30. svibnja 2014.

Okusi domaće tjestenine

naslov.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Novi broj magazina za uživanje u hrani donosi recepte za posve drugačija jela od jaja, oživljava okuse domaće kuhinje te otkriva kako napraviti najbolju peku. U novom broju magazina Skuhatćute saznajte i kako napraviti domaće rezance od heljdinog brašna, po uzoru na Talijane. Nakon što ih napravite, dodajte malo rajčice, ricotte ili parmezana i poslužite ukusan obrok.

Ako, s druge, strane, volite domaće okuse, imamo dobru vijest za vas. Rustikalno se u kulinarskom svijetu vraća na velika vrata. Naposljetku – domaće je domaće. Zamijesite stoga ukusan kruh, ispecite dobru staru pitu od jabuka ili iznenadite prijatelje pitom od čokolade o kojoj će se pričati danima. U specijalu donosimo 16 recepata za gozbu od jaja, a zajednički im je nazivnik brzo, jednostavno i ukusno. Birajte između složenaca, rolica, omleta, slanih torti ili frittata. Što god da izaberete, jaja su u glavnoj ulozi.

Pizzoccheri - talijanski široki rezanci od heljdinog brašna

Sastojci:
300 g heljdinog brašna • 100 g pšeničnog glatkog brašna • 1 jaje • 50 ml mlijeka • Sol • Maslinovo ulje • 450 g tikvica • 1 glavica crvenog luka • 2 šalice cherry rajčica • Sol, papar • 1/4 šalice bijelog vina • 680 g pizzocchera • 4 šalice mladog špinata • Šalica ricotta sira

Priprema:
1. Za pripremu pizzocchera potrebno je dobro promiješati dvije vrste brašna – heljdino i pšenično glatko brašno koje je nužno da bi se tjestenina povezala, međutim njihov omjer ne mora biti uvijek isti jer je to stvar osobnog ukusa. 
2. Kad ste promiješali brašno, u sredinu ulijte razmućeno jaje s malo toplog mlijeka, posolite i zamijesite tijesto.
3. Dolijte još mlijeka koliko je potrebno kako bi tijesto bilo tvrđe i mijesite dovoljno dugo dok se ne formira kompaktna smjesa koju možete podijeliti u nekoliko dijelova, zamotati ih u foliju i ostaviti u hladnjaku.
4. Razvucite potom tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi. Ako imate stroj za tijesto, nekoliko puta ga provucite kroz nju. Od tog tanko razvučenog tijesta (najbolje oko 3 mm), napravite šire rezance veličine 4x6 cm ili duže i skuhajte ih u slanoj vodi.
5. U dubokoj tavi zagrijte ulje i pirjajte sitno nasjeckane tikvice i luk oko 8 minuta.
6. Dodajte prepolovljenu rajčicu koju još malo natrgajte prstima, zatim soli i papra i miješajte na jačoj vatri oko 5 minuta. Zatim ulijte vino i pustite neka ispari na vatri.
7. Ocijedite tjesteninu i odvojite više od pola šalice zasoljene vode u kojoj se tjestenina kuhala. Nju ćete ubaciti u tavu s tjesteninom, špinatom i ricottom. Lagano sve promiješajte na umjerenoj vatri, dok se špinat opusti, a umak zgusne i uhvati za tjesteninu.
8. Na kraju jelo prelijte dvjema žlicama maslinova ulja, ukrasite cherry rajčicama i poslužite.

U novom broju magazina Skuhatćute saznajte i što sve možete napraviti od slatkih marelica, a ako vam voće ne zadovolji želju za slatkim, onda će to zasigurno učiniti savršena nugat torta. Donosimo vam i sve što ste ikada htjeli znati o specijalitetima ispod peke: najmekšem domaćem kruhu, savršeno pripremljenoj teletini te aromatičnoj hobotnici. Zavirite s nama ispod peke i pronađite svojeg favorita.

Ako nemate ideju što poslužiti djeci za doručak, inspirirajte se idejama za nadjeve za muffine kakve sigurno niste isprobali. Voće, čokolada ili keksi – muffini su izvrsni u svim kombinacijama. U novom broju magazina Skuhatćute pročitajte i priču o 100 godina kultnog zagrebačkog restorana, Okrugljaka.

Ne zaboravite poslati omiljene recepte i fotografije jer najbolje nagrađujemo! Skuhatćute potražite na kioscima uz 24sata svake subote po cijeni od 1,99 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.