Nutritivno, riba je namirnica iznimne vrijednosti , osobito bogata esencijalnim i blagotvornim omega-3 masnim kiselinama te visokovrijednim bjelančevinama. Ipak, riba je i lako pokvarljiva namirnica, podložna mnogim onečišćenjima. Ubrzo nakon ulova, kod ribe nastupaju biokemijski i mikrobiološki procesi koji mogu dovesti u pitanje njenu svježinu i kakvoću. Stoga je pri odabiru, iznimno bitno prepoznati svježu i zdravstveno ispravnu ribu kako bi mogli bez bojazni uživati u njenim blagodatima.
Koraci u prepoznavanju svježine ribe
Prvi korak u ocjeni svježine ribe jest procjena njene kože. Svježa riba ima svijetlu kožu koja se prelijeva u duginim bojama, a na njoj je prisutna vodenasta, prozirna sluz. Što je pigmentacija na koži blijeđa i bez sjaja to je riba starija i upitnije kvalitete. Pokvarenu ribu možete prepoznati i po mutnoj sluzi na koži. Pravi znalci već po stanju očiju mogu prepoznati svježinu ribe, pa tako svježa riba ima izbočene oči, prozirnu rožnicu i crnu blistavu zjenicu. Sa svakim danom stajanja oči gube sjaj i prozirnost, a ukoliko naiđete na ribu s mliječnom bojom i zamućenom rožnicom te zjenicom sive boje zaobiđite ju u širokom luku jer je zasigurno pokvarena. I škrge nam mogu otkriti svježinu ribe, pa birajte one sa škrgama svijetle boje bez sluzi, a izbjegavajte one sa škrgama žučkaste boje i sluzi mliječne boje. I sam miris škrga nas može navesti na pravi put: ukoliko osjetite miris morskog bilja riječ je o svježoj ribi; neutralan miris nije razlog za brigu, ali kiseli miris nalik mirisu kupusa, svakako jest.
Važnost unutrašnjih organa
Ukoliko riba nije očišćena njenu svježinu možete prepoznati i po stanju unutrašnjih organa. Crveni bubrezi i ostali unutrašnji organi prepoznatljiv su znak svježe ribe, a svaki gubitak crvene boje ili znak smeđe boje, razlog su za uzbunu. Kod filetirane ribe svježinu je nemoguće ocijeniti pomoću stanja očiju ili škrga, pa se je važno koncentrirati na sam izgled mesa. Ukoliko je ono čvrsto i elastično, glatke površine, prozirne i sjajne boje pred vama je svježa riba. Svaka promjena na boji i elastičnosti mesa znak su starosti ribe, a one mutne boje i mekanog mesa valja izbjegavati.