Janjetina je kod nas čest izbor za zvijezdu uskršnjeg stola, a ako se odlučite na janjeći but ovo je možda baš taj jedan recept kojim ćete oduševiti sve prisutne, pojašnjava Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Vedran se odlučio za pečeni batat i za pire krumpir jer i jedno i drugo se odlično slaže uz janjetinu. Kada je riječ o kobasici koju je koristio za punjenje, nju treba promatrati i kroz začinsku stranu jer ako je kobasica ljuta onda će i cijelo jelo biti ljutkasto pa si svakako prilagodite izbor. Uz malo salate i čašu crnog vina ovo će biti sjajan i nadasve ukusan blagdanski ručak, a posebno fini okus osigurat će najkvalitetnije METRO Chef namirnice.
Sastojci za 4 osobe:
- 1,5 kg janjećeg buta
- 250 g kobasice (svježe ili dimljenje)
- 100 g kruha bez kore
- 2 jaja METRO Chef
- 4-5 listića kadulje METRO Chef
- 2-3 grančice ružmarina METRO Chef
- 2 češnja češnjaka
- 4 mrkve METRO Chef
- 2 luka
- 3 stabljike celera METRO Chef
- 100 ml maslinova ulja METRO Chef
- 1 dl crnog vina
- Papar
- Sol
- 1 l temeljca METRO Chef
Priprema:
- Meso očistite od masnoća, uklonite kost i razrežite da dobijete što veću površinu.
- Sitno nasjeckati dvije mrkve, dvije stabljike celera i jedan luk te dinstajte na maslinovom ulju desetak minuta.
- Nasjeckati kadulju, listiće jedne stabljike ružmarina i češnjak te pomiješati s povrćem u tavi.
- Ako koristite sušenu kobasicu onda ju također sitno nasjeckajte, a ako pak imate svježu kobasicu, prepolovite ju, uklonite crijevo i koristite samo punjenje.
- Kruh također sitno narežite.
- U posudu staviti meso kobasice, dodati prohlađeno povrće, kockice kruha i jaja te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo i povezalo.
- Janjeći but istući batom za meso i zatim po njemu rasporediti smjesu od kobasica.
- Zarolati i zavezati kuhinjskim koncem kako punjenje ne bi iscurilo tijekom kuhanja. Posolite i popariti meso izvana.
- U tavu staviti preostalo ulje i roladu popržiti sa svih strana, podliti vinom i pustiti da alkohol ispari. Dodati temeljac i preostalo povrće narezano na velike komade.
- Kuhati oko sat vremena u poklopljenoj posudi dodajući prema potrebi još temeljaca.
- Na kraju izvaditi meso, a umak i povrće izraditi štapnim mikserom. Umak procijediti i zagrijati.
- S mesa ukloniti konac, narezati meso i posložiti ga na tanjur za posluživanje.
- Poslužiti s umakom i prilogom po želji.