08. travnja 2016.

Nove četiri međunarodne nagrade za hrvatska vina!

Vino
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Vina Badela i dalje osvajaju poznavatelje vrhunske kvalitete i ubiru medalje na svjetskim ocjenjivanjima vina. Na velikom ocjenjivanju u američkom Rochesteru, Ivan Dolac Barrique berbe 2009. osvojio je zlatnu medalju, dok su Korlat Merlot 2012., Korlat Syrah 2011., Dingač 50° 2011. osvojili srebrne medalje.

Na ovogodišnjem natjecanju Finger Lakes International Wine Competition 2016 u Rochesteru (NY), trećem po veličini u SAD-ubilo je prijavljeno skoro 4000 uzoraka koje je ocjenjivalo 73 sudaca iz 20 zemalja. 

Posebnost ovog festivala je u tome što pored vinskih stručnjaka i sommeliera u žiriju sudjeluju i uvoznici, trgovci na malo i industrijski konzultanti koji svoj sud daju i o potencijalu koja ta vina imaju za američko tržište.

Slaven Sabolić, Area Development Manager u izvozu Badela 1862 kaže: „Ove nagrade potvrda su kvalitete naših vina koja se sada dokazuju i na zahtjevnom američkom tržištu, jer na europskim natjecanjima smo osvojili puno vrhunskih nagrada. Ova priznanja će zasigurno doprinijeti profiliranju badelovih vina u SAD-u i daju nam velike šanse za povećanje izvoza. Kako naši američki uvoznici ističu nagrade s ovako jakih natjecanja veliki su „magnet“ za potrošače.“

Dingač 50° i Ivan Dolac Barrique su vina od autohtone hrvatske sorte plavac mali. Plavac mali je rasprostranjen obalno-otočnim dijelom srednje i južne Dalmacije, ali svoj najveći potencijal ostvaruje u najekstremnijim uvjetima poluotoka Pelješca i otoka Hvara. Ivan Dolac Barrique 2009 predstavio se svijetu u novom dizajnu boce i opreme, kakvo ovo vino zaslužuje.

vino-kao-prirodna-pomoć.jpg | Author:

Na boci (dizajn Vanja Cuculić) s reproduciranom kartom otoka Hvara, želi se naglasiti jedinstveni položaj Ivan Dolca na svjetskoj vinskoj karti, a sam naziv tiskan je zlatnim slovima, kao asocijacija na mnoga svjetska priznanja za ovo vino. Etiketa Dingača 50° također ističe posebnost položaja Dingač, ekstremna nagnutost terena na kojem su vinogradi od 50°. Ovime se ne samo promovira plavac mali kao autohtonu hrvatsku sortu, što je prepoznato a svjetskim ocjenjivanjima - Decanteru u Londonu, Vinalies Internationales u Parizu, Mundus vini (i Mundus vini Bio Fach) u Neustadtu i na International Wine Challenge u Londonu, već i osobitost svakog vina te sorte u ovisnosti na terroiru na kojem raste loza.

Korlatska vina Korlat Merlot 2012. i Korlat Syrah 2011. nadopunila su zbirku svjetskih medalja za vina s Korlata. Vina su to koja su u od lansiranja 2011. godine osvojila 40 velikih nagrada.

Kupujete australska ili čileanska vina kraj naših? Čemu!? Red je da se ovo proslavi kako i dolikuje pobjednicima, živjeli!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.