28. siječnja 2015.

Obiteljski ručak do 50 kuna

Teleća-jetrica-s-karameliziranim-lukom-i-palentom
1/12
foto: Pixsell.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
U siječanjskim danima, bilo zbog oskudica nakon blagdanskog obilja ili želje da se odmori od prejedanja, i za malo novca može se spremiti ukusan i zdrav ručak.

Četveročlana obitelj za 50-ak kuna, kažu domaći kuhari i ugostitelji, uz malo mašte može imati itekako pristojan obrok, bilo to razne pite, riblje delicije od koćarskih ulova, povrtne i mesne juhe, pileći specijaliteti, variva, rižoti ili tjestenine.

U konobi Fife na splitskoj Matejuški preporučuju jeftinu i zdravu riblju juhu od šaruna koji se na ribarnici u siječnju može kupiti za 15-ak kuna po kilogramu. Kažu da nećete pogriješiti odlučite li za glavno jelo kupiti trljice i moliće koji se nude za 25 kuna. "Za glavno jelo možete ‘guštati’ u prženim trljama i molićima te salatom za prilog",  kaže Dragan Sekulić, vlasnik konobe Fife u koju zalaze ljubitelji domaćih marendi.

"Dobre domaćice znaju gdje i kad što kupovati. Na primjer, manje se isplati ići na tržnicu rano ujutro, bolje je nakon 11 sati kad trgovci počnu spuštati cijene. Nećete pogriješiti ni ako u to vrijeme odete i na ribarnicu, tada možete naći i koji komad dobre ribe znatno jeftinije nego koji sat prije", dodao je Sekulić.

Zdravko Perić, chef kuhinje splitskog hotela Le Méridien Lav, koji je diplomirao “umijeće kuhanja” na jednoj od vodećih svjetskih kulinarskih akademija Le Cordon Bleu u Parizu, preporuča lakšu i nutricionistički uravnoteženu mediteransku prehranu. "Mnogi imaju pogrešnu percepciju da je zdrava hrana skupa, no i za malo novca se može dobro jesti", napominje chef Zdravko Perić.

Željka Stošić iz zagrebačkog kluba Papica napominje kako se za 50 kuna mogu pripremiti čak i jela od tri slijeda (juha, glavno jelo i desert). "Važno je pratiti cijene i akcije, ali i ne bacati hranu jer se od ostataka mogu napraviti savršena jela. Primjerice, bruschette napravite od jučerašnjega kruha s dodatkom ‘ostataka’ (sireva i povrća). Razno povrće možete usitniti s ostacima mesa, začiniti i evo prefine salate. Bezbroj je takvih jela", kaže Željka. Svakako preporuča upotrebu sezonskih namirnica jer su, osim što su svježije i zdravije, u pravilu uvijek jeftinije.

Chefovi Zdravko Perić, Berislav Lacković, Dragan Sekulić, Željka Stošić i Saša Polojac pripremili su 14 jela u kojima možete uživati za manje od 50 kuna.

Pašta s mesom i zelena salata

Juha i kus-kus s ražnjićima

Zapečena vratina s cvjetačom u vrhnju

Mirisni pečeni file s limunom i popečcima od krumpira te pečenom ciklom

Dolce Garbo i pura uz salatu od ribanog kupusa

Pileći tingul

Teleća jetrica s karameliziranim lukom i palentom

Rolada s pekmezom

Juha od povrća s ljevancima

Pileći paprikaš i pire od poriluka

Jabuke u šlafroku

Krem juha od povrća

Wok-piletina s rižom

Piletina s porilukom i tjesteninom

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.