18. ožujka 2015.

Naučite izraditi sir kod kuće

Naučite izraditi sir kod kuće
1/5
foto: Osobni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Potrebno je osigurati samo nekoliko uvjeta, a sve sastojke već imate u kuhinji za izradu tri do četiri vrste sira.

Bezbroj okusa, tekstura, boja i mirisa koji se dobivaju procesom prerade mlijeka, poznatim tisućama godina, karakteristični su za jedinstvenu deliciju omiljenu diljem svijeta - sir. Od mekanih do tvrdih, preko klasičnih i aromatiziranih do kravljih ili kozjih... dio su tradicije brojnih zemalja i mnogih kultura, kao što su i neizostavni dio života, posla i velika ljubav Branke Ruth Žarković.

Inače tehnolog mljekarstva s dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji sireva uz savjetovanje hotela, restorana i raznih sirana, Branka danas u prvi plan stavlja sir kao hobi i u opuštenoj atmosferi zainteresirane uči kako pripremiti savršeni sir kod kuće. Kako kaže za to je potrebno samo nekoliko stvari poput čiste kuhinje, hladnjaka ili posebnih kutija za čuvanje sira, a sve ostalo već imate u kući i sami možete izraditi tri do četiri vrste sira. "Važno je naučiti osnove fermentacije, onda se svi mogu igrati i pripremati razne sireve. Bitno je i da površina na kojoj se rade sirevi bude dezinficirana, jer i najmanji ostatak hrane može upropastiti cijeli proces. Također bi bilo dobro imati posebni hladnjak za čuvanje sireva, jer oni jako upijaju ostale mirise i okuse koji se šire prostorom, ali i to se lako riješi posebnim kutijama za čuvanje sira" - priča Branka koja je u svom radnom vijeku sireve radila i tamo gdje je teško zamisliti da bi bilo koji sir bilo moguće napraviti.

Naime, Brankina životna i poslovna priča vezana je za Izrael u kojem je godinama proizvodila delikatesne kozje sireve. Završenu školu za tehnologa mljekarstva u Njemačkoj godinama je nadograđivala edukacijom u Francuskoj u kojoj je nastojala upiti što više znanja o njihovim tradicionalnim sirevima. To znanje uspješno je prenijela u Izrael gdje je 2005. godine zbog preseljenja iz pojasa Gaze ostavila dobro uhodan posao. Kako je potražnja za njenim sirevima u Izraelu bila jako velika, Branka je stvorila ime i njeno profesionalno bavljenjem sirom nije tu stalo. 

Branka Ruth Žarković | Author: Osobni album foto: Osobni album

"Nakon svoje proizvodnje postala sam savjetnica za male startup mljekare. Bila sam uključena u program kojemu je cilj bio naučiti ljude u zabačenim dijelovima svijeta kako proizvoditi sir, kako bi im osigurali stalni izvor hrane. Tako sam neko vrijeme provela kod Navajo Indijanaca, a nakon što je moj tim uspješno pokrenuo siranu u Etiopiji odlučila sam 2008. godine doći u Hrvatsku." -  prisjetila se Branka koja se vratila u Daruvar, kraj iz kojeg njena obitelj potječe.

Nakon Amerike i Afrike u Hrvatskoj ju je dočekala klasična hrvatska priča. Njenu ideju da okupi ekološke proizvođače mlijeka i da radi ekološke proizvode zaustavila je birokracija, kaos i apsurd. Iako je uspjela dobiti sve certifikate njena priča zapravo je završila odmah. Naime, zbog loših uvjeta veterinarske inspekcije nisu mogle pratiti zahtjeve ekološkog uzgoja, stoga životinjama nije bilo pomoći i proizvodnja više nije bila moguća. Kada je Branka udarila glavom u zid na hrvatski način odlučila se okrenuti edukaciji, spojila se s malim proizvođačima, poput obitelji Tomaić iz sirane Runolist te Melitom Pokorni u čijoj je sirani Biogal prepoznala veliki potencijal. 

Branka svojim iskustvom rado obogaćuje kulturu pripreme i uživanja u siru u Hrvatskoj pa je uvijek spremna pojedince i grupe naučiti osnovama kako bi im se pravljenje sira dugoročno isplatilo i kako bi svi mogli uživati u provjerenom proizvodu. "Jedan gram prakse u proizvodnji sira znači mnogo više nego li cijela teorija ovog svijeta" - tumači Branka, koja je ima i više nego dovoljno pa ako želite postati majstor izrade sira i razveseliti svoje okusne pupoljke kontaktirajte Branku Ruth Žarković preko njene Facebook stranice Hobi - Sirar i uživajte u jedinstvenom gurmanskom užitku sira iz vlastite proizvodnje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.