08. siječnja 2013.

"Pametna jaja" iz Marijančanke

marijancanka farma jaja470.jpg
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Krunoslav Juriš, voditelj farme Marijančanka, ispričao nam je sve o Omega-3 jajima s prirodno povećanim omega-3 masnim kiselinama.

Razgovarali smo s dipl.ing. Krunoslavom Jurišićem, voditeljem farme Marijančanka iz mjesta Marijanci u osiječko-baranjskoj županiji. Marijančanka je renomirani proizvođač konzumnih jaja, a osim vlastite robne marke konzumnih jaja s prirodno crvenom bojom žumanjaka pod nazivom Ideal, Marijančanka jedina u Hrvatskoj  proizvodi i jaja Omega-3 s prirodno povećanim sadržajem omega-3 masnih kiselina neophodnih za zdravlje i bolje funkcioniranje ljudskog organizma.

Na tržištu se već neko vrijeme koristi termin dizajnerska ili pametna jaja. O kakvim je jajima riječ?

Dizajnerska ili tzv. pametna jaja plod su znanstvenih istraživanja i primjene novih nutricionističkih spoznaja u hranidbi nesilica. Nastaju tako da se u hranu za nesilice uvrste krmiva prirodno bogata određenim nutrijentima koji se metaboličkim procesima u probavnom traktu životinja apsorbiraju iz hrane i ugrađuju u strukturu i sastav jaja na najprirodniji način. I kod proizvodnje naših Omega-3 jaja primjenjuje se gotovo isti postupak. Omega-3 jaja proizvode se u strogo kontroliranim uvjetima, a povećanje sadržaja omega 3 masnih kiselina u žumanjcima jaja postiže se hranidbom nesilica posebnom smjesom krmiva prirodno bogatih omega-3 masnim kiselinama. Projekt je osmišnjen i realiziran u suradnji s Osječkim sveučilištem, a u postupku se ne koriste genetski preinačeni organizmi (GMO), te se cjelokupni postupak proizvodnje i kvaliteta proizvoda višestruko se provjeravaju.

Opišite nam malo kako je došlo do te znanstvene suradnje, koliko je trajao razvojni proces i kada je konačno plasiran finalni proizvod na tržište?

Od 2007. godine na farmi Marijančanka proizvodimo jaja s prirodno povišenim sadržajem omega-3 masnih kiselina. Omega 3 jaja rezultat su 2,5 godišnjeg istraživanja i zajedničkog rada stručnjaka Marijančanke i tima znanstvenika osječkog Poljoprivrednog fakulteta, kojeg je predvodila aktualna rektorica Sveučilišta J.J. Strossmayera, prof.dr.sc. Gordana Kralik. Nakon niza pokusa i analitičkih provjera, utvrđen je sastav krmne smjese kojim su postignuti željeni rezultati u povećanju sadržaja i postizanju potrebnog omjera poželjnih omega-3 masnih kiselina u žumanjcima jaja.

Omega-3 jaja se svrstavaju u kategoriju funkcionalne hrane. Što to znači?

Obična konzumna jaja siromašna su omega-3 kiselinama (LNA, DHA) ili ih uopće ne sadrže, dok je omjer omega-6 i omega-3 veći od 15:1 što je za ljudski organizam vrlo nepovoljno. Jaja obogaćena s omega-3 masnim kiselinama sadrže nekoliko puta više LNA, EPA, DHA nego „obična“ konzumna jaja. Kako su koristi od uporabe omega-3 jaja veće od osnovnih nutritivnih, ova jaja se svrstavaju u funkcionalnu hranu, što znači da je to hrana koja utječe na poboljšanje zdravlja i bolje funkcioniranje ljudskog organizma.

Koristite li i sami Omega-3 jaja? Postoji li neka razlika u okusu naspram običnih jaja?

Naravno, koristim ih ja, članovi moje obitelji i svi moji prijatelji koji vode računa o zdravoj prehrani. Važno je reći da povećanjem sadržaja omega-3 masnih kiselina u jajima nisu promijenila karakteristična svojstva jaja. Omega-3 jaja zadržavaju normalan izgled, okus i miris, koriste se poput običnih jaja za pripremu jela i kao samostalan obrok.

Izreka Svako jutro jedno jaje, organizmu snagu daje argument je koji ide u korist Omega-3 jajima. Zašto se konzumiranje jednog Omega-3 jajeta dnevno posebno preporuča?

Preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina u ljudski organizam je 600-1.000 mg. Upravo jaja s prirodno povišenim sadržajem omega-3 masnih kiselina idealan su izvor poželjnih masnih kiselina u potrebnom omjeru. Konzumacija jednog takvog jajeta podiruje se trećina dnevnih potreba za masnim kiselinama omega-3 tipa. Omega-3 masne kiseline pripadaju skupini esencijalnih, a budući da ih organizam ne može samostalno sintetizirati, nužno ih je unostiti hranom. Unošenje u organizam omega-3 masnih kiselina korisno je i učinkovito u prevenciji mnogih zdravstvanih poremećaja. One poboljšavaju cirkulaciju, doprinose zaštiti od srčanog udara, povoljno utječu na usporavanje razvoja dijabetesa, poboljšanje koncentarcije, pamćenja, održavanje hormonalne ravnoteže, povećanje imuniteta, ublažavanje alergijskih dermatitisa i depresija, te na zdravlje kose, kože i noktiju. Stavljanje  u  promet Omega-3 jaja odobrilo je Ministarstvo zdravlja RH, a vrijednost  i  kvaliteta  potvrđeni  su  zlatnim  medaljama na međunarodnim izložbama inovacija, proizvoda i tehnologije Zlatna Arca i Inova 2007.

Gdje se mogu nabaviti Omega-3 jaja?

Omega 3 jaja možete pronaći u supermarketima Billa, Kaufland, Mercator, Konzum, Spar, Studenac i Tommy. Pokrivenost tržišta prilično je dobra i u većini gradova i mjesta u Hrvatskoj moguće je nabaviti Omega-3 jaja.

U kojim jelima najbolje dolaze do izražaja ova zdrava i fina jaja?

Omega-3 jaja mogu se koristiti u pripremi različitih jela, kolača i slastica, ali najbolji efekt omega-3 masnih kiselina dobije se prženjem jaja na ekstra djevičanskom maslinovom ulju. Konzumacija jaja preporuča se u prijepodnevnim satima, a Omega-3 jaja su najkompletniji obrok u malom i najzdraviji doručak. Fin i zdrav doručak od Omega-3 jaja možete napraviti kao omlet ili kajganu u kombinaciji sa različitim dodacima kao što su sir, gljive, luk, tikvice, šparoge ili sa šunkom, pancetom i što vam još odgovara.

Autor naslovne fotografije: Glas Slavonije

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.