Anine slastice su više od deserta - one su male posvete prošlosti, estetici i strpljenju, a njezina publika to vrlo dobro zna. Bilo da rekreira pomalo zaboravljene klasike poput kremšnita i orahnjače ili pak stvara fine, moderne kompozicije, Ana sve radi s jednakim žarom. Pratitelji njezinog Instagram profila tirkizna_ana najviše joj uzvraćaju fotografijama svojih izvedbi njezinih recepata, a restorani za koje kreira desertne karte često joj šalju potvrdu da se slastice - rasprodaju. Na Gastro Zvijezdi 2025 želi nastaviti inspirirati, eksperimentirati i dijeliti ono što najviše voli: znanje, kreativnost i slatki pogled na svijet.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Predstavite se u par rečenica - tko ste, otkud ste, čime se bavite...
Ja sam Ana Srdoč, na Instagramu poznatija kao Tirkizna_ana. Dolazim iz Dubrovnika, ali već dugo živim u Opatiji. Po zanimanju diplomirana novinarka, ali u duši slastičarka. Bavim se konzaltingom za slastice, kreiranjem recepata, vođenjem bloga i Instagram profila te izradom homemade slastica.
Kada ste i zašto pokrenuli svoj TT/IG profil/food blog? Možete li se sjetiti prvog jela koji ste objavili?
Sve je krenulo tijekom razdoblja pandemije, lockdowna u vrijeme korone, kada sam imala potrebu napraviti svoj svijet, lijep i kreativan, daleko od tih ružnih dana i trenutaka koje smo u to vrijeme proživljavali. Otvorila sam blog www.tirkizna.com i istovremeno profil na Instagramu. Ne sjećam se točno koji sam recept prvi obavila, ali sam gotovo sigurna da je to bila slastica :)
Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?
Moji pratitelji komentiraju baš sve slastice i tu stvarno nema pravila. Nekad im se najviše sviđaju i najviše lajkova i komentara dobiju jednostavne slastice, a nekad one najkompliciranije. Zbilja nema pravila.
Što kuhate sebi za gušt?
Sebi vrlo često zadam izazov i napravim zahtjevnu i kompliciranu slasticu, ali ono u čemu najviše uživam je izrada tradicionalnih slastica koje se polako zaboravljaju ili ih nepošteno zamjenjuju pomodne slastice kao što je to trenutno tiramisu ili cimet rolice. Ja tad volim reći svojim pratiteljima da namjerno rade kremšnite i orahnjače, da smo mi ti koji stvaramo trendove i da je apsolutno nepotrebno da mi koji imamo bogatu tradiciju u slasticama slušamo i slijedimo trendove koji dolaze iz Amerike. Zbog toga mi je najveći gušt vratiti naše stare, izvorne slastice u život. Tradiciju moramo održati.
Bez čega ne možete u kuhinji?
Mislim da bi to bila pažnja prema kvalitetnim namirnicama. Sezonske namirnice, maslac (nikad u životu nisam kupila ni koristila margarin). Volim težiti jednostavnosti, čistoći okusa, manjoj količini šećera i profinjenoj estetici. Tajni sastojak svih mojih slastica je definitivno ljubav i strpljenje. Bez ljubavi i dobre volje, nema šanse da slastica uspije. Stvarno, ne šalim se...
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Ma ne mora. Stvar je želje i volje. Preferencija. Imamo recimo ljude koji su izvrsni kuhari slanih jela, a ne znaju napraviti niti jednu slasticu, niti ih zanima. I to je po meni u redu. Svi smo u nečemu dobri i ne bismo trebali svaštariti. Trebali bismo raditi ono što volimo i ono u čemu smo dobri.
Najdraži trenutak u gastro karijeri?
Najdraži trenuci u gastro karijeri nisu vezani za televizijsku objavu niti bilo kakve moje objave u medijima. Najdraži trenuci su definitivno oni kad mi se jave pratitelji da su ispobali moj recept i da su oduševljeni. Kad dobijem fotografiju te iste slastice i onda na njoj primjetim da su pazili na dekoraciju, na estetiku, kako će fotografirati.
Druga stvar na koju sam isto ponosna je kada radim za restorane promjenu desertne liste i onda dobijemo od gostiju restorana povratnu informaciju da su slastice fenomenalne i da se izvrsno prodaju. Eto - to je za mene uspjeh!
Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?
Veselim se novim izazovima i kreativnosti. Mogućnosti da inspiriram druge (jer čemu sve ovo ako ne budim u ljudima pozitivnu reakciju i inspiraciju). Kroz cijeli proces želim da zajedno eksperimentiramo i rastemo.