13. travnja 2016.

Prekrasna gastro priča: Okusi hrvatske tradicije

Okusi hrvatske tradicije
Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
U svijetu globalizacije i ponude brze hrane, sve više jača svijest da je najzanimljivije ono što je različito, a različito je, nema sumnje ono što je lokalno, izvorno, tradicijsko. Odnosi se to svakako i na okuse i mirise lokalnih i regionalnih kuhinja koji se sve izraženije ističu kao vrijednosti i kvaliteta turističke ponude.

Gastronomija je pri tom i nezaobilazan sastojak zadaća usmjerenih ka očuvanju tradicionalnih nacionalnih vrijednosti. Ona je dio kulture, baštine, običaja i svakodnevnog života ljudi, pa prema tome i bitna sastavnica turističke ponude određenog prostora. I upravo ove činjenice daju poticaj potrebi sustavnog razvoja turističke ponude u području kulinarskog naslijeđa koje pri tom sagledavamo kao širi pojam koji objedinjuje pripremu tradicionalne hrane po starim receptima i načinima, po upotrebi lokalnih proizvoda i namirnica i koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju, proizvodnju i kulturu, te je na kraju važan dio održivog razvoja sredine. 

Polazeći od navedenih spoznaja, ali i činjenice  da je gastronomija danas sve značajniji motiv za putovanje i bitan element ocjene ukupnog doživljaja i zadovoljstva gosta turističkim odredištem,  razvijen je projekt Okusi tradicije.

Sadržaj projekta je usmjeren na razvoj ponude lokalnih i regionalnih gastronomsko-kulinarskih prepoznatljivosti, označavanje (labeling) i brendiranje lokalnih ugostiteljskih objekata s ponudom tradicijskih jela i jela pripremljenih od tradicijskih namirnica, umrežavanje nosioca standarda Okusi radi zajedničkih edukativnih, promotivnih i marketinških aktivnosti, te sustavnog razvoja novih turističkih proizvoda u području gastronomije na cijelom području Republike Hrvatske.

Sudionici projekta su ugostiteljski objekti koji u suglasju s utvrđenim osnovnim standardima i pravilima u dnevnoj ponudi imaju najmanje dva lokalna tradicijska jela i šest etiketa pića, od kojih su najmanje četiri vina. Označavaju se standardiziranom pločom sa znakom i logotipom s time da su moguće dvije opcije označavanja: regionalno-lokalna, kod koje uz zajednički logotip tabla sadrži i dodatak lokalno prostornog određenja (npr. Okusi varaždinskoga kraja, Okusi Srijema i Slavonije, Okusi Zlatne Slavonije, Okusi Zagorja, Okusi zagrebačkoga kraja...), i izuzetno nacionalna (Okusi hrvatske tradicije) kada je riječ o objektima koji imaju u ponudi tradicijska jela iz najmanje tri hrvatske regije (npr. Dalmacija, Slavonija, Zagorje).

Okusi hrvatske tradicije | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Glavni cilj je označavanje  ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i izgradnja njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela i pića. Krajnji cilj je kontinuitet i održivost kvalitete ponude, postizanje izvrsnosti i inovativnosti u upotrebi tradicijskih namirnica, te u konačnici oblikovanje tematskih restorana – restorana s tradicijom, koji će stalno nuditi najmanje jedno ili dva, odnosno više tipičnih lokalnih jela uz istovremenu mogućnost aktivnog sudjelovanja gosta u izboru i pripremi hrane i napitaka. 

Predstavljanje nacionalnog projekta „Okusi Hrvatske tradicije“ (predstavio ga je Borislav Šimenc, DMK Vall042) održano je u restoranu Potkova u Zagrebu 12.04.2016.. Najavljena je manifestacija „Dani okusa Varaždinskoga kraja“ (najavila ju je Elizabeta Dolenec, direktorica Turističke zajednice Varaždinske županije) i uručen je standard „Okusi Hrvatske tradicije“ Nikoli Štefanoviću vlasniku restorana „Potkova“ kao prvom ugostiteljskom objektu u gradu Zagrebu.

Okusi tradicije | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Nakon službenog dijela uzvanici su kušali tradicionalna jela varaždinskog kraja i tradicionalna jela iz ponude restorana "Potkova".

Okusi tradicije | Author: Gastro.hr Gastro.hr

Najbitnije od svega je da smo u posjedu pet novih recepata varaždinskog kraja što ćete ih uskoro moći pročitati na Gastro.hr-u, koji s oduševljenjem pozdravlja ovaj i slične projekte. Do tada, posjetite neki od restorana u ponudi!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.