22. srpnja 2016.

Rabska fjera vas vraća u Srednji vijek!

Rabska fjera
foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove godine od 25. do 27 srpnja održava se jubilarna 15. Rabska fjera, prvi i najveći srednjovjekovni festival koji svake godine grad Rab vraća u prošlost što seže još iz predrimskih vremena. Očekuje vas pregršt događaja, brdo zabave i puno rapskih delicija!

Sada već tradicionalna Rabska fjera donosi dašak prošlosti i slavi slobodu, svaka ulica poprima dašak atmosfere - slavlja, sreće, dobre vibracije, dok svako mjesto na otoku ima svoju zastavu, koje zašarene centar samog grada Raba dok se priprema zaroniti u prošlost.

Ova tradicija započela je 1364. godine, kada se održao prvi Ljetni festival ili fjera kao proslava oslobođenja od Venecije, u čast Ljudevita Velikog koji je Rab proglasio slobodnim municipijem. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba.

Nekada je stanovništvo Raba moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za njegovo spašavanje od uništenja slavilo 14 dana, a sada je sve obuhvaćeno u Fjeri koja u nekoliko dana pokazuje sve najbolje od povijesti ovoga prekrasnog otoka.

Bez sumnje najatraktivniji ljetni događaj u Hrvatskoj, grad Rab pretvara u veliku pozornicu koja postaje domaćin trodnevnoj manifestaciji oživljavanja srednjovjekovne povijesti i običaja. Ta se tradicija održava i danas, a proslavi se pridružuju mnogi lokalni obrtnici koji ondje pokazuju raznolikost lokalnih proizvoda.

Rabska fjera | Author: facebook foto: facebook

Oživljena je i tradicija viteških igara pa tako možete vidjeti nadmetanje rapskih samostreličara, kostime iz srednjeg vijeka te kušati delicije koje se pripremaju po izvornoj recepturi iz 14. stoljeća. Cijeli se grad pretvara u veliku pozornicu i pučko slavlje na kojem možete vidjeti tradicionalne, umjetničke i obrtničke radove. Rabsku fjeru otvorit će 25. srpnja gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, nakon čega slijedi početak svečanosti i izložba srednjovjekovnih starih zanata i zanata ribarenja.

Cijeli festival dobiva svoju završnicu trećeg dana fjere, 27. srpnja, i to neizostavnim viteškim turnirom. Svečana parada i nadmetanje u streličarstvu rapskih vitezova sa sigurnošću će oduševiti sve prisutne i pozvati na ponovno druženje već sljedeće godine, a atmosferu velikog finala dodatno će začiniti vatromet i koncert pjevača legendarnog glasa, Jacquesa Houdeka. O rapskim specijalitetima poput Rabske torte smo već pisali, pa se podsjetite klikom na ovaj link!

Dodatne informacije i program ovogodišnje Rabske fjere potražite na ovom linku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.