22. srpnja 2015.

Domaća pivska revolucija

Zmajska oivovara
foto: SlavkoMidžor/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Među "laicima" Zmajska pivovara je već odavno brand za sebe, Pivovara Medvedgrad dugo je godina bila praktički jedini doticaj s drugačijim pivskim okusima, a danas su sve popularnije Nova runda, Visibaba, Varionica...

Već neko vrijeme Hrvatska je prava mala meka pivarstva zahvaljujući entuzijastu pojedinaca, odnosno craft pivara, koji su prateći svjetske trendove na domaće tržište donijeli nove stilove i vrste piva te proširili vidike svim pivoljupcima. Pokraj velikih korporacija i njihovog poprilično jednosmjernog shvaćanja proizvodnje piva, koje naravno diktira profit i grabljenje što većeg dijela tržišnog kolača, pojavila se nova nenametljiva struja koja je bez problema pronašla svoj put do ljubitelja piva.

Craft pivovare najlakše je objasniti doslovnim prijevodom s engleskog jezika. Dakle, one su zanatske, ali one su u pravilu i nezavisne, odnosno nemaju komercijalnog interesa, barem ne kao veliki igrači, i njihova piva su unikati do kojih se dolazi tradicionalnim ili inovativnim receptima.

Među "laicima" Zmajska pivovara je već odavno brand za sebe, Pivovara Medvedgrad dugo je godina bila praktički jedini doticaj s drugačijim pivskim okusima, a danas su sve popularnije Nova runda, Visibaba, Varionica i druga imena koja donose svježinu na do prije nekoliko godina prilično monotono domaće pivsko tržište.

Želja za novim okusima i stilovima rezultirala je time da su mnogi barovi i pubovi diljem zemlje prepoznali vrijednost uvrštavanja craft piva u svoju ponudu pa su krecije malih pivara danas dostupne svima. Prateći trendove, mjesta koja podržavaju craft revoluciju, proširila su vidike "pivopijama" i s uracima stranih neovisnih pivara koji su sada svima na dohvat ruke. 

Cijeli pokret nezaustavljivo grabi prema naprijed što dokazuju festivali posvećeni pivu proizvedenom na ovaj način, na kojima zainteresirani mogu kušati najnovije kapljice u ponudi i dobiti savjete o pripremi piva kod kuće od onih koji to najbolje rade, jer to rade iz ljubavi i gušta prema omiljenom piću diljem svijeta.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.