Rijetko su gdje žene tako lijepe kao na obalama Mediterana. Divne puti, savršena tijela, bujne kose i nevjerojatnog osmijeha punog zadovoljstva. A mi znamo razlog!
Ljeto, početak kolovoza, riva u nekom pospanom gradiću koji se polako budi uz kliktaje galebova i žamora s tržnice. Sjedite na prvom jutarnjem cappuccinu ili bevandi, sretni što ste živi i imate godišnji, a tada Zemlja stane, galebovi se umire, tržnica kao da je nestala. Vaša se kavica pretvara u komad leda, vaše srce zakuca brže, skidate naočale i svojim očima gledate ono što vrlo dobro znate, a opet vas uvijek iznova ostavi bez daha... Ona. Žena s Mediterana. Samouvjerena hoda, građe savršenog sunčanog sata, sva u kovrčama, preplanula, nedodirljiva u svojoj ljepoti. Imate li sreće, ulovit ćete njen osmijeh koji pošalje poštaru ili slastičaru, pratit ćete njen hod i vratiti je natrag u prvobitni položaj. Da, takva je reakcija na žene koje su rođene u blizini Jadrana i Mediterana, a one svoju ljepotu mogu zahvaliti - nećete vjerovati – pašti!
Naravno, nije sve tako crno-bijelo, ali jedna od najvećih zvijezda crno-bijelih i kolor filmova prošlog stoljeća, prelijepa Talijanka Sophia Loren, jednom je ponosno izjavila istaknuvši svoju savršenu amforastu figuru: "Sve što vidite – zahvalite pašti!". Ako vam ovo nije dovoljno dobar razlog da prionete na kuhanje kvalitetne i provjerene pašte, onda stvarno ne znamo što jest!
No, nije stvar samo u tjestenini – prejedanje ovom namirnicom neće vam donijeti ništa dobro. Stvar je u pravilnom doziranju i kvalitetnom kombiniranju priloga kojima ćete obogatiti ovo jelo. Tako vjerojatno već dobro znate da je osnova mediteranske spize svježa rajčica, maslinovo ulje, malo soli, bosiljak i origano. To vam je dovoljno za prvi obrok. Želite li ga pojačati, tu su luk, češnjak, mrvica domaćeg mesa, peršin te malo sira kao kruna na vrhu tanjura. Parmezan je nešto što se nameće samo od sebe, ali kako je on jak i kaloričan, zamijenite ga naribanom nježnijom mozzarellom!
Sastojke možete reckati, miksati, stavljati u većim komadima, samo nemojte pretjerivati. Ljepota je u malim stvarima, zar ne? Tjesteninu možete ubaciti i u riblju juhu ili napraviti špagete s plodovima mora. Hobotnice, lignje i škampi neće se naljutiti! Tjesteninu za ljepotu Mediteranci ne nude jedino u slatkišima, ali ako baš želite varati, tu su slavonski rezanci s orasima. A tko može reći išta protiv naših snaša, tko :) !
Prema tome, uživajte umjereno u najboljim hrvatskim tjesteninama i veselite se životu! A ako ste željni okusa ugodnog života isprobajte istinsku ljepoticu među tjesteninama – Paštariju. Tradicija mediteranskog načina proizvodnje i vrhunska kvaliteta zamamne su koliko i djevojke koje uživaju u pašti.