finu koricu. Mesu odstranite konac i narežite.
Za francusku salatu grašak kuhajte otprilike 12-15 min. Krumpir i mrkvu ogulite, operite, narežite na manje kockice, kuhajte dok ne omekšaju i dobro ocijedite. Jaja tvrdo skuhajte, ogulite i narežite na kockice.
Kisele krastavce i oguljenu jabuku također nasjeckajte na kockice. Pripremljeno povrće, jaja i jabuku prebacite u veću zdjelu. U posebnoj posudi pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje i senf, začinite i dodajte pripremljenom povrću pa sjednite sastojke.
Poslužite meso i francusku i uživajte u ovom slasnom blagdanskom jelu!