Native sadržaj 21. listopada 2024.

Od mesnih delicija do pite od jabuka - domaći okusi koji griju dušu

foto: Nathan Dumlao / Unsplash

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Nema nam ništa draže od guštanja u finim domaćim zalogajima s društvom, a upravo je jesen savršena sezona za što više kućnih zabava. Prvu organiziraj već ovaj vikend, a brigu o meniju prepusti nama

Uz svu maglu, kišu i hladnoću koju nam je napokon donijela jesen, nije niti čudo da se sva naša druženja sele s terasa kafića u toplinu doma. I dok nam je i dalje lijepo kada se sami ušuškamo ispod dekice uz snackove i omiljene serije, ipak nam je draže hladne dane provesti u dobrom društvu. Jesen osim hladnoće donosi i fine nove okuse, a kada ih spojimo s društvom dobijemo savršen recept za idilični jesenski dan. Zato odmah sada pozivi prijatelje i dogovorite se za druženje ovog vikenda, a planiranje finog menija prepusti nama. 

Suhomesnata plata kao savršen odabir za druženje

Posebnost kod jesenskih druženja je to što se ne moramo nužno okupiti oko stola u klasičnom smislu. Centar druženja se s blagovaonskog stola seli na onaj u dnevnoj sobi, a u hrani tada uživamo uz scene iz filmova ili možda društvene igre. Zato i hrana koju poslužujemo ne mora biti primjerice pečena purica s 10 priloga - puno bolja opcija je suhomesnata plata.

 | Author: Pexels - Karolina Grabowska foto: Pexels - Karolina Grabowska

U svijetu takve plate imaju nešto više fancy naziv nego kod nas - charcuterie. Radi se o pomno planiranoj plati koja prati određenu temu ili sezonu, a u ovom slučaju predlažemo da pripremiš onu jesensku. Što čini savršenu jesensku platu? Balans okusa!

  • Meso - Najprije započni s glavnom zvijezdom, a to su suhomesnati proizvodi. Ravni kulen, buđola na dalmatinski i salama bake Janice odličan su izbor oko kojih možeš izgraditi bogatu platu.
  • Sir - Iduća važna komponenta charcuterie plate je sir. Lako je pretjerati s vrstama sira budući da ih ima toliko mnogo i sve su jednako ukusne, no pokušaj se ograničiti na jednu do dvije. Naša preporuka je prefini međimurski domaći kuhani sir koji se odlično slaže uz kulen, ali i buđolu te neće nadjačati mesa nego ga skladno nadopuniti. 
  • Voće - Ne zaboravi i na dozu slatkoće koju možeš dodati sušenim voćem ili pekmezom i džemom, najbolje onim od šljiva ili višanja.
  • Kiselo povrće - Kiseli krastavci, masline, kisele paprike ili ukiseljene lukovice - što ćeš odabrati ovisi o ukusima društva, ali svakako bi na pladnju trebala biti i kisela komponenta.
  • Kruh - Za sve ove fine okuse trebaš i bazu, a neka to bude svježe pečeni kruh ili hrskavi krekeri.
  • Fini dodaci i ukrasi - Jednom kada svi sastojci budu spremni, pusti mašti na veselje i slobodno dodaj nešto svježeg voća i povrća ili kestenje i šareno lišće u duhu sezone. 

 | Author: Pexels - Eva Bronzini foto: Pexels - Eva Bronzini

Ne preskači desert i pomno planiraj napitke

Još jedna važna komponenta jesenskog druženja su napitci. Osim klasičnog crnog i bijelog vina, svojim prijateljima ponudi i tople napitke kao što su čaj od jabuke i cimeta, ali ne zaboravi i na dobri stari klasik - sok od jabuke. Osim što je fin sam po sebi, bit će odličan dodatak jesenskim koktelima ili možda kuhan. 

 | Author:

Iako se ne radi o klasičnoj večeri, nikako nemoj preskočiti desert jer u slatkom zalogaju ipak uživaju baš svi. Moraš se složiti da ne postoji bolji odabir jesenskog deserta od pite od jabuka, pogotovo one domaće, ručno rađene. Kako biste imali više vremena za uživanje i osmišljanje društvenih igara koje ćete igrati, a svejedno mogli uživati u okusima domaće pite od jabuka, svakako prije nego što prijatelji pokucaju na vrata, posjeti najbližu Lidl prodavaonicu. Osim svježe pite od jabuka, u ponudi proizvoda Okusi zavičaja pronaći ćeš i sve ostale domaće sastojke potrebne za platu i napitke, a ovoga tjedna, od 21. do 27. listopada, čekaju te po odličnim cijenama. Domaći fini okusi i omiljeno društvo - može li bolje?

 | Author:

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.