Recenzije 14. prosinca 2022.

Bez ovih 5 stvari chefovi ne mogu kuhati

Kuhinjski pribor
Uz savjete profesionalnih chefova nabavi za kuhinju isključivo ono što će ti stvarno koristiti foto: Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Dobro opremljena kuhinja je prvi korak u pripremi ukusnih jela, a bez ovih pet stvari vrhunski chefovi ne mogu funkcionirati

Svi oni koji su probali ispeći ribu u običnoj tavi ili filetirati meso tupim nožem brzo su shvatili da je za pripremu odličnih jela potrebna i kvalitetna oprema. S time se slažu i vrhunski chefovi koji pomno grade svoju kolekciju kvalitetnog kuhinjskog pribora. 

Dok nas društvene mreže sa svih strana obasipaju kuhinjskim pomagalima koja nam obećavaju lakše, brže i inovativnije kuhanje, vrhunski chefovi znaju da je za pripremu najfinijih delicija potrebno pet osnovnih stvari. Bilo da želiš unaprijediti postojeću kolekciju ili opremaš novu kuhinju od temelja, ovih pet 'must have' stvari koji olakšavaju kuhanje i bez kojih ni jedan kuhar ne može funkcionirati ne smiješ zaobići. 

Termometar

Ako želiš ispeći savršeno meko meso ili pripremiti slasni karamel bez straha da će zagorjeti, termometar je obavezan pribor svake dobro opremljene kuhinje. Svojim gostima uvijek želimo poslužiti samo najfinije zalogaje, no fini zalogaji moraju biti i sigurni. Dok boja mesa može ukazati na to je li meso pečeno ili ne, najsigurniji smo da je dobro termički obrađeno ako mu provjerimo temperaturu. To ne vrijedi samo za purice ili pile, provjeriti temperaturu možemo i odrescima te tako dobiti savršeno pečen komad mesa na koji bi ponosan bio i profesionalni chef. Termometar koristimo za pripremu slastica poput karamela, a neizostavan je i za temperiranje čokolade. Kod odabira termometra najbolje je posegnuti za digitalnim termometrom koji mjeri temperaturu u stvarnom vremenu, a ne s odgodom od nekoliko minuta. 

 | Author: Shutterstock Ako želiš ispeći savršeno meko meso ili pripremiti slasni karamel bez straha da će zagorjeti, termometar je obavezan pribor svake dobro opremljene kuhinje foto: Shutterstock

Neprianjajuća tava 

Bilo da pripremaš samo najzdravija jela ili su ti palačinke omiljeni obrok, u kuhinji moraš imati neprianjajuću tavu. Zahvaljujući podlozi za koju se ništa ne lijepi, za pečenje na neprianjajućoj tavi trebaš koristiti minimalno ulja ili maslaca, a ponekad ni kapljicu ako se radi o masnijim namirnicama. Prednost neprianjajuće tave je i pristupačna cijena, a iznimno se lako čisti jer nečistoće samo skliznu s površine. Jedino na što trebaš obratiti pažnju je činjenica da se neprianjajuće tave ne slažu s metalnim priborom pa je najbolje koristiti drvene kuhače ili plastične pjenjače kako ne bismo oštetili delikatnu površinu.  

Mužar

Svježe mljeveni papar dovoljno je dobar razlog zašto nabaviti mužar, a da ne spominjemo sve marinade i začinske mješavine koje možemo pripremiti u nekoliko poteza tučkom. Pesto je najfiniji iz kamenog mužara, a ne plastične sjeckalice, baš kao i aromatična začinska mješavina za jesensku pitu od jabuke. Ako svježe mljevenoj mješavini peršina, češnjaka i ljutih papričica dodamo malo maslinovog ulja ili limunovog soka, dobit ćemo savršenu pastu za mariniranje mesa i ribe. Iako je izumljen prije skoro 40 tisuća godina, mužar je i dalje jedno od omiljenih kuhinjskih pomagala slavnih kuhara. Kada kupuješ mužar obrati pažnju da je masivan i težak kako se ne bi izmicao dok melješ začine te da ima hrapavu unutrašnjost za bolje usitnjavanje, a hoćeš li odabrati kameni ili porculanski mužar je na tebi. 

 | Author: Shutterstock Pesto je najfiniji iz kamenog mužara foto: Shutterstock

Štapni mikser

Voćni smoothieji, kremaste juhe, domaća majoneza, dresing za salatu - sve su to delicije nezamislive bez štapnog miksera. Iako neke od njih možemo pripremiti pjenjačom ili gnječilicom, nećemo dobiti tako kremaste teksture uz tako malo truda. Štapni mikser je svestrano i korisno kuhinjsko pomagalo, a odličan je i zato što ne zauzima mnogo mjesta u kuhinji pa je idealan i za najmanje prostore. Jednom kada nabaviš štapni mikser bit će u svakodnevnoj uporabi, a mogao bi potpuno zamijeniti blender jer se znatno jednostavnije čisti. Kod odabira pripazi da štapni mikser ima nekoliko brzina, a često ga možemo kupiti u kompletu s korisnim nastavcima poput sjeckalice ili pjenjače nalik na onu običnog miksera. 

Profesionalni noževi

Pomno odabran set noževa u kulinarskom svijetu je nešto poput zaštitnog znaka vrhunskog chefa. Svaki od njih će potvrditi da kuhinja nije potpuna bez kvalitetnih noževa koji služe kao prvi korak u pripremi fine hrane. Nije svaki nož jednak pa nam je tako potreban poseban nož za odreske, poseban nož za guljenje te nazubljeni nož za rezanje kruha. Postoje i univerzalni noževi koji služe za rezanje povrća i voća, a zvijezda svake kuhinje je kuharski nož namijenjen za sjeckanje i rezanje gotovo svih vrsta namirnica. Ako još nemaš svoju kolekciju vrhunskih noževa, vrijeme je da kreneš u kupovinu, a prva postaja može biti najbliža Petrol ili Crodux benzinska postaja. 

 | Author: Petrol foto: Petrol

Izvanredno oštri i praktični noževi Fontignac odličan su dodatak svakoj kuhinji, a posebno onoj u kojoj se želiš osjećati poput profesionalnog chefa. Fontignac noževi danas nude suvremenu interpretaciju klasičnog noža, imaju oštricu od nehrđajućeg čelika izrađenu od jednog dijela, a crna ABS ručka oblikovana je kako bi bila stabilna i dobro uravnotežena za svačiju ruku. Set noževa Fontignac možeš kupiti po sniženoj cijeni do 82 % na svim Petrol i Crodux benzinskim postajama uz prikupljen dovoljan broj naljepnica, a ova odlična ponuda traje do 22. siječnja 2023. 

Za sve one koji od papirnatih više vole digitalne naljepnice, od sada ih možeš prikupljati i digitalnim putem u aplikaciji Na putu. Digitalne naljepnice automatski će se dodati nakon što artikle kupljene u Petrolu i Croduxu platiš iz aplikacije Na putu. Putem telefona natoči gorivo i dobit ćeš novu digitalnu naljepnicu za svakih potrošenih 50,00 kn (6,64 EUR). Ako plaćaš iz aplikacije Na putu, ali još nisi član Petrol kluba, nemoj zaboraviti predočiti digitalni račun na blagajni jer ćeš za kupnju u iznosu 50,00 kn (6,64 EUR) dobiti fizičke naljepnice. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.