Recenzije 24. studenoga 2016.

Andro Tomić ponosno predstavio odabrane etikete svojih vina!

foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.
gastro postao gastro.24sata.hr
U srijedu, 23. studenoga, vinarija Tomić održala je promociju  odabranih vina i likera uz šest različitih slijedova jela, poslužila su se četiri vina Tomić; Pošip 2015, Plavac 2014, Caplar 2011 i Plavac mali barrique 2011  te liker Euforija.

 

Vina i liker osobno je predstavio vlasnik vinarije, Andro Tomić, naglasivši kako u svojoj proizvodnji vina njeguju autohtonost i tradiciju, ali i stalno eksperimentiraju s novim idejama, usavršavajući proizvodnju vina suvremenim tehnologijama i konstantnim ulaganjem u znanje.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

U nadahnutim govoru Akademik Tonko Maroević na promociji je istaknuto kako je veliki Andro Tomić za svoja vina dobio respektabilan kompliment ikone talijanskog vinarstva Elia Altarea. O ulozi obitelji Tomić za hrvatsko vinarstvo govorio je Saša Špiranec , a na njegov se govor nadovezao i prof. Nikola Mirošević te Mladen Vukmir.

Andro Tomić, vinariju je osnovao 1993. godine, s vjerom da se na Hvaru s domaćim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može nastaviti obiteljska tradicija proizvodnje vina stara 150 godina. Vinovu lozu na otok Hvar donijeli su još antički Grci, a Hvarani su vještinu njena njegovanja održali neprekinutom kroz stoljeća i sačuvali je do danas.

Vinarija Tomić je obiteljska vinarija, smještena na otoku Hvaru. Zapošljavamo 12 djelatnika, od kojih je većina s visokom stručnom spremom. Sve više ulažemo u nova znanja i tehnologije, posebno se naslanjajući na korištenje sredstava iz EU fondova. U isto vrijeme poštujemo i dugu tradiciju vinarstva i vinogradarstva otoka Hvara, iz koje također pokušavamo zadržati ono najbolje, istaknu je Andro Tomić .

Sebastijan Tomić na promociji nadovezao se riječima: „Godišnja proizvodnja kreće se od 100.000 - 130.000 boca, ovisno o godini, u kojem obujmu planiramo i daljnji nastavak poslovanja. Dakle cilj nam nije povećavati postojeći nivo proizvodnje već stalnim podizanjem kvalitete jačati image naših vina i vinarije“.

 | Author: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co. foto: TABASCO®, the Diamond and Bottle Logos are trademarks of McIlhenny Co.

Podrum vinarije Tomić nalazi se na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi. Značajniji vinogradi nalaze se u uvali Vira, u neposrednoj blizini grada Hvara, u starogradskom polju, u okolici Jelse, te na južnim padinama (Ivan Dolac i Sv. Nedelja). Vina Tomić proizvode se od različitih sorti, među kojima dominira plavac mali među crnima, a pošip, bogdanuša, maraština i prč među bijelima. Uz navedene sorte, koriste se još i drnekušica, cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, muškat žuti te još poneka domaća sorta.

Uzvanicima je prvo poslužen Pošip, krepko vino punijeg tijela, ali izbalansiranog lijepim kiselinama tj. svježinom, koji obiluje aromama tipičnim za sortu poput marelice i drugog koštunjičavog voća, pa svježim citrusima i u konačnici mediteranskim eteričnim biljem. Dio vina, nekih 30%, je 6 mjeseci odležavao u novim francuskim i slavonskim 225lit bačvama (Garbelloto, Seguin Moreau, Golub), koje tijekom tog vremena odležava i na finim kvascima (sur-lie) čime dobija punije tijelo i specifične okusne note (tost, brioši, asocijacija na šampanjac).

Zatim je slijedio Plavac. Omiljena i na tržištu najprodavanija etiketa vinarije Tomić, tipičnih sortnih aroma plavca (šljive, višnje i tamnog bobičastog voća i herbalnosti mediteranskog bilja) zaokružena se kraćim odležavanjem u korištenim hrastovim bačvama, što vinu daje i diskretne note drva, kave i začina. Specifičnost vina je u mekoći i eleganciji koju se u vinariji Tomić trude dobiti iz inače drske prirode ove autohtone dalmatinske sorte. Vino tako zadržava autentičnost sorte, ali i pitkost i svježinu koje je čine užitnom za svakodnevne prilike.

Nakon Plavca, uslijedio je Caplar. Kako mu ime sugerira (CA kao Cabernet – PLA kao plavac- R kao registered), to je kupaža sorti cabernet sauvignon i plavac mali u omjeru 50-50 %. Cabernet – koji ima nešto višu kiselinu i drukčiji aromatski profil, dodaje svježinu i eleganciju te oplemenjuje/ukroćuje rustikalnost plavca malog. Arome višanja, šljiva i mediteranskog bilja – tipične za plavac - nadopunjuju se karakterističnim carberneovskim notama crnog ribizla, duhana i zemlje. Odležavanje u francuskim bariqque bačvama 12 mjeseci dodaje konačnom aromatskom profilu još i jedva čujne note dima i začina.

Sljedeće vino bilo je Plavac mali barrique, vrhunsko suho crno vino i perjanica vinarije. Prirodni intenzitet sortnih aroma tamnog i zrelog voća plavca (višnje, šljive) mediteranskog bilja i slanosti zaokružen i ukroćen odležavanjem od 12 mjeseci u kombinaciji novih i korištenih francuskih i slavonskih barrique bačava. Čime su se vinu  pridodale plemenite note začina, kože, duhana te mu se zaokružila taninska struktura. Specifičnost ovog vina je u eleganciji 'francuskog' tipa, jer je to vino koje teži očuvati kako tipičnost aroma plavca malog, tako i stil vina koji je manje džemast i robustan, a više fokusiran na strukturu, izbalansiranost i dužinu okusa.

Za kraj poslužena je Euforija, liker od rogača i kadulje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.