Native sadržaj Gastro zvijezda 2024. 30. prosinca 2024.

Savršeni blagdanski ručak: Rolano carsko meso i francuska salata

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Za blagdane najčešće spremamo puricu ili odojak, pa često zaboravimo na druge opcije mesa. Predstavljamo ukusan recept sa carskim mesom kao bazom blagdanskog obroka.

Anamarija Habuš, autorica Instagram profila @mrvicesastola ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Tradicionalna kuhinja". U sklopu našeg natjecanja odlučila je pripremiti blagdanski ručak na tradicionalan način. U videu možete pogledati njen recept korak po korak i pokušati ga možda i sami pripremiti za blagdane, a opis recepta nađite ispod videa.

 

 

Sastojci za meso:

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Sastojci za francusku salatu:

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Priprema

Mesu odstranite kosti i hrskavice ili zamolite mesara da to učini umjesto vas. Po unutarnjoj strani gdje nema kože, dobro ga začinite soli, paprom, češnjakom u granulama i dimljenom crvenom paprikom. Začine utrljajte u meso zajedno s malo ulja. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Meso čvrsto zarolajte rolajući okomito na mjesto na kojem su bila rebra. Povežite roladu kuhinjskim koncem. Na jednom kraju zavežite čvor, konac povucite otprilike 1.5 cm, podvucite ga ispod mesa i ispod konca te ponovite postupak do kraja rolade i tamo zavežite čvor. Roladu prebacite u nauljeni pleh za pečenje.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva. Stavite meso u dobro zagrijanu pećnicu i pecite otprilike 30 min. Smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite otprilike 1.5h povremeno okrećući meso. Pred kraj pojačajte temperaturu kako bi dobili finu koricu. Mesu odstranite konac i narežite. 

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Za francusku salatu grašak kuhajte otprilike 12-15 min. Krumpir i mrkvu ogulite, operite, narežite na manje kockice, kuhajte dok ne omekšaju i dobro ocijedite. Jaja tvrdo skuhajte, ogulite i narežite na kockice.

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Kisele krastavce i oguljenu jabuku također nasjeckajte na kockice. Pripremljeno povrće, jaja i jabuku prebacite u veću zdjelu. U posebnoj posudi pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje i senf, začinite i dodajte pripremljenom povrću pa sjednite sastojke. 

Poslužite meso i francusku i uživajte u ovom slasnom blagdanskom jelu!

 | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.