24. studenoga 2021.

Pozovite bližnje i uz večeru zajedno otkrijte nove vinske okuse

foto: Korlat
gastro postao gastro.24sata.hr

Kuhanje i pridavanje pažnje dobroj prehrani od trenda je postao životni stil velikog broja ljudi, a tomu je dodatno pridonijela pandemija s kojom smo se počeli češće okupljati oko stola nego oko šanka. Osim toga, dolaskom hladnijih dana, sve nam je draže večeri provoditi u toplini svoga doma, okruženi bližnjima u kućnoj atmosferi. U „novom normalnom“ ostajanje doma postao je novi izlazak te nam ništa nije bolje od druženja uz dobru hranu, ugodan razgovor, ali i par čaša vina. 

No, iako je zahvaljujući internetu kuhanje svakome od nas postalo bliže te se pokazalo da ono nije rezervirano isključivo za velike chefove ili iskusne domaćice, još nas uvijek često muči kako sljubiti hranu i vino, a svako je jelo još ukusnije uz čašu vrhunskog vina koje ukusne zalogaje zaokruže na pravi način. Možda vam upravo otkrivanje novih vinskih okusa i kombinacija s određenim jelima može poslužiti kao povod da pozovete prijatelje i obitelj na večeru. Bili početnik u tome ili se ipak nešto više razumijete u vina, nikako nećete pogriješiti s novim Korlat vinima iz berbe 2017. koja su odnedavno dostupna u vinotekama i trgovinama diljem Hrvatske. Riječ je o jubilarnoj desetoj berbi kojom se Korlat ponovno dokazao kao jedan od najboljih vinskih brandova na hrvatskom tržištu. 

Korlat se može pohvaliti s čak pet vrhunskih crvenih vina, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot EKO, Merlot Boutique EKO i Supreme Cuvee,  a da su stručnjaci Badela 1862 koji stoje iza Korlata opet odradili odličan posao, govore ne samo enolozi, već i brojne prestižne nagrade koje su njihova vina osvojila, a koje su samo još jedan razlog više da isprobate jedno ili sva vina iz berbe 2017. Ipak, koje od Korlatovih vina ćete isprobati zapravo najviše ovisi o jelu koje ste odlučili pripremiti za druženje sa svojim prijateljima i obitelji. 

Ako je vaš specijalitet plava riba ili svinjski kotlet na roštilju ili pak gulaš od divljači, stručnjaci preporučuju da uz ta jela poslužite Korlat Syrah. Uz njega će također pasati i suhomesnati naresci za predjelo poput kobasice od divljači te mekanih sireva te desert sa šumskim voćem. Korlat Syrah je, naime, vino duboke tamne crveno ljubičaste boje i snažne bogate strukture te je intenzivan i začinjen aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica te zato uz njega i odgovaraju navedena jela. Osim toga, snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama. Osim uz gulaš od divljači i jela s roštilja, Syrah najbolje odgovara uz pečenu govedinu.

 | Author: Korlat foto: Korlat

U slučaju da vaši gosti ipak preferiraju tartar beefsteak ili je netko od vaših prijatelja vegetarijanac pa ćete pripremiti tjesteninu s četiri vrste sira, s tim će se jelima idealno sljubiti Korlat Cabernet Sauvignon. On je izrazito tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem, a u aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza te diskretne začinske note. Cabernet sauvignon je puno i harmonično vino koncentriranih aroma, nešto izraženije svježine s dosta zrelih tanina. Osim uz već spomenuta jela, enolozi ga preporučuju servirati uz pečenu janjetinu i teletinu ispod peke, zreli, snažni sir, pečenu govedinu, divljač te uz deserte kao što su štrudla od šljiva ili višanja.

 | Author: Korlat foto: Korlat

Ako će se na vašem meniju naći janjeći kotleti ili pečena pačja prsa, svakako poslužite Korlat Merlot EKO. Osim toga, Merlot EKO poslužuje se i uz profinjeni zreli sir, svinjske kotlete, steakove, tuna steakove, tjesteninu s pestom genovese, plemenitu ribu s gradela, divljač te uz deserte od tamne čokolade. Riječ je o vinu sjajne, tamno crvene boje, njegovanom u hrastovim bačvama. Korlat Merlot EKO snažne je i bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline te je dodatno harmonizirano diskretnim začinskim aromama, a dugotrajan bogat okus uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine daje vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Oznaku EKO ovaj merlot nosi zahvaljujući proizvodnji od ekološki uzgojenog grožđa bez upotrebe mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida. 

 | Author: Korlat foto: Korlat

Uz navedena vina, Korlat u svojoj ponudi ima i Korlat Merlot Boutique EKO, vrhunsko slatko vino proizvedeno tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu kojom se dobivaju najbolja desertna vina. Riječ je o kompleksnom, raskošnom vinu koje je idealno sljubljivati s jednako raskošnim slasticama poput čokoladnih torti, karameliziranim bademima, tamnim čokoladama, ali i tradicionalnim jelima poput pašticade. Korlat Merlot Boutique EKO rađen je isključivo od grožđa sorte merlot koji je duboke tamnocrvene boje s ljubičastim odsjajima. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih koncentriranih aroma, senzacija se nastavlja u harmoničnom toplom i bogatom okusu gdje se na ostatak šećera ugodno slažu arome crvenog voća i suhog grožđa.

 | Author: Korlat foto: Korlat