11. studenoga 2016.

Pripremite se za hladnije dane uz jela koja vraćaju energiju

Varivo
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
S padom temperature, raste naša želja za toplim jelima na žlicu

Hladniji dani idealno su doba za grijanje s čušpajzima, varivima, maneštrama s dodatkom kobasice, graha i čega god vam mašta poželi. Ne smetaju nam hladni dani, dok god nas griju bogata i zasitna jela na žlicu. Jednostavna pripremom i bogata okusom, variva su najbolji prijatelj zimske kuhinje. Potrebno vam je malo vremena, nekoliko sastojaka, jedan lonac i strpljenje dok se sve krčka.

Osim što su nezaobilazni dio naše tradicije, variva su omiljena većini ljudi zbog raznovrsnosti namirnica i brojnih mogućnosti. Za pripremu variva ne trebate puno vremena, a možete dodavati gotovo sve što poželite. Ukoliko u hladnjaku imate ostatke povrća, a s mahunarkama i žitaricama ne znate što biste skuhali, variva su idealno rješenje. Upravo su raznolike namirnice te kojima možemo zahvaliti njegovu iznimnu hranjivost.

Žitarice poput heljde i prosa napunit će vas energijom, a s mahunarkama ćete dobiti potrebnu količinu proteina. Heljdu biste svakako trebali uključiti u vaša variva jer je bogata magnezijom i vitaminom B, a razveselit će vas činjenica da ima jako malo kalorija i masnoće. U variva najčešće dodajemo i različite mahunarke poput graha, slanutka i leće, a obiluju proteinima. Dodajte mrkvu, krumpir, korjenasto povrće poput pastrnjaka i celera, žitarice i mahunarke po želji, a ukoliko želite još izdašnije varivo ne zaboravite meso poput suhih rebarca ili bunceka.

varivo od leće | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Najvažnije kod kuhanja variva svakako je vrijeme pripreme na koje posebno trebate obratiti pažnju za svaku namirnicu posebno. Na zažutjeli luk dodajte krumpir, mrkvu, meso te postepeno ubacujte sastojke ovisno o vremenu kuhanja. Mogućnosti je tisuću, a mi vam donosimo nekoliko prijedloga kako bi vas dodatno inspirirali

Varivo s grahom ili pašta fažol omiljeni klasik instant vraća u djetinjstvo, a ovo varivo od leće će vas dugo držati sitim i zadovoljnim. Prepun vitamina, kelj je poželjan sastojak vaših variva, a ovdje pronađite tri recepta s keljom i preduhitrite prehladu. 

Juha koja će vas oduševiti brzom pripremom idealna je za ljubitelje povrća i jela na žlicu, pripremite juhu od leće i otkrijte svu neodoljivost ove zaboravljene namirnice. Tradicionalno jelo koje će vas ugrijati u hladnijim danima neizostavna je krčka maneštra, a hvaljenu heljdu sljubite sa šapminjonima u ovo zdravo varivo prilagođeno bezglutenskoj prehrani. Za mesoljupce predlažemo varivo od boba sa suhim rebrima dok svinjsku koljenicu jednostavno pripremite u varivu od slanutka. 

Koje god od jela izabrali, nećete pogriješiti. Svako od njih je izvrsno za vaš organizam u hladnijim mjesecima koji nam dolaze. Nemojte zanemariti svoje zdravlje. Saznaj više.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.