Ove godine Iva se natječe za titulu "Gastro zvijezda 2024." u kategoriji Plant-based hrana. Donosimo gastro intervju s Ivom koju možeš bolje upoznati, podržati i glasati za nju na našem micrositeu Gastro zvijezda 2024! Pogledaj Instagram profil!
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Kada ste i zašto pokrenuli svoj profil/food blog? Možete li se sjetiti prvog recepta koji ste objavili?
Nakon rođenja moje Mille (prije skoro 12 godina), odlučila sam fotografirati obroke koje spremam kako bi pokazala kako izgleda naš super šareni tanjur i time pružila primjer da se apsolutno može fino i izbalansirano jesti tijekom svih faza života na biljnoj hrani. Neumorno sam učila kako ne bih nešto „pogriješila“ , okrenula sam se znanosti i provjerenim informacijama te skupila veliki fundus znanja koji sam odlučila podijeliti sa svima onima koji žele učiti i pri tome biti kreativni u kuhinji – tako je nastala internacionalna Facebook grupa u kojoj sam okupila razne stručnjake i sudionike čime sam stvorila jedan „siguran“ prostor koji je prava riznica znanja i odličnih jela. Tako je nastala i naša knjiga „Zeleni život Vege mama“ koju sam napisala u suradnji sa mag.nut. Ivanom Šimić i doktorima. Zovemo je „knjiga koja mijenja svijet“ jer to ona doista i je.
Mogu reći da sam se u procesu pisanja recepata za knjigu (kojih je preko 70) specijalizirala za tradicionalna poznata jela u potpuno biljnoj varijanti kako bi svima približila poznate okuse na jedan „nježniji“ način. Hm, teško mi sjetiti koji je bio prvi „tanjur“ koji sam objavila, ali znam da nije sigurno izgledao kao moji tanjuri danas.
Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?
Zanimljivo je da mi je gotovo „neugodno“ bilo objavljivati variva, jer sam mislila „ma kome bi bilo to zanimljivo, to svi znaju“ ... no pokazalo se da je ogroman odaziv i pretrpan inbox na Instagramu upravo izazvala moja objava variva i to je dovelo do toga da prva radionica koju sam održala s dragom suradnicom, nutricionisticom Majom Ljubas, upravo bude na temu variva. Također, moji jednostavni kolači poput Ferrero okruglica i kolači u kojima imam „tajne sastojke“ poput slanutka, batata, tikvice, kvinoje ... Tako da nije mi bilo druge nego napraviti jednu mini slatku kuharicu „Tajni sastojak“ koja nadam se uskoro stiže u digitalnom obliku.
Što kuhate sebi za gušt?
Salatu! Ali moj pojam salate nije prilog jelu. Moja „salata“ ima uvijek pečeni batat, bundevu, žitarice, mahunarke, svježe povrće, neki fini dressing ... zaboravila sam i voće poput malina, ribizla, breskvi, jabuka, šipka koje je predivan dodatak salatama.
Zašto ste se zaljubili u plant-based, Vege kuhinju?
Zbog zilijun mogućnosti kreativnih recepata. Kad jednom uđete u plant based svijet, otvara vam se skroz neka nova slika o hrani. Uvijek kažem da imam još 5 života, ne bih stigla pripremiti sve te silne recepte. Od namirnica poput tofua, leće ili azuki graha doslovno možete napraviti čuda – od bezmesnih okruglica, burgera, pita ... o začinima ni neću...
Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Tamari – čarobnjak koji daje fini umami svakom jelu! On mi je jedan od glavnih aduta za boju i šmek u postizanju alternative mesnim jelima. Začine vam ne mogu niti izdvojiti. Za mene je kuhanje vrlo intuitivno, usporedit ću ga sa magijom mog omiljenog Harry Pottera – kuhača je moj čarobni štapić, a začini su moji sastojci za razne čarolije u loncu.
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Na ovo ću se samo nasmijati i vratiti se na jedno od prethodnih pitanja – variva, bilo kojeg tipa. Tu imate toliko opcija da u njega ubacite gotovo sve što vam treba od nutrijenata kroz dan. Obožavam variva i živim u zabludi da ih svi znaju ko' od šale pripremiti, možda zato što sam ja svoje prve pokušaje kuhanja imala upravo na varivima.
Naprimjer – u varivo od mahuna ćete ubaciti i heljdu uz korjenasto povrće te obavezno batat koji će vam dati gustoću i slatku (diskretnu) notu, batat narežete na veće komade i pred kraj kuhanja ga zdrobite kuhačom. Još ako dodate malo crvene leće i dobili ste pun tanjur biljne snage.
Najdraži trenutak u gastro karijeri? (neka interakcija s followerima, komentar, događaj…)
Uf, bilo ih je! Od edukativnog kuharskog radnog dana s djecom u vrtiću, predivne konferencije održivog življenja u Sarajevu, do malih, ali najdivnijih poruka podrške i pohvale koje dobivam u inbox od raznih ljudi kojima sam pomogla da lakše plove ovim zelenim svijetom .... ukratko zahvalna sam iskreno na svakoj prilici koju sam dobila.
Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?
Veselim se cijelom procesu! Volim biti dio tima i nije mi stran taj šušur seta. Veselim se i osmišljavanju jela, imam jedan zanimljiv i poprilično jednostavan recept koji moram još malo „dotjerat“ tako da palim „pilu/pećnicu“ prvo doma.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
O’Plant i missGASTRO s ponosom predstavljaju natjecatelje Gastro zvijezde – natječaja koji prepoznaje i slavi strast prema kuhanju i stvaranju jedinstvenih delicija. Natjecatelji kategorije Plant-based svoje kulinarske kreacije pripremaju pomoću vrhunskih O’Plant proizvoda koji unose dozu prirode i O'Biljno dobar okus u svako jelo. Pratite njihove priče i otkrijte nove ideje za svoje kulinarske avanture.