24. siječnja 2016.

Znate li što je zdravo slastičarstvo?

Slastičari
1/2
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Pučko otvoreno učilište Zagreb predstavlja EU projekt koji promiče potpuno drugačije slastičarstvo - ono zdravo!

U Zagrebu 19. siječnja 2016. godine u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održala se početna konferencija u sklopu EU projekta „Slatka dijetetika“ koju Učilište provodi u suradnji s partnerskom udrugom Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja „Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II“.

Ideja je nastala uslijed sve većih zdravstvenih oboljenja populacije i sve veće rastuće svijesti o značenju pravilne prehrane. Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su koncepta o stvaranju potpuno novog zanimanja - slastičara specijalne dijetetike. U okviru projekta 15 nezaposlenih kuhara, slastičara i nutricionista postat će pioniri u novom zvanju. Cjelokupan program usavršavanja polaznika izvodit će POUZ koristeći najsuvremeniju slastičarsku opremu i uređaje, a polaznici će pri stjecanju novih kompetencija imati mogućnost učenja na daljinu.

Projekt predviđa i usavršavanje nastavnika pa će se tako kompetencije iz suvremenih metoda u obrazovanju odraslih steći čak dvadeset nastavnika, a sedam će nastavnika biti osposobljeno za prijenos znanja i vještina iz općih i stručnih predmeta polaznicima ovog novog programa. U postupku izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacije ovog zvanja (sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru) sudjelovat će potencijalni poslodavci da bi se završetkom ove edukacije stekle upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.

Novi stručnjaci slastičari specijalne dijetetike promijenit će tradicionalnu percepciju šire javnosti o konzumiranju slastica, pa će tako slatki zalogaji, koji uglavnom sadrže uobičajene nutritivno siromašnije sastojke poput šećera, bijelog brašna, time i glutena te potencijalne alergene poput jaja, mlijeka i orašastih plodova, moći biti zamijenjeni novim slasticama koje će sadržavati sastojke pogodnije za različita zdravstvena stanja.

Predsjednica partnerske udruge HACPN Karmen Matković Melki pojasnila je što u praksi znači slatka dijetetika, a svi sudionici konferencije kušali su zdrave slastice. Zbog sve većeg porasta osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja - dijabetes, celijakija, intolerancije na hranu, alergije, veganski, vegetarijanski ili sirovojedski način prehrane i slično), slastičari specijalne dijetetike imat će veliki potencijal za zapošljavanje u slastičarnicama, restoranima, hotelima, bolnicama, učeničkim, studentskim i domovima za starije osobe, dječjim vrtićima, školama, fakultetima i različitim drugim ustanovama.

Recepti s nutricionistički izbalansiranim kolačima bit će dostupni svim zainteresiranima jer se krajem 2016. godine u finalnoj fazi projekta očekuje predstavljanje Priručnika za izradu dijetetskih slastica i u digitalnom obliku. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.