Njezin Instagram i TikTok profil anamariacuglin postao je digitalni dom jednostavnih, pristupačnih i iskreno pripremljenih jela koja prati sve veći broj ljubitelja kuhanja. Od nesigurnosti pred kamerom do opuštenog snimanja koje danas donosi tisuće pregleda, Ana-Maria je put gradila polako, instinktivno i, kako i sama kaže, kao najveći kritičar vlastitih videa. No, upravo je ta upornost, zajedno s ljubavlju prema slasticama i rođendanskim tortama koje su u njezinom krugu postale tradicija, dovela do mjesta na kojem je danas. Na Gastro Zvijezdi želi pokazati ono što najbolje zna, ali i ono što najviše voli - strast, iskrenost i dobru hranu, serviranu bez pretvaranja i bez prevelike filozofije.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Predstavite se u par rečenica - tko ste, otkud ste, čime se bavite...
Ja sam Ana-Maria Cuglin, dolazim iz Zagreba i moj posao je na prvu svima zagonetka da se bavim time jer radim u prodavaonici ribolovne opreme, a prednost toga je napravno riba koja mi dođe svježa od naših kupaca.
Kada ste i zašto pokrenuli svoj TT/IG profil/food blog?
Mnogi su me mogli upoznati na Masterchefu, koji me zapravo i potaknuo da krenem u tom nekom kulinarskom smjeru. Prvo sam počela stavljati recepte na profil zbog mojih prijatelja koji bi nešto probali kod mene i pitali me za recept, pa kada se to par puta ponovilo, dalo mi je ideju da im mogu tamo početi stavljati pa da lakše nađu kad im treba. I tako sam na profil krenula stavljati recept po recept, ali i sve ostalo što je povezano s hranom.
Možete li se sjetiti prvog jela koji ste objavili?
Prvo je bilo jako puno pokušaja i, iskreno, bilo je u početku teško staviti video jer bih uvijek našla nešto što mi se nije svidjelo kako sam snimila, ili stavila zdjelu, ali video po video, i napokon sam stavila, i tako je sve krenulo, kada sam shvatila da nitko te male sitnice ne gleda kao ja... Svoj sam najveći kritičar i zato je to sve kod mene trajalo, i traje.
Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?
Vidim da najviše vole jednostavna jela, ali kod mene više manje i jesu samo takvi recepti, jer i sebi pokušavam sve pojednostaviti. Stavim i neki kompliciraniji recept, ali to opet nije neki recept s previše koraka, nego treba samo malo više koncetracije oko njega.
Što kuhate sebi za gušt?
Najviše volim raditi slastice, baš uživam raditi torte i poklanjati ih za rođendane. Kod mene je poznato da, tko god od mojih bliskih ljudi ima rođendan, zna da će jedan od mojih poklona biti torta.
Što najčešće pripremate u svojoj kuhinji, volite li eksperimentirati?
Ovisno o sezoni, po zimi su to više recepti s dizanim tijestom, dok ljeti više volim raditi tjestenine i salate. Volim isprobavati novo i spajati malo drugačije okuse, ali to više za sebe i za večere koje znam prirediti za svoje. Takve recepte baš i ne objavljujem jer je moje kuhanje stavljanje odoka i dodajem sastojke dok nisam zadovoljna s okusom, pa je malo teže to napisati u gramima za Instagram.
Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Sol je po meni najvažnija u kuhinji. Bitna je i za slano i za slatko - u svaki slatki recept ide i malo soli jer ona pojača sve okuse.
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Mislim da svatko može napraviti svaki recept ako ima volje i želje. Ako nema toga, ni jaje si neće znat' ispeći.
Najdraži trenutak u gastro karijeri?
Sigurno je to Masterchef jer me naučio drugačije razmišljati o hrani i okusima. Nakon njega drugačije gledam na hranu i lakše mi je kad smišljam neki recept jer znam koje teksture treba imati.
Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?
Veselim se smišljanju recepata i nekom novom iskustvu te ljudima koje ću upoznati i koji dijele istu strast prema hrani.