21. lipnja 2016.

Otkrijte koja ulja vole dressinge, a koja prženje

ulja
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz nekoliko jednostavnih savjeta naučite kada i kako koristiti koji tip ulja.

Različite vrste ulja zahtjevaju različitu pripremu. U nekima se može pržiti dok druga ne trpe previsoke temperature. Kako bi izbjegli pogreške pri kuhanju, slijedite jednostavne upute i naučite koja ulja se vole s kakvom pripremom.

Maslinovo ulje može se koristiti za kuhanje, pečenje i prženje dok ekstra djevičansko maslinovo ulje ne voli visoke temperature. Najbolje ga je upotrebljavati ohlađeno ili kada je sobne temperature. Njime možete zaliti već pečenu ribu, ubaciti u pesto ili bilo kakvu vrstu salate.

Ulja poput lanenog također ne trpe visoke temperature. Koristite ih za dressinge, marinade i dippove i nipošto ih nemojte zagrijavati.

Suncokretovo i biljna ulja pogodna su za prženje, pečenje u pećnici i na štednjaku. U njima možete pržiti krumpiriće, peći meso i dodavati ih u tijesta.

Visoke temperature voli i kokosovo ulje. Ono kuhanjem gubi svoj okus i miris, a zdravije je od biljnih ulja. Može vam poslužiti za pripremu kolača kao i za prženje luka ili piletine

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.