sklopu našeg specijala donosimo vam pizzerije koje smo redakcijski posjetili, u kojima smo dobro jeli i koje vam možemo preporučiti. Rado bismo čuli vaš glas te vas pozivamo da komentirate i otkrijete nam vaša omiljena mjesta.
1. Karijola, Zagreb
Ukusne pizze s hrskavim, tankim tijestom odavno su zauzele primat kada je riječ o pizzama. Karijola je ujedno i među prvima postavila nova pravila kod pripreme tijesta što su brojne pizzerije objeručke prihvatile. U zagrebačkoj pizzeriji Karijola možete kušati skoro pa najtanje tijesto bogato sastojcima. Ovakvo tijesto ili volite, ili ne, pa su mišljenja oko Karijole uglavnom podijeljena.
2. Duksa, Zagreb
Na zagrebačkom Maksimiru smjestila se Duksa i ugodno nas iznenadila ponudom i prostorom. Pizze nose simpatične i neobavezne nazive poput "Pol vrta u ovoj ima" s umakom od rajčica, mozzarellom, tikvicama, kukuruzom, cherry rajčicama, rukolom i svježim bosiljkom. Podijeljene su na crvene i bijele pizze koje su bez umaka od rajčice. Detaljniju recenziju Dukse pročitajte ovdje.
3. Spizza, Zagreb
Pizzeria koja je u zagrebačkim krugovima najpoznatija po burgeru i pizzi. Nalazi se na zagrebačkim Vrbanima i gotovo je uvijek gužva što dovoljno govori o popularnosti i ponudi. Na meniju nam je zapela za oko pizza Spizza s vratinom, pršutom, pestom, pinjolima i kiselim vrhnjem.
4. Luca's, Zagreb
Pizzeria koja uređenjem podsjeća na talijansku zalogajnicu, dugi niz godina na glasu je kao jedna od top pet zagrebačkih pizzerija. Iako se oko uvođenja dostave uvijek vode rasprave, navodno, ako lokal ima dostavu, kvaliteta ponude pada. No, u Luca'su to nije slučaj, tako da dostavu zapravo smatramo jednom od njihovih prednosti u konkurenciji s ostalim zagrebačkim vrhunskim pizzerijama.
5. Chateau des Jardins, Zagreb
Prvi vrhu zagrebačke Tkalčićeve nalazi se jedna od mlađih zagrebačkih pizzerija za brzi zalogaj najpoznatijeg jela na svijetu - pizze. iako su među novijima, brzo su se isprofilirali. Kod njih smo primjetili kvalitetne sastojke i tanko hrskavo tijesto koje se nalazi uz bok onome iz Karijole.
6. Bracera, Rijeka
Pizzeria Bracera donijela je duh talijanskog juga uz tradicionalnu napoletansku pizzu iz peći na drva. Interijer Bracere uljepšavaju slike Voje Radoičića, a u meniju ćete pronaći i grissine od pizza tijesta poslužene s dva umaka ili jastučiće od pizza tijesta premazane maslinovim uljem s pršutom, rigom i svježom rajčicom.
7. Oro Goro, Oroslavje
Priča o pizzeriji Oro Goro često poprima mitske razmjere, ponajviše zbog lokacije u Oroslavju do kojeg ljudima nije teško potegnuti za dobru pizzu. Oro Goro ne spada u priču o tankim i hrskavim tijestima, ali svakako prednjači veličinom i brojnošću sastojaka.
8. Skipper Grašo, Split
Pizzeria se nalazi na predjelu Sustipana tik uz more i s predivnim pogledom na splitsku rivu. Osim normalnih veličina pizze, Skipper je idealno mjesto za veće društvo jer nudi pizze impresivnog promjera.
9. Gušt, Split
Poznata splitska pizzeria od otvorenja 1995. godine uspjela je zadržati popularnost i kvalitetu. Najbolje o tome svjedoče brojni posjetitelji koji se ubrajaju u stalne goste. Adria Zeitung, vodeći turistički magazin u Hrvatskoj za turiste njemačkog govornog područja, uvrstio je Gušt među pet najboljih pizzeria Dalmacije.
10. Moho, Volosko
Nadomak Opatije, smjestila se nepretenciozna pizzeria-restoran. Svakako preporučujemo da probate pizza-sendvič na ovom neobičnom i spontanom mjestašcu.