19. travnja 2016.

Pripremite se jer stiže novo izdanje omiljene Vinistre

Vinistra
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Porečki hotel Laguna Parentium četvrti put zaredom ugošćuje ocjenjivanje uzoraka vina, ulja i rakija uoči 23. izložbe vina i vinarske opreme - Vinistre 2016.

Ocjenjivanje ukupno 487 pristiglih uzoraka vina, ulja i rakija započelo je 17. travnja ocjenjivanjem vina, dok je 18. travnja rezervirano za Svijet malvazija - međunarodno natjecanje posvećeno isključivo malvazijama koje se održava osmu godinu zaredom, a okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Sutra će u tijeku biti ocjenjivanje rakija te ocjenjivanje vina malvazije istarske i terana iz sustava IQ – Istarska kvaliteta.  

Svijet malvazija, neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazija, odvija se osmi put te ove godine okuplja ukupno 202 uzorka različitih sorti malvazije, tj. 62 uzorka više u odnosu na prošlu godinu. Uzorci na natjecanje stižu iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke i Španjolske. Cilj Svijeta malvazija je okupiti što veći broj sorti malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Osim uzoraka malvazije ocijenit će se još 240 uzoraka ostalih vina te 19 uzoraka maslinovih ulja i 26 uzoraka jakih alkoholnih pića. Konferenciju za medije otvorio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre koji je ujedno i najavio 23. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nakon puna dva desetljeća, najdugovječnija izložba istarskih vina nastavlja okupljati vinare i predstavljati njihova vina, a ove godine održat će se od 13.-15. svibnja u sportskoj dvorani Žatika. Na izložbi će se osim vinara predstaviti i proizvođači vinarske opreme, ali i proizvođači raznih gastronomskih delicija. Broj izlagača još uvijek nije konačan budući da su prijave još otvorene, no trenutno prelazi 110 izlagačkih mjesta.

Vinistra | Author: Promo foto: Promo

Gastronomski dio izložbe, u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača, ove godine predstavlja Stanciju Kovačići iz Rukavca pored Matulja na čelu s chefom Vinkom Frlanom. U subotu se predstavlja gost-regija Vinistre kada kuhinju preuzima splitski NoStress i chef Hrvoje Zirojević i Toni Boban. Vinistra ove godine gastronoski dio programa zaključuje nastupom učenika Turističko-ugostiteljske škole Anton Štifanić iz Poreča.

Udruga Vinistra, u suradnji s Turističko - ugostiteljskom školom A. Štifanića, odlučila je pružiti učenicima škole priliku da aktivno sudjeluju u eno - gastronomskom dijelu programa ovogodišnje Vinistre. Na ovaj način želi se učenicima omogućiti da radeći uz vrhunske profesionalce uče o pravilima i tajnama profesije za čije se obavljanje školuju ali i razviti svijest o nužnosti nastavka edukacije po dovršetku redovnog školskog programa u cilju stjecanja vrhunskih kompetencija na području svoje struke.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.