Native sadržaj Gastro zvijezda 2024. 30. prosinca 2024.

Veganski tiramisu je užitak za nepce

foto: Josip Regović/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Tiramisu je talijanski klasik kojem malo tko može odoljeti, a naš natjecatelj Juraj Močilac, koji objavljuje prave veganske specijalitete na svom blogu, pokazao nam je kako pripremiti veganski tiramisu u kojem možete uživati čak i ako izbjegavate proizvode životinjskog porijekla.

Juraj Močilac, autor bloga i Instagram profila @zlicasecera ove godine bori se za titulu Gastro zvijezde 2024. u kategoriji "Slastice". U sklopu našeg natjecanja odlučio je napraviti tiramisu na veganski način. Pogledajte video, a detaljni recept i sastojke potražite u nastavku članka.

Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!

Sastojci za biskvit:

● 300 g Podravka integralnog pirovog brašna

● 100 g kokosovog šećera

● ⅔ vrećice Dolcela praška za pecivo

● ⅓ žličica soli

● 1 pakiranje Dolcela cimet šećera (10 g)

● 1 žlica mljevenog lana

● 2 žlice vode

● 1 žličica ekstrakta vanilije

● 400 ml biljnog mlijeka

● 40 g kokosovog ulja (mjereno u krutom stanju)

Puding krema:

● 400 ml biljnog mlijeka

● 1 pakiranje Dolcela čokoladnog pudinga

● 1 žličica ekstrakta ruma

● 80 ml skuhane kave

● 30 g rižinog griza

● 3 žlice kokosovog šećera

Mascarpone krema:

● 300 g veganskog mascarpone sirnog namaza

● 200 ml Dolcela vrhnja za šlag s biljnom masti

● 35 g brezinog šećera

Ukrašavanje:

● malo kakaa u prahu

● po želji ribana korica naranče (organska, pripazite da je kora sigurna za konzumaciju)

● po želji nekoliko zrna kave

 | Author: Josip Regović/PIXSELL foto: Josip Regović/PIXSELL

 | Author: Josip Regović/PIXSELL foto: Josip Regović/PIXSELL

Priprema

Žlicu mljevenog lana dobro pomiješajte s dvije žlice vode i ostavite nekoliko minuta sa strane. U jednu zdjelu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i cimet šećer. U drugoj zdjeli Gorenje mikserom pomiješajte biljno mlijeko, rastopljeno kokosovo ulje, ekstrakt vanilije i “laneno jaje”. Postepeno dodajte mješavinu suhih sastojaka pa izmiksajte dok se sve ne sjedini. Izlijte smjesu u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje i pecite 25 - 30 minuta na 175 °C.

Pakiranje čokoladnog pudinga istresite u 400 ml hladnog mlijeka i dobro promiješajte dok se sav prah ne rastopi pa isto napravite s rižinim grizom. Dodajte rum, kavu i šećer pa stavite kuhati na srednje jak plamen. Uz konstantno miješanje kuhajte nekoliko minuta dok se smjesa dobro ne zgusne pa maknite s plamena i pustite da se ohladi.

Gorenje mikserom izradite 200 ml biljnog vrhnja za šlag, dodajte brezin šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag koji ne klizi s metlice. Ubacite veganski sirni namaz i lagano špatulom umiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

 | Author: Josip Regović/PIXSELL foto: Josip Regović/PIXSELL

Okruglim rezačem tijesta / kalupom (maksimalnog promjera 8 cm) izrežite biskvit na više krugova. Odnosno onoliko koliko možete dok ne potrošite sav biskvit, a da imate pune krugove. Visina biskvita trebala bi zauzimati otprilike pola visine rezača / kalupa.

 | Author: Josip Regović/PIXSELL foto: Josip Regović/PIXSELL

Biskvit premažite dobro ohlađenom puding kremom do vrha kalupa pa izravnajte nožem i uklonite kalup. Postupak ponovite s ostatkom izrezanog biskvita. Na kraju nanesite mascarpone kremu koristeći dresir vrećicu ili drugi željeni alat. Ako ne želite posebno ukrašavati, kremu jednostavno možete ravnomjerno premazati nožem ili špatulom preko pudinga.

Na kraju sve pospite kakaom u prahu i ako želite, dodajte malo naribane korice naranče i/ili nekoliko zrna kave.

Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!

 | Author: Josip Regović/PIXSELL foto: Josip Regović/PIXSELL

 | Author: Josip Regović/PIXSELL foto: Josip Regović/PIXSELL

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.