Native sadržaj 21. ožujka 2024.

Ovako ukusan punjeni janjeći but još niste probali!

foto: Vedran Bošković

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Pripreme za Uskrs polako počinju, a missGASTRO i METRO Hrvatska pobrinuli su se da ne moraš puno razmišljati o tome što poslužiti za svečani ručak ili večeru. Nakon toplog predjela vrijeme je za glavno jelo - punjeni janjeći but!

Janjetina je kod nas čest izbor za zvijezdu uskršnjeg stola, a ako se odlučite na janjeći but ovo je možda baš taj jedan recept kojim ćete oduševiti sve prisutne, pojašnjava Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju". Vedran se odlučio za pečeni batat i za pire krumpir jer i jedno i drugo se odlično slaže uz janjetinu. Kada je riječ o kobasici koju je koristio za punjenje, nju treba promatrati i kroz začinsku stranu jer ako je kobasica ljuta onda će i cijelo jelo biti ljutkasto pa si svakako prilagodite izbor. Uz malo salate i čašu crnog vina ovo će biti sjajan i nadasve ukusan blagdanski ručak, a posebno fini okus osigurat će najkvalitetnije METRO Chef namirnice.

Sastojci za 4 osobe:

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Meso očistite od masnoća, uklonite kost i razrežite da dobijete što veću površinu.
  2. Sitno nasjeckati dvije mrkve, dvije stabljike celera i jedan luk te dinstajte na maslinovom ulju desetak minuta.
  3. Nasjeckati kadulju, listiće jedne stabljike ružmarina i češnjak te pomiješati s povrćem u tavi.
  4. Ako koristite sušenu kobasicu onda ju također sitno nasjeckajte, a ako pak imate svježu kobasicu, prepolovite ju, uklonite crijevo i koristite samo punjenje.
  5. Kruh također sitno narežite.
  6. U posudu staviti meso kobasice, dodati prohlađeno povrće, kockice kruha i jaja te sve dobro promiješajte kako bi se sjedinilo i povezalo.
  7. Janjeći but istući batom za meso i zatim po njemu rasporediti smjesu od kobasica.
  8. Zarolati i zavezati kuhinjskim koncem kako punjenje ne bi iscurilo tijekom kuhanja. Posolite i popariti meso izvana.
  9. U tavu staviti preostalo ulje i roladu popržiti sa svih strana, podliti vinom i pustiti da alkohol ispari. Dodati temeljac i preostalo povrće narezano na velike komade.
  10. Kuhati oko sat vremena u poklopljenoj posudi dodajući prema potrebi još temeljaca.
  11. Na kraju izvaditi meso, a umak i povrće izraditi štapnim mikserom. Umak procijediti i zagrijati.
  12. S mesa ukloniti konac, narezati meso i posložiti ga na tanjur za posluživanje.
  13. Poslužiti s umakom i prilogom po želji.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.